20 juni 1999

Det bidde ingen grillkväll. Det bidde sur fisk. Surströmming inomhuseftersom det regnade ute. Fisk, rå lök blandad med färsk dill, tomater ochmassor med creme fraische. Kulinarisk så det förslår. *mmm*.


Potträningen fortsätter.
Kul att sitta på men förfärlig att kissa i.

17 juni 1999

Är laddad för grillkväll på lördag tillsammans med kompisar som ärvärsta veteranerna på det här med grillning. De grillar jämt, i ur ochskur... Hittade några grilltips hos Ulrika somkan vara användbara, iallafall för mig som fortfarande är novis.

 • Om grillgallret inte är uppvärmt när köttet läggs påminskar risken för att köttet ska fastna.
 • Köttet ska vara rumstempererat när det läggs på grillen.
  Torka av ytan från köttsaft och marinad.
 • Skåra kanten på köttet - flintastek och kotletter - så kuparsig inte köttet då det grillas.
 • Tjocka köttbitar och stekar ska inte ligga för nära glöden. De kräverlägre värme under längre tid.
 • Det tar längre tid att grilla om man har mycket kött på grillensamtidigt.
 • Stick inte i köttet med gaffel, använd grilltång.
 • Vänd köttet först när det börkar "svettas" på ovansidan.
 • När rosa köttsaft börjar tränga upp på andra sidan är köttet rosainuti.
 • Vänd inte köttet för ofta.
 • Känn med grilltången om köttet är klart. Är köttet mjukt är det rått imitten, blir det mer motstånd är det rosa och om köttet känns hårt är detgenomgrillat.

  Två och en halv arbetsdag kvar till semester. Tjoho!

  Jag ska tona håret för första gången i hela mitt liv. Ja, jag vet, jag ärnovis på många plan. Eftersom jag är ganska ljus så brukar jag festa tilldet ibland med blekta slingor, men nu ska det ske: Loréal Castinggör "håret glansigt med reflexer". Wow, reflexer, det vill jag ha - bravid sena kvällspromenader. Men eftersom jag är feg och fjantig väntar jagmed färgningen till semestern på landet. Och nyansen? En ganska ljus färgmed lite röda stick. (Säger man så på hårspråk eller är det bara färgbilderdet gäller? Svårt det där)

  16 juni 1999

  Hjältarna gjorde det! Svenskt VM-guld i handboll. Och det trots attWislander satt utvisad i princip hela andra halvlek. LilleLjubomir Vranjes var bäst. Och snabbast. Och sötast. "We are thechampions, we are..." *trallar högt*

  Djurens invasion. Vet inte vad de små krypen har emot oss? Eller såär det tvärtom, de älskar oss... Under altanen bor en råtta som harövervintrat där och den verkar inte ha några som helst planer att flyttaheller. Jag hör hur den tassar omkring och myser i värmen. På altanenbrukar Pigge Igelkott smyga omkring, söker väl efter rester ellermjölk som vi förstås inte ställer ut. Och inte har den lyckats fånga råttanheller. Odugligt rovdjur. Stolsdynornas stoppning verkar vara toppen attbygga bo med. Småfåglarna pickar sönder yttertyget och sliter utstoppningen, och vi har trasiga dynor och ludd över hela altanen. Ifritidshuset bor det fladdermöss. Under plåttaket hänger de ochsover sött på dagarna i väntan på natten när de ska ut på jakt. Gillarverkligen inte dessa läskiga djur, som flygande råttor. Sist vi var istugan skrämde vi ut fyra små äckel och spikade igen hålet de kom ut ur.Frågan är bara om det var någon kvar som ruttnar där inne. Eller om de harnågon nödutgång som de börjar utnyttja nu. Ja, uschiamej.

  Livet är kort. Kolla in det härkortet. *bzzz*

  Tack och lov för mina föräldrars ladugård. Där finns inga djurlängre, som på farfars tid, utan nu förvaras där mest ved, trädgårdsmöbler,cyklar och sånt. Och mitt bråte. På botten (betyder vind på jämtska) rymsmängder av kartonger och till veckan kommer vi med ett nytt lass. Den härgången är det barnkläder och babyleksaker som ska stuvas undan. Jag villinte slänga de urvuxna kläderna, har inga lämpliga att ge bort dem till,orkar inte stå på loppmarknad och sälja och eftersom vi inte planerar attskaffa fler barn så är prylarna mest i vägen. Men jag vill absolut inteskiljas för gott från de små söta snickarbyxorna, vindoverallerna i storlek68, jackorna med öron på kapuschongen - då är en vind perfekt att proppaigen prylarna med. Sen är det bara att hoppas att några nära vänner ellersläktingar får barn inom kort så att inte vinden svämmar över.

  14 juni 1999

  FINAL!! Sverige vann över Jugoslavien med 23-22 i semifinalen avhandbolls-VM. Jag såg tyvärr inte den spännande matchen, men nu kan man jubara inte missa finalen i morgon. Heja Sverige...

  Saknar du Ally? Det gör jag. I väntan på hösten kan man ju läsa omhenne, här en intervju. Och kolla,hon äter.  13 juni 1999

  Det har varit en fin helg, men hektiskt. Har hunnit jobba, måla hus, haftpicknick vid Storsjöns strand, varit på Kalvdans (kulturfestival) på Rödön,målat mer hus, påtat i trädgården samt lekt med sönerna. Nu ska jag avrundasöndagen med ett stycke valvaka. *gäsp*

  Vi (system på jobbet) hade alla rätt på V75. Jippie!!!
  Det gav kring 180 kr. Blä!!

  11 juni 1999

  En glad överraskning dök upp i brevlådan i dag: 1100 kr. Vi fickkompensation för att planet till Grekland blev försenat 12 timmar. Jag haderäknat med att få tillbaka pengar, men inte utan bråk. Skönt att det trotsallt funkar ibland utan att man måste ställa till världskrig.

  Söndagen närmar sig. Röstdagen. Enda sättet att visa sitt missnöjemed EU är att rösta blankt eller lägga sin röst på en stark EU-kritiker,hävdar politikerna, statsvetarna, ledarskribenterna och gänget. Men varför?Om man inte röstar visar man sitt missnöje med EU som fenomen. Skit i attrösta - skit i EU. Eller? I Östersunds-Posten kan man i dag läsa ommjölkbönderna Nils och Ester i Sörviken. De struntar helt iEU, tar inte emot några som helst bidrag och låter alla blanketter ochröstkort hamna i vedspisen. "Om man röstar visar man sitt intresse, valetborde bojkottas till hundra procent. Det borde alla ha gjort redan förragången", berättar Nils i intervjun. Tja, jag tycker allt att karln har literätt. Jag kommer nog att rösta på söndag trots allt men jag tycker att Dusom inte tänker gå till vallokalen inte behöver ha dåligt samvete. Dubestämmer, det är din röst. Sådeså.

  10 juni 1999

  FRED. Efter 79 dygn verkar nu äntligen kriget i Jugoslavien varaslut och människorna kan andas ut, en natt utan att behöva lyssna efterflyglarmet måste kännas som en stor lättnad. Och jag hoppas innerligen attfreden består denna gång.

  Katastrof för en glassälskare. Det visar sig att GB Glass använderbelgisk choklad i sina glassar. Hur ska jag nu våga njuta av en MagnumClassic utan att vara rädd för dioxinet? Fast på GB garanterar man förståsatt deras glass är giftfri. Kanske, kanske inte...

  I går hade denna sida 59 besökare, i dag var siffran kring 50 sist jagtittade. Denna folkstorm (i mina mått mätt) gör ju att jag bara måsteuppdatera i dag igen . Och i morgon. Sen blir det helg och då brukarantalet träffar rasa drastiskt. Så då får jag vila.

  9 juni 1999

  Dag 1: Solen skiner, fåglarna kvittrar. Alla tjejer (utom jag) harsommarkjol och sandaler - de fnittrar i korridoren och livet är härligt.
  Dag 2: Jag har på mig sommarkjol och sandaler och regnet öserner som vore det sommaren 1998. :-(

  Köpte nya skor i går, sandaler med praktisk kardborreknäppning. Nuär jag likis med sönerna. Men när jag kom hem och skulle prova de nyinköptadojjorna märker jag att jag fått en sko i storlek 39 och den andra i 40. Camilla är duktig påatt se saker ur andra synvinklar, positiva sådana, så jag försökte komma påfördelar med att ha två skor i olika storlekar:
 • Den dagen jag får ett piano på foten och den blir svullen och blå kanjag ha skorna ändå. Hoppas bara att pianot ramlar på höger fot, annars blirdet problem.
 • Om jag fryser om höger fot kan jag ha flera strumpor på den och ändå hamina nya skor. Förutsatt att jag inte fryser om vänster fot också...

  Nää, huga så jobbigt att vara positiv. Jag byter skojäkeln på studs.

  Tog en shoppingrunda i dag för att pigga upp mig i det usla vädret: två parbyxor, en kofta och en polotröja. Allt i färgerna svart, grönt och grått.Det blir till att vara färgglad framöver. Inte.

  8 juni 1999

  Valet till EU-parlamentet närmar sig och jag känner mig fortfarande likaborta... Vem ska få min röst? Ska det bli Marit P som fåttstor uppmärksamhet nu i dagarna? Men vad är det hon vill, egentligen? EllerHans "nej"Lindqvist som kritiserar det mesta? Kanske GröneGarthon, som är mot förskingrande byråkrater och superstater, ärnågot för mig? *suck* Vet inte. Kan inte. Vill inte.

  Bra för EUropa. Våra svenska EU-politiker har infört enföräldraförsäkring inom EU som förhindrar företag från att sparka gravidakvinnor. Ofattbart att den lagen inte redan införts! Ofattbart att en sådanlag behövs!!

  Kolla in GwynethPaltrows, JanetJacksons och AlanisMorissettes snygga sajter. Aftonbladet listar massor av kändisar på nätet, bara att hugga in.

  Enklaste och renaste söktjänsten just nu: Google. I bland behöver man barakoppla av från alla portaler.

  VM i handboll pågår just nu i Egypten. Handboll är en sport som ofta gårmig förbi, trots Sveriges framgångar. Annat var det när jag gick ihögstadiet - då följde jag varje handbollsmatch slaviskt av den enklaanledningen att jag tyckte att spelaren Magnus Wislander var såotroligt läcker. (?) I dag, drygt 10 år senare, har jag blivit betydligtäldre (och klokare) och så även handbollsspelarna. Wislander är fortfarandeaktiv i landslaget, nu med den äldre mannens charm... Och jag har tappatintresset totalt.

  6 juni 1999

  Ja, vi har också flaggat i dag. Fasadflaggat. Inte med Jämtlandsflagganutan med den svenska flaggan förstås. Precis som alla andra grannar i helaradhusområdet, precis som alla andra radhusområden i hela landet, precissom det ska vara.

  Åhh, beslutsångest. Foto eller inte foto...?

  Hickakaka. Hemma hos oss är söndagarna inga vilodagar utan merplocka-upp-efter-helgen- ochgöra-iordning-inför-veckan-dagar. Det betyder att tvättmaskin,tumlare och diskmaskin går varm hela dagen. Har även rensat kyl ochskafferi på gamla matrester och avde gulbruna bananerna blev det en smaskig banankaka - vilket är det godastefikabrödet näst efter moccarutor. Det är bara en nackdel med banankakan ochdet är att jag får hicka av den. Alltid. Av den och av råa grillkorvar.(?)Vet inte varför men jag kanske skulle lämnain mig själv till forskarna så de får något att bita i. *hick*

  På tal om bakning. Väntar du främmande men har bara skorpor attbjuda på och tiden räcker inte till för något storbak? Sno ihop ensuperenkel kladdkaka direkt i kastrullen:
  Smält 100 gram margarin i rymligkastrull, blanda ner 3 dl socker, 2 tsk vaniljsocker, 3-4 msk kakao, 2 äggoch till sist 1,5 dl vetemjöl. Häll smeten i form med löstagbar bottenklädd med bakplåtspapper. Grädda 30 minuter i 175 grader. Sikta florsockeröver den färdiggräddade kakan. *mmmm*


  4 juni 1999

  Var helt enkelt tvungen att ta bort bilden på mig själv från denna sida,höll på att storkna av åsynen av mig själv när jag skulle uppdatera. Usch.Bort.Den gamla rubriken har hittat tillbaka.

  3 juni 1999

  Egotrippen fortsätter. Nu med bild på mig själv på denna sida. Är jag intehopplös, så säg?

  Eva Dahlgren uppmanar svenska folket att bojkotta svenskskvallerpress sedan hon blivit fotad topless på en öde strand. Nu funderarhon till och med på att lägga av som artist för att hon inte får ha sittprivatliv i fred. Ordet etik verkar inte finnas i Se och Hörs uppslagsverk.När vi på en lokaltidning infören nyhet frågar vi oss först: Har grejen något allmänintresse? Kan en bildpå E Dahlgrens bröst vara intressant för läsarna? Knappast. Den enda effektpubliceringen av bilden kan ha för oss svenskar är att vi förlorar en avvåra bästa artister. Undrar om Se och Hör tänkte på det när de bestämde sigför att dra på bilden på löpsedeln?

  Gjorde en utflykt med barnen i dag tillsammans med hela dagis till Jamtli här i Östersund.På bara några timmar hann vi med att titta på kor, hästar, höns, får, lamm,killingar, getter, kaniner och tuppar. Samt åka ruschbana,käka lunch i det fria, dricka kaffe och gunga. Effektiv tid. Sönernasomnade pladask i kväll.

  Grabbarna har fått ögoninflammation igen. Den här gången har vi fått enblandning mellan salva och droppar som ska petas in i deras små ögon morgonoch kväll. Behöver jag säga att det är världskrig varje gång det är dagsför medicinering?

  1 juni 1999

  Den präktige TV 4-journalisten Richard Sjöberg har intervjuat vårkronprinsessa Viktoria i USA. Att vara prinsessa kan inte alltid vara sålätt - eller så är det det det är? Hon tyckte att "vardagssaker som attgå till posten var spännande". Tänk vilka reflektioner man kan göraöver köpa frimärken. "Det har varit jätteroligt att få lära sigsånt". Minsann.

  Har känt mig konstig i magen i dag, eller tung i hjärtat närmare bestämt.Svårt att förklara känslan men jag är inte riktigt på topp. Ska bli sköntatt vara ledig i fem dagar och bara få vara med pojkarna och mysa. KöptePatrik Isakssons skiva i dag, tänker vältra mig i tungsinthet imorgon medan pojkarna leker med sitt nya Nalle Puh-kit som jag också köptei dag. Nalle-, Nasse- och Kaninfigurer som kan sitta på små lila stolar vidett litet lila bord och äta en orange tårta och öppna gula paket.Party-Nalle. Tror att det kommer att gå hem hos mina Puh-bitnasöner.

  Funderar på hur den stackars Tony-like killen på Linköpingståget kände sigi dag när polisen stormade in med tunga vapen och förde ut honom ifördhandfängsel. Han blev nog tung i hjärtat. Minst sagt.

  Regn, regn, regn... I dag kände jag igen den svenska sommaren.

  På söndag kommer Anna-Lena med sina tvillingpojkar Jonas ochOlov och hälsar på. Vi har brevväxlat i några månader (riktiga brevmed frimärken på) men aldrig träffats. Våra söner är i princip jämngamla såpå söndag blir det halligalli hemma hos oss med fyra pojkar på 2,5 år.Hoppas att solen lyser så vi kan vara ute, annars blir det väl till attplocka bort möblemanget.

  En ny länk till en ny uppdaterare finns på min lista till höger. Det är minkollega Anna R som har börjat uppdatera mer eller mindre ofta på sinAusteninspirerade sida Känsla ochFörnuft. Hon beskriver själv sidan så här: "Ett eget hörnför alla emotionella utbrott och pudelkloka betraktelser jag bara måstedelge världen". Hennes länk till bonusjournalisten får du inte missa,ännu en kollega på ÖP.

  Vi har en klubb: JKJSSD(T)PN "Jämtländska kvinnliga journalister somskriver dagbok (typ) på nätet".
  Där ingår AnnaR, Karin, Kickioch jag. Fler som vill vara med?