Valborgsmässoafton

Inget går enligt planerna. Tänkte fira in våren i vårat fritidshus på Rödön, kolla in majbrasan och mysa. Men snöstormen gjorde att vi ändrade oss, vem vill kolla på eld när stormen viner kring öronen? Vi beslutade oss för att fixa gott käk, öppna en flaska vin och käka lite ost och kex när pojkarna somnat. Maten var god men sövande, verkar det som. När jag kom ner efter att ha lagt grabbarna i sina sängar på övervåningen hittar jag sambon sovande i soffan. Och han sover än. Så gick det med den myskvällen. Så nu sitter jag här i stället, och skriver. Har ett glas vin här bredvid mig som tröst för att romantiken blev inställd.

Har hittat en ny favorit på nätet, som för övrigt Sussi tipsade om på sin sida: Pia. Hon har bara hållt på med html i några månader men hennes sida är otroligt proffsig, enkel och lättnavigerad. Ska bli spännande att se fortsättningen...

Skönt att grabbarna bara är två år och inte har några krav på att få smälla otäcka smällare en kväll som denna. Kommer att tänka på när Ross, vår schäfer, fortfarande levde. Han var skotträdd som bara den och hoppade nästan upp i knät på en när bomber och smällare hördes i grannskapet. Han var tung, kan jag lova.

Torsdag 29 april

Knöligt.
Jobbigaste ordet just nu: Cancer. Ett ord som gör mig rädd. När människor runt omkring mig dör i cancer eller när jag läser om eländet börjar jag genast känna efter. Jag kan ha en knöl dold någonstans utan att veta om det. Skulle helst vilja springa iväg till läkaren för en kontroll från topp till tå: "Känn på mig, hitta knölen. Eller hitta den helst inte, försäkra mig om att jag är frisk".
Hörde någonstans att var tredje får cancer någongång i livet. Var trejde! Det är 33 procent. Det är många det.
När rädslan lagt sig något övertygar jag mig själv om att det är farligt att gå över gatan men inte stannar jag hemma för det. Jag lever nu!

Ludmila Engqvist har bröstcancer och har fått ett bröst bortopererat och nu väntar behandlig. Men hon räknar med att vara tillbaka på arenan till nästa OS. Starkt.

Läser i Aftonbladet:
"Varje dag får 15 kvinnor beskedet att de drabbats av bröstcancer. Antalet fall ökar stadigt, men chansen att överleva har ökat. I dag är det bara en av fyra som dör av sin bröstcancer. Över hälften av alla som opereras får behålla sitt bröst.Alla knölar är inte bröstcancer, de vanligaste är fibroadenomatos, en normalvariant av bröstvävnad som gör att bröstet känns knöligt. Och det finns godartade tumörer."

Onsdag 28 april

För första gången har Simon varit själv på dagis, utan sin bror alltså, och det gick jättebra. Eftersom Tobias varit lite hängig med tredagarsfeber och de obligatoriska utslagen fick han vara hemma med mamma. Simon har ofta under dagen berättat för både personal och barn att: Min Bias hemma mamma (Min Tobias är hemma med mamma). Så sött.

Nytt kök! Kaklet är på plats, jag är så lättad. Efter att ha levt i ett par veckor med halva kakelplattor och slipdamm överallt är jag glad att vi lät en händig hantverkare, samt sambon, sätta upp plattorna. Det tog kring fyra timmar. Häpp. Så nu sitter där vita, grova och ganska små plattor (10 gånger 10 cm), med några gula lite här och var för att bryta av lite, på diagonalen ovanför bänk och diskbänk. Så snyggt. Så nöjd. Med en trälist upptill samt nya bänkskivor i bok kommer resultatet att bli stråååålande.

Kände mig färgglad i går och det syns på min utgångssida som fått lite ny layout. Så sött.

Måndag 26 april

Med risk för att bli tjatig: Tobias har feber och spyr lite då och då. Vad är det för elakt virus som har gett sig fan på att just mina söner ska må så eländigt. Vad har de gjort för ont? De är ju bara två år. Skona dem. Skona oss, snälla virusgrunka.

Lönen kom, lönen tog slut. *djup suck*

Och här kommer ett meddelande till Nicke-Min-Bror: Bara tre veckor kvar till take off. Har du tittat i taxfreekatalogen än? En go parfym till syster kanske, hon fyller ju år vid resetillfället...

Söndag 25 april

I går var vädret kanonfint och vi var ute hela dagen. Pojkarnas Gudmor Anna-Lena bjöd familjen på avokadogrejs och räkor som förrätt och smaskiga grillspett med fläskfilé, majs och lök därefter. Mums. Och jag hade solglasögon på mig i flera timmar... Ha!

Expressen har listat Sveriges 66 sexigaste män. Nummer ett blev Mikael Persbrandt. (tja, okej då.) 2:a blev fotbollskillen Fredrik Ljungberg (söt frisyr) och trea skådespelaren Thomas Hanzon (jag vet inte, jag). Däremot vet jag att om jag fick bestämma hade Henrik Schyffert hamnat bättre än på 16:e plats - och Jesper Aspegren hade inte platsat på listan alls. Sådeså!

Tisdag 20 april

Visste du att det är bara de med ädelt hjärta som får närma sig en enhörning? Och att det är i hornet kraften finns?Källa: Ally McBeal

En liten lista:
Sökord som gjort att folk hamnat på min sida:
 • "mannen som kunde tala med hästar"
 • galonkläder, galonisar
 • ally mcbeal
 • jane austen
 • nalle phu
 • +bajsa +i +soffan +anders
 • richard herrey
 • raffset
 • bajsa
 • +v75 +pc-program
 • jämtland +kvinna söker man
 • "bilder tagna hemma hos oss"

  Lördag 17 april

  Det är lite dagen efter dagen före i dag. Vi överraskade Jessica med en fest i går, hennes 30-årsdag skulle firas. Och vi firade till sent på natten, otroligt skoj. Tack och lov att mamma och pappa var kvar i morse så de klev upp med grabbarna i ottan. Jag sov nästan hela förmiddagen, ända till kl 9.

  Bara blaj på TV i kväll, så jag satte mig vid datorn när sönerna somnat. Joxade lite med PSP och gjorde om ingångssidan ännu en gång.

  Nackdelen med våren är slasket och vattenpölarna. Innan jag fick barn brydde jag mig inte så mycket men nu bryr jag mig desto mer. Simon älskar verkligen vattenpölar. Han lägger sig med förtjusning ner på magen i de största pölarna, tar stora simtag med armarna så det skvittrar så där härligt och doppar gärna ner hela ansiktet i gyttjan och smakar lite på det blöta. Huga. Efter dagens promenad var hela ungen genomsur, trots galonbyxor, galonhandskar och stövlar. Sommaren, skynda dig och kom!

  Torsdag 15 april

  Dra dit pepparn växer, med vitpepparn... Jag klarade mig inte, magsjukan slog ner mig en hel natt. Men ett dygn har gått och jag är på benen igen. Tjolahopp.

  I morgon kommer mamma och pappa (barnvakterna) och hälsar på. Med nybakade bullar, några pelargoner, ampelliljor och lite andra krukväxter i bagaget. Min mamma är en pysslig figur som älskar växter över allt annat. Hennes trädgård är verkligen vacker om sommaren. Synd bara att dottern inte ärvt de gröna fingrarna.

  Nu finns det ingen återvändo. Vi har börjat riva kakel för att få plats med de nya vita och gula plattorna som ska pluttas dit på diagonalen. Kul förvisso att det händer något men inte kul medan det händer. Kakelsplitter överallt, kakeldamm i skåp och skafferi och ständigt mörka fingeravtryck på de vita köksluckorna. Om jag haft mycket pengar hade jag lejt en hantverkare som fixat grejen på en kick. Jag vill också ha fallskärmsavtal på 20 miljoner. Nu!

  Tisdag 13 april

  Mitt hopp står till vitpepparn. Magsjukan härjar friskt i vårt hus, både Simon och Tobias är drabbade. "Nä käkas, nä käkas" (nej kräkas) upprepas när det är dags att spy. Uschamej. Själv har jag ätit fem vitpepparkorn ett par gånger, tror stenhårt på den gamla huskuren.


  Utlandsresan är betald, diverse presenter inhandlade och matpengarna insatta på kontot. Det innebär att pengarna på lönekontot i stort sett är slut och på Posten ligger ett paket med två blå gardinlängder med vita snurrmojar på och bara väntar... Postförskott förstås. Det är långt till den 25:e.

  Jobbar mest med Paint Shop Pro hemma men nu har jag fått tillgång till Photoshop på jobbet så jag måste nog ta och lära mig det programmet lite bättre. Det här med lager till exempel, vilket mörker. Är trots allt ganska stolt över denna bild på mig och Simon, är den inte fin så säg? Som ritat på riktigt fast på låtsas. *fnissar*  Söndag 11 april

  Jessica fyller 30 år i dag. Grattis tjejen, smörgåstårtorna var kanongoda.

  Ont. Magen är inte i form, jag känner en magkatarr komma smygandes. Pest. Nu är det dags att ladda väskan med Samarin, Novalucol och Magisan samt se till att massor av a-fil och fiberrikt hårdbröd finns hemma. Vilken natt som helst nu bryter helvetet lös, i min mage alltså.

  Gårdagens TV4-gala för krigens offer var inte glittrig, utan tvärtom lågmäld och stämningsfull. Svenska folket samlade in nästan 30 miljoner kronor till krigets offer. Wow.

  Dagens potträning slutade inte så bra. Blöjlös sprang Tobias direkt från den kruttorra pottan till soffan - och kissade. Vad gör jag för fel? Nästa träningspass förläggs till juli när rumporna kan vara blöjlösa utomhus.

  Torsdag 8 april

  Håkan från Vuollerim skrev så snälla saker om min sida i ett ebrev. Har blivit minst en decimeter längre. Han skrev bland annat "...därför som jag är mycket imponerad över vad du åstadkommer med din sida, även om den är ganska inriktad på att tilltala folk av mitt motsatta kön.". Ja, det kanske är så. Det är nog en tjejig sida, med barn och blommor och gulliga länkar. Då är det ju extra kul att den föll en karl i smaken. ;-)

  Trodde jag skulle kräkas, blev tvärless på den rosa uppstaplade ingångssidan så jag förvandlade den till mera av ingenting. Pust. Frågan är bara om jag ska göra mig av med allt rosa även på denna sida? Tänker på saken ett tag.

  På lördag ordnar TV4 en gala till förmån för krigets offer med ett helt gäng kända artister. Har inte bestämt mig för om jag tycker det är bra eller dåligt. Å ena sidan är det bra att folk engagerar sig, vi vanliga människor kan ju enkelt ringa in våra bidrag och galorna brukar ju ge många miljoner. Å andra sidan känns det knasigt att titta på en glittrig gala där kändisar visar upp sig medan människor mitt i kriget dör. Svårt.

  Bara drygt en månad kvar innan vi pyser till Korfu. Läser följande i vårt sprillans nya Bonniers multimedialexikon:

  Korfu (grekiska Kerkyra), grekisk ö i Joniska havet, den nordligaste och näst största av Joniska öarna. 593 km2. 97 000 inv. Den är till största delen bergig (högsta punkt 911 m, Pantokrator), men har flera bördiga dalar, där oliver, vindruvor, sydfrukter m.m. odlas. Det milda klimatet lockar turister. Staden Korfu (30 000 inv.) grundades på 700-talet f.Kr. av kolonister från Korint. Den har en god hamn och blev under antiken en viktig handelsstad. Den hamnade i en maktkamp med Korint, vilket var en av orsakerna till att peloponnesiska kriget bröt ut 431 f.Kr.

  Jag sökte vidare i lexikonet, sökte på Vuollerim. Och vad upptäckte jag, Vuollerim är felstavat, det står Voullerim. Skandal! Jag måste sluta nu, ska skicka insändare till kvällstidningarna och ringa ledande politiker. Ett lexikon med felstavade ord, jag tror jag svimmar!


  Onsdag 7 april

  Grattis pappa på födelsedagen - en dag i efterskott. Vet egentligen inte varför jag skriver det här, han skulle ju aldrig komma på tanken att knäppa på en dator för att titta på min hemsida. Eller rättare sagt, han skulle aldrig komma på tanken att knäppa på en dator. Men om någon som läser detta träffar min far så kanske denne någon kan vara så vänlig och berätta för far vad här står? Äh, skit i det. Jag ringer pappa.

  Hakade på Abbafebern, beställde Abba Gold via nätet. Och när jag ändå höll på att nätshoppa tog jag Bokus också, beställde två böcker efter att ha tittat på Sussis förnämliga boksida. Just nu läser jag en spännande deckare av Liza Marklund, en ung svensk författare. Boken heter Sprängaren och än så länge håller den mig i sitt grepp. Det är bra.

  Köpte CajsaLisa Ejemyrs nya cd i dag. Jag gillar henne, en ung tuff tjej som vet vad hon vill, och musiken är inte så pjåkig. Svensk soft soul passar bra att lyssna på när man pysslar i köket.


  Annandag påsk ­ 5 april

  Jag är otroligt nöjd med påskhelgen, trots att jag jobbat både långfredagen och annandagen. God mat, bra väder, skapligt skoterföre och trevliga människor.
  I går kväll satt vi på isen vid solnedgången med ett pimpelspö i ena handen och ett glas gott-att-dricka i andra. Tre små abborrar och en äcklig mört lyckades jag lura upp ur vattnet minsann. En sak till: Oxfilé två dagar i rad är helt okej.

  En tråkig sak hände trots allt i påsk. Simon ramlade utomhus och skrapade kinden mot husväggen. Det ser ut som om han varit i värsta slagsmålet. Min lilla trollgubbe.

  Starksprit gillar jag inte alls. Men jag tror ändå jag måste köpa en flaska Svensk - en ny vodkasort som börjar säljas på Systembolaget i morgon, tisdag. Anledningen till mitt begär är den snygga flaskan som vodkan är förpackad i, formgiven av två unga designers i London. Läcker.

  Göralös? Tippa en ko!

  Långfredag 2 april

  1 april har varit och jag gick inte på ett enda aprilskämt om vare sig gratis digital-TV eller alkohol i bussarna. Och inget annat heller ­ tror jag. Däremot så förlorade jag rejält i plump som jag och sambon spelade på kvällskvisten tillsammans med våra vänner Anette och Jocke från Karlstad.

  Jag erbjöd grannskapets alla påskkärringar, påskgubbar och påskindianer (???) äpplen i stället för godis men blev utbuad direkt. Dessutom fick jag skäll för att jag inte varit hemma de första två gångerna de ringt på min dörr. På min tid var kärringarna betydligt artigare.

  Tack och lov så har många mataffärer öppet även på långfredagen, på så sätt klarade vi alla matinköp i dag och helgens utflykt är räddad. I morgon blir det lunch i det fria. Gunilla fixar middagsmaten, hon frågade om det gör något att vi äter oxfilé två dagar i rad? Knappast! *slickar mig om munnen*

  Har inte påskpyntat än, hann inte ge mig ut på risknyckning i skogen och kycklingarna ligger kvar i lådan i förrådet. Men som tur är har herrarna i huset pysslat: grabbarna har gjort jättefina påskteckningar på dagis med hjälp av hand- och tumavtryck och sambon har gjort en påskråtta av flirtkulor och piprensare ­ alldeles själv. söt.
  Funderar på hur ordet flirtkulor stavas: flirt eller flört. Och varför heter dessa små pysselbollar så egentligen? Kollegan Anna menar att när man är liten och går på dagis så vet man inte hur man gör när man flirtar, så då kastar man dessa pysselbollar på personen man tycker om. Därav namnet. Precis så tror jag också att det är.

  Det kommer för övrigt bli en lååååångfredag. Jobbar! Och det händer inte så där överdrivet mycket på nyhetsfronten en sån här dag.

  g l a d p å s k !