Söndag 28 mars

Det är mitt i natten och jag sitter på jobbet och väntar på att tidningen ska börja tryckas så jag får pysa hem någongång. Hem till min sköna säng som innehåller ett sprillans nytt täcke och lika nya sängkläder samt en varm sambo. *mmmm* Är ledig i några dagar och hoppas på sol & värme, det blir mysigare att dra pulkor då. Funderar på att ta med mig söner och fika och dra till närmaste pulkabacke i morgon, vi måste börja träna inför påskens aktiviteter.

Fredag 26 mars

TRÖTTER. Jobbade fram till 01.00 i går natt, kom i säng vid 2. Upp kl 7 på morgonen med pojkarna. Möte från 9 till 13. Jobbar igen fram till 01 i natt. Behöver jag säga att jag är trött? Allt passerar förbi liksom i en dimma.

Ser fram emot middagen med mina redigerarkollegor i morgon, vi har förbeställt maten så jag skippar nog frukosten hemma i morgonbitti, man vill ju orka allt käk. Menyn är poesi i den hungriges öron. Här är vad jag ska äta, läs och njut: *slurrp*

Filét Mignon Steak & Gorgonzola Sauce.
Rosastekta oxfiléer med wokade grönsaker, ljuvlig gorgonzolasås,
frasig isbergssallad, tomat, rödlöksringar och friterad klyftpotatis.
Och till efterrätt:
Valrhona Chocolate Cake Black and White.
Ljus och mörk nougat, gjord på den exklusiva varlhonachokladen,
varvas i krispig pajform. Serveras med en ljuvlig sås gjord på färskpressad apelsin och vit sirap samt färska frukter.

Min passion för tulpaner har inte lagt sig. Känner att jag bara måste dela av mig av några små skötseltips:
 • Skär nya snittytor på stjälkarna så suger de lättare upp vatten.
 • Placera blommorna i vattnet med omslagspapperet på i en timme innan de arrangeras.
 • Ta bort kvistar och blad som hamnar under vattnet, annars ruttnar de och buketten vissnar snabbare.
 • Förvara blommorna svalt under natten, då håller de sig längre.
 • Färsk frukt och blommor trivs inte tillsammans.
 • Byt vatten varje dag.

  Torsdag 25 mars

  Det är krig!
  Jag har förstått att de krigar. Svårare är att förstå varför:
  "De kristna hatar muslimerna för de kristna var drängar under ottomanerna. Muslimerna hatar de kristna för muslimerna var drängar under kommunisterna. Kroaterna hatar serberna för att de samarbetade med kommunisterna, på samma sätt som serberna hatar kroaterna dör deras samarbete med nazisterna; nu hatar bosnierna montinegrinerna för deras samarbete med serberna. Serberna hatar albanerna för att de kommer till Jugoslavien. Makedonierna hatar Jugoslavien och vill till Grekland. Alla hatar serberna eftersom de är fler än alla andra som kan hata... och alla har vapen. Så - fråga inte jugoslaverna varför de krigar."
  Så skrev P.J. O'Rourke i tidningen Slitz. Citatet uppsnappat av Camilla. Ryssland kräver att Nato stoppar bombningen, anser att det är ett brott mot folkrätten. Vad händer om Ryssland härsknar till? Medan jag funderar på detta har Nato börjat sin andra bombvåg mot Jugoslavien. "Vi ska systematiskt attackera, störa, ödelägga, och ­ om president Milosevic inte böjer sig för de internationella kraven ­ totalförstöra styrkorna och deras stödjande enheter." Så sade överbefälhavare Clark i dag. Hur många oskyldiga människor ska dö innan Milosevic ger med sig och Nato har uppnått sitt mål?

  Onsdag 24 mars

  Blir det ett nytt storkrig i Europa? Ska Nato bomba eller ska Milosevic hinna acceptera fredsplanen? Det känns overkligt. Jag läser om hur Nato ska börja med kryssningsrobotar från fartyg och plan för att i nästa steg avfyra laserstyrda bomber från flera hundra flygplan. Låter som värsta actionrullen eller ett TV-spel. Men den här gången är det faktiskt på riktigt! *ryser*

  En nyfödd flicka, bara några dagar gammal, hittades övergiven i ett trapphus på Södersjukhuset i går. Mamman är förvunnen men babyn mår bra. Får en att fundera. Hur? Kan verkligen livet vara så mycket pest att man ger upp sin baby? Vilka kval ska inte den mamman lida som gör ett sådant val?

  Våren har kommit på riktigt. I söndags gjorde vi en skotertur ut på Storsjöns is och grillade korv och drack varm choklad samt kokade kaffe över öppen eld. Sönerna pratar inte om annat: totej, pappa öla totej? (översatt: skoter, pappa köra skoter?). I dag har solen värmt mig på altanen där jag satt en stund med en kopp kaffe och en färsk datortidning. Fingrade sedan på ett par solglasögon på Åhléns. Ja det är våren, ja det är våren... *nynnar högt*

  Fredag 19 mars

  Sönerna börjar bli listiga små krabater. För det mesta brukar inte sänggåendet vara några problem, tvärtom, de tycker det är skönt att få krypa ner i sängen med tutten och filten. Kvällsrutiner har vi förstås: Först ska strumporna av, sedan ska vovven ligga på plats på kudden och vovven ska ha sin snuttefilt. Sedan ska pojken bäddas ner ordentligt under täcket och sist ska tutten ut en sekund för att mamma ska få en sån där härligt blöt puss. Så håller vi på varje kväll. Nästan. I kväll kom dock Tobias på att han hade bajsat. Efter en titt i blöjan var det förstås falskt alarm. Så var det dags för en macka. Han var orubblig, pojken skulle fika. Och vad gör man? Tänk om han är så där hungrig som han påstår? Det var bara till att kliva upp och göra iordning fika. Han åt en tugga ungefär, så hungrig var han... Men han kvittrade och sken som en sol, överlycklig för att ha lurat mamma. Igen.

  Begravningen i går var jättefin. Högtidlig med en varm stämning, mycket folk hade sökt sig till kyrkan för ett sista hejdå. Dekorationerna på kistan var jättevackra och runt om en stor mängd med kransar. Det var skönt att vara där, en konstig känsla på en begravning kanske, men det var faktiskt skönt att få gråta helt ohämmat utan att behöva hålla igen det minsta. Det var så mycket känslor i luften och alla dessa känslor tillägnade en person. När kantorn sjöng och spelade Jamtlandstaus var det som hela kyrkan brast i gråt. Den sången handlar verkligen om B. Egentligen ville jag springa fram till första bänkraden där J satt, ville hålla henne i handen just då. Som tur var märkte E hur jag kände mig, hon tog min hand och vi grät tillsammans. Tack.

  Onsdag 17 mars

 • Åtta veckor kvar till take off. Mot värmen och Korfu. Tjohoo!
 • Glömde skicka en hälsning till Eva i Vuollerim på hennes födelsedag. Fölåt. Men om du läser detta så vet du att jag tänker på dig. Jag hoppas att din födelsedag blev bäst. Nu får jag inte glömma Nicke den sista mars.
 • I morgon är det begravning. Ett sista hejdå till B. Tungt.

  Tisdag 16 mars

  Jag gillar verkligen att gå till frissan. Att få sitta stilla och mysa medan någon bryr sig om en. Mot betalning i och för sig, men ändå. Nu har jag blekta slingor i mitt ganska korta hår. Nästa gång tänzker jag testa att tona slingor i en fin guldaktig färg.

  Våren närmar sig...
  ...och med våren kommer slasket. Inte kul.

  Ringde hem från jobbet i kväll. Sambon berättade att han och sönerna suttit och tittat på TV i över 40 minuter efter middagen. (Vanligtvis klarar hela gänget inte av att sitta still i mer än 10 minuter.) Jag trodde förstås att de tittat på Björne eller på något annat spännande Bompaprogram. Fel, fel, fel. Det var Motormagasinet som hade fångat herrarnas intresse. Pappas Pojkar!

  Måndag 15 mars

  Mitt intresse för krukväxter har legat i stiltje ganska länge, till stor del har det berott på tidsbrist. Men nu har lågan flammat upp igen och jag pysslar, pussar och pratar med de gröna. Planterade i helgen om alla blommorna, köpte några nya små växter (minimyrten) som står gröna och fina i tre krukor i pastell i det lilla tvättstugefönstret.

  Nu har jag bestämt mig för ett kakel i ljusgult med en bård i blått och gult till köket. Eller kanske tar jag en mörkare ton på kaklet, mer åt beigeorange. Eller kanske... Det finns så mycket att välja mellan och jag hinner ändra mig flera gånger varje dag. Har iaf bestämt mig för att skippa mosaiken. 600 kr kvadratmetern. *phu* Riktar in mig på en lågbudgetvariant, endast 140 kr/kvm.

  Tobias är snorig. Jag längtar efter solen. Punkt slut.

  Fredag 12 mars

  Sönerna satt och ritade med kritor i dag och jag ramade in resultatet. Ack, bara två år och redan så begåvade. Det var inte vilket kludd som helst, utan mina pojkars kludd. Nu sitter två nya tavlor på köksväggen - passar perfekt.

  Händiga Hillevi har varit i farten. Det är inte ofta hon dyker upp men när hon gör det är det bäst att passa sig så man inte kommer i vägen för moppen eller elvispen. Gjordebland annat mitt favoritfikabröd över allt annat - moccarutor med dubbel sats glasyr. Sparade ett gäng i kylen till pojkarnas fika, men av någon anledning kan jag inte låta bli att nalla varje gång jag öppnar kylskåpsdörren. Farligt när diet råder.

  Måste lära mig baka bullar, vanliga bullar som finns i varje familjs frys. Simon vill ofta ha en "lulle" och jag tror minsann att vetebullar hänger ihop med en lycklig barndom. Faktiskt.

  Onsdag 10 mars

  Serverstrul har det varit med Passagens server och denna sida gick inte att komma åt under stora delar av gårdagen. Men nu är jag tillbaka. Tadah!

  Våren närmar sig...
  ...och jag vill ha ständigt fräscha tulpaner på bordet. Bytte i dag ut de hängiga rosa mot pigga gula och vita. Så fint.

  Fnissade glatt när jag läste Elins skvättfrån 8 mars:
  "I dag är det som bekant internationella kvinnodagen. Därför har jagansträngt mig att vara extra kvinnlig i dag. Jag har städat, tvättat ochdiskat iförd raffset".

  Jag undrar om det blir roligare att städa iförd raffset? Eller man kanskefår mer hjälp från sambon i allafall. Alltid något.
  Läser vidare i skvätten att tjejen är kär... *suckar* Åh, jag minns denljuva tiden när jag var nykär. När pirret i magen aldrig försvann, när detkändes onödigt att äta och olidligt att vara ifrån Honom i mer än tiominuter. Brister hade han inga, hans ovanor var charmiga och hans åsikterverkade vara de enda rätta.
  Jag är fortfarande kär, i samma Han, men ordet ny saknas. Nu är det mestbarn och vardag som gäller och det finns inte tid för pirr längre. Menunder vår Korfuresa - då jäklar ska det pirras... ;-)

  Måndag 8 mars
  lite senare


  Min kollega Anna har börjat knåpa på en hemsidaför alla Jane Austen-vänner. Här finns redan massor av länkar och planer påen Jane Austen weekend. Jättefint.

  Har försökt att klippa sönernas hår som börjar bli lite långt ochokontrollerbart vid öronen. Tobias gick med på det hela och det blev etthyfsat resultat. Simon däremot litade inte alls på sin mamma ochprotesterade högljutt. Det slutade med en hackig kant runt öronen som intefick jämnas till. Så ser han ut i dag och så får han se ut till vi möter entålmodig frisör någonstans.

  På tal om hår. Visste ni att:
 • För att ett barn ska få mörkt hår räcker det med att anlaget ärvs avena föräldern. För att få ljust hår krävs anlag från båda päronen...
 • På huvudet har vi i genomsnitt 10 000 hårstrån som vart och ett växer ifem år...
 • Normalt tappar vi 100 hårstrån per dag...
  (Källa: ViFöräldrar)

  Måndag 8 mars

  Det var väntat men ändå så chockartat.
  Orättvist är ordet som ständigt återkommer.
  Men slutet var värdigt, smärtan fick inte vinna.
  Saknar dig, B. Sörjer med dig, J.
  Lördag 6 mars

  Dagens tack 1 till pojkarnas gudmor:
  Middagen var otroligt god. Och chokladkakorna spar vi tillfikat i morgon.
  Dagens tack 2 till snälla grannar:
  När sambon är borta och snön vräker ner är det härligt attha grannar som hjälper en med snöskottningen. Tomten var ren från snö närvi kom hem efter middagen. *puss*

  Fredag 5 mars

  Nu när sambon är borta på kombinerad skoter- och fisketur har jag helanatten för mig själv, jag får sitta framför datorn så länge jag vill utanatt någon bryr sig. Det känns nästan lite busigt... Fastvore jag klok gick jag och la mig nu (23.30), grabbarna vaknar väl somvanligt i ottan.

  En grej har jag iallafall hunnit med i kväll. Jag har flyttat helatvillinglistans hemsida till en ny server, det började bli något trångt påPassagen med endast 3 Mb. På det nya stället har jag 10 Mb att roa mig med.Och så har jag förstås skaffat migen sån där behändig url: come.to/tvillinglistan.Finurligt va?

  På söndag är det Vasaloppet och en av favoriterna heter som vanligtHåkan Vestin. Han har vunnit några gånger nu. För att ladda upp ochförbereda kroppen så stoppar han i sig 8 000 kalorier om dagen en tid innanloppet. Va? 8 000!En normal dag äter väl jag kring 2 000 kalorier - och då bantar jag inte.Tänk vad mycket kladdkaka med vaniljvisp han kan proppa i sig med gottsamvete. Hmm, man kanske skulle anmäla sig till nästa års Vasalopp?

  Rosa och bubbligt. Kicki hargjort om.

  Och Perra, i kväll har jag faktiskt dammsugit, skurat golven, sorterattvätt, plockat leksaker och uppdaterat hemsidan. *gäsp*

  Torsdag 4 mars

  Sådärja! Dagens stora röjning är avklarad. Hundra miljoner legobitar ärupplockade och inlagda i leksakshyllan igen. Nalle Phu-filmen åter i sittfodral, traktorerna parkerade och stolarna står på sina rätta platser.Har verkligen lärt mig att flytta upp min toleransnivå flera steg sedan jagfick barn. Äh, lite spagetti på väggen, tar bort det i morgon. Oj, vilkenfläck på duken. Tvättar den nästa vecka, det lär väl komma nya fläckarinnan dess...De gamla tygsofforna som en gång var ljusa är inte ljusa längre. Mer grå änbeige. Vällingpölarna har väl gjort sitt antar jag. Ja, vi ska köpa nyasoffor, men väntar nog ett år eller två. En sak som är bra med vintern äratt det är mörkt, smutsen syns inte så bra.

  Har varit på husvisning i dag. Nej, vi ska inte köpa hus. Inte än iallafall. Vi bor jättebra i det hus vi bor nu, nära till dagis, affär,apotek och bvc. Men det är inte drömhuset. Och det är drömhuset vi sökernär vi går på våra husvisningar - men det lär väl ta sin tid. Huset viinspekterade i dagvar stort och fint invändigt, utvändigt med för den delen. Fuktskadornadäremot var inte lika fina. 840 000 kr för ett vattenskadat hus skrämde osspå flykten ganska snabbt. Vi letar vidare...

  För första gången på många år har jag missat bokrean helt, jag som annarsbrukar vara en av dem som rycker i dörren redan kl 12 på natten. Fackböckeroch någon underhållande roman brukar jag trycka ner näsan i och ett gängbarnböcker förstås. Men så icke i år. Har inte tagit mig in på stanpå två veckor. Sjuka barn och jobbet har satt stopp för frosserierna. Nåja,nu har jag iallafall pengarna kvar. Läser just nu en av böckerna jag fick ijulklapp: Lyckans tempel av Alice Lyttkens. Det är den första deleni Tollmansviten, Längtans blåa blomma, som gick som serie på TV för inte sålängesen, är nästa del.Boken är bra och historielektionen får man på köpet. Det gamla svenskaspråket kändes lite ovant i början, det är ett "svunnet talomål". Mångavackra ord som inte används i dag eller som förenklats till nästaningenting. Synd, det är väldigt vackert.

  Tisdag 2 mars

  Tack Karinför att du såg att jag snurrat till det hela. Inga felaktigheter på minsida inte. Ally McBeal går numera på tisdagar! Rätt ska vararätt.

  Måndag 1 mars

  Inspirerad av höstens modefärger, grått och rosa, gjorde jag om lite på denhär sidan och min ingångssida. Troddealdrig att jag skulle falla för rosa igen, inte efter den Rosa Tidenpå 80-talet. Men för inte så länge sedan köpte jag en rosa tröjaoch här är till och med mina länkar rosa. Eller fuxia som jag föredrar attsäga, låter lite proffsigare och mindre barnsligt.

  Om jag får bestämma behöver det inte snöa på ett tag nu. Helst kan nästasnöfall komma i november. Är så trött på att skotta snö och dra en tungbarnvagn på oplogade gångvägar. Länge leve sommaren!

  Hur ska det gå för Stephan? Vaknar han någonsin upp från sin koma?Och ska Renée inleda ett förhållande med en gift man eller lyder honAllys råd att sluta träffa Matt?Ska Allys snuskiga biktberättelse hamna på videotoppen? Och skaLing förlåta Richard eller måste hon tröstshoppa resten avlivet? Missa inte uppföljningen i nästa avsnitt av Ally McBeal påmåndag 21.05.

  Förra veckan hade sönerna magsjuka och var hemma från dagis. I går, i dagoch i morgon inget dagis, Simon har feber. För tre veckor sedan härjadeflunsan i vårt hus - vi var hemma... Kommunen måste tjäna multum på sjukasmåbarnsfamiljer, vi betalar full dagistaxa men är aldrig där.

  Blink ochJohan har fått en liten dotter. Grattis!!