20000131
m å n d a g

Långnäsa åt mig själv.Trodde jag skulle klara mig från årets influensa, grabbarna hade ju inte fått den och nu skulle väl förkylningsvågen avta. Jo, tjena. På fredagvkäll kom febern krypande, lördag var jag däckad, söndagen tillbringades även den liggandes, i dag är jag på bena igen och i morgon jobbar jag som vanligt. Nåväl, nu har jag gjort bort det. Allt glömt.

Det var rätt skönt att tillbringa helgen inomhus, för oj, vad det har blåst. Och blåser fortfarande. Postade nyss ett brev till min brorson som fyller 8 år i dag. (Grattis Jonte.) Har väl cirka 100 meter till den gula brevlådan, men på vägen tillbaka till värmen hade mina fotspår försvunnit i snön... Som om jag inte fanns.

20000128
f r e d a g

Jag, sönerna, Peter Harrysson och gänget har just haft allsång i en timme. De på TV sjöng fint, vi här hemma sjöng högt.

Otroligt fascinerad blev jag av den 23-årige killen som satt framför Bengt Magnusson i TV4:s nya succé, och lekande lätt svarade sig fram i programmet. Över en miljon tog han hem, trots att hans mamma inte hann hjälpa sonen i denna viktiga stund. Men det grejade han ändå, denna snubbe som förr inte klarat av stressade situationer och kameror!!?? Han är värd vartenda öre, jag hoppas innerligen att han klarar sig ännu längre i programmet. Heja! *busvisslar*

Har inte mycket att komma med av intresse för mina klotterläsare just nu. Mår rätt okej, är ledig, åker pulka och spark med grabbarna på dagarna, lagar mat, gör välling, läser min e-post. bla bla, bla... Usch, jag gillar inte rundgången i januari, en enda lång väntan på ljuset...
En liten ljusglimt är iaf att grabbarna fyller tle ål nästa vecka. (3 år). De har beställt en grön (hmm?) jordgubbstårta till sin stora dag. Jag ska försöka göra de små till viljes så gott jag kan. Men de ska inte få bestämma middagsmaten - för varje gång jag frågar vad de vill ha för mat blir svaret: "glöt".

20000125
t i s d a g

Höll på att försova mig i dag, vaknade 14.10 - jag börjar att jobba 14.30. Verkar det underligt? Tror ni jag sover bort halva dagen. Nä, jag klev ju upp vid 7 på morgonen med sönerna och gick med dem till dagis. Efter några timmar tog jag en liten tupplur igen och det var då det höll på att gå lite illa.

Köpte nya vinterskor till grabbarna när säsongen började. I dag har jag köpt ännu ett par åt dem var, men i större storlekar. Fantastiskt vad deras fötter växer. Kan det bero på de nya vitaminerna?

Kan bara konstatera att jag håller på att bli gammal. Eller är gammal. Måste skaffa mig glasögon eftersom jag nu ser sämre på långt håll. Ett nederlag för Skarpögda Anna.

20000124
m å n d a g

Jag har faktiskt uppdaterat! I lördags! Men jag kunde ju inte lägga ut det eftersom Passagen helt har legat nere några dagar. *grrrr*

I lördags var jag och min oerhört sportiga familj på skid-SM. Inte för sportens skull, mer för sakens skull. Är det ett stort arrangemang i Östersund så ska vi minsann kolla in det. Vi trotsade kylan (minus 18 grader) och gav oss in i vimlet. Fast det tog ett tag innan vi hamnade rätt på stadion. Vi kom liksom från fel håll och hamnade bland skidåkare, vallabord och tv-kameror. En militärpolis stoppade oss, pekade med hela handen och använde basrösten när han tillrättavisade oss. När vi tillslut hamnade rätt frös vi om tårna. Vi hann med en varmkorv, renklämma och varm nyponsoppa innan kylan blev för mycket och vi åkte hem till värmen. Och tja, vi skymtade nog en och annan skidåkare i spåret ibland, men vem som vann fick vi se på TV:n hemma.

Jag är frisk, enligt läkaren. Nästa steg i min egen behandling heter fiskleverolja. *uääääk*

20000118
t i s d a g

Yr i bollen. Fortsättning:

Har nu tagit mig till företagshälsovården för en snabb koll på min hälsa. Varför snurrar det så? Är det normalt att svimma på affären? Ska man se ut som ett vitpudrat spöke till vardags?
Vi kom snabbt fram till att eftersom jag inte är gravid är det något som är snett.
- Känner du dig stressad?
- Njaee. Inte direkt.
- Har det hänt något speciellt nyligen?
- Njaee. Inte direkt.
- Andas du rätt?
- Öh, hur då menar du?

Efter mycket dividerande kollade hon då äntligen blodtrycket på bleka Anna, och det var lågt - övertrycket långt under det normala, så nu bär det i väg till labb för stora blodprovet. Men jag är inte nervös, bara jag får ligga ner när provet görs, annars gör det så ont när jag svimmar.
Men jag kan tänka mig att farbror doktorns botemedel stavas: mer träning och mindre kaffe. Äsch då...

Och så kan jag meddela att mitt besöksrekord är slaget: 82 besökare i går. Coolt, liksom.

Man, kvinna, barn.
Håller nog på att göra mig ovän med en del på en mailinglista jag är med på. Det handlar om jämlikhet, barnledighet, manligt och kvinnligt. Det har alltid varit min käpphäst att är man två om barnen så bör man även vara två om föräldraledigheten. Typ, mamma och pappa är hemma lika lång tid var under de första åren. Om både kvinna och man är överens om detta vill säga. Det som upprör folk är att jag påstår att det _inte_ är så i dag. Kvinnan är (nästan) alltid hemma minst 75 procent av tiden, vare sig hon vill eller inte. Många av damerna på listan menar att det är frivilligt. Ja, så bra då. Men i många fall vill även kvinnan satsa på sin karrirär eller helt enkelt jobba för att hon gillar det, men efter tre månader hemma håller mannen på att få spader och behöver sin "intellektuella stimulans" som han inte får i hemmet. (Behöver inte kvinnor det då?)Och det är upprörande att ekonomin spelar så stor roll i detta. Hur tusan ska kvinnor kunna hävda att man ska jobba lika stor del av barnledigheten när man redan från början har mycket lägre lön än mannen? Argumenten håller inte och kvinnan avstår från att jobba när inte mannen vill vara hemma - för barnen ska ju inte behöva börja så tidigt på dagis...

Min sambo var hemma fyra månader och fick en jäkla massa beröm för det av arbetsgivare och vänner. Jag var hemma 14 månader och det var ingen som sa något om det - för det är så det är och "ska vara". Men missuppfatta mig inte, jag trivdes hemma med mina barn, det var en härligt jobbig tid. *s* Men det som upprör mig är att mannens val på något underligt sätt även blir kvinnans val. Vi vill välja själva!! Vad tycker ni?

20000116
s ö n d a g

Jag blev med pris i dag. Tack Maria.

Har varit underligt yr sedan i fredags, nära att svimma både när jag skulle hämta trollen på dagis och när jag var på affären. Lite pinsamt där på affärn, hittade en underlig pall på fruktavdelningen, satt mig ner och tog av mig halsduk och jacka. Tyckte att folk tittade underligt på mig, och jag var nog en konstig syn, blek och skräckslagen. Men vad gör man när man känner att marken under fötterna håller på att glida undan och när allt runt omkring en plötsligt tonades ner en nyans? Känner mig fortfarande underlig och yr men vet inte vad det kan bero på. Antar att jag borde ta mig till en läkare. Det kan vara någon brist, kanske järn. Eller stress? Och nej. Nej, jag är inte med barn. Kom med nåt annat. *s*

Värsta reklamen just nu.
Har ni hört den på Radio Rix, den som bevisar att man kan visa känslor även på radio. Gubben i reklamen dricker något äckligt och tillslut kräks han. *uäk* Reklamen vill locka fler att köpa radioreklam. Men huvva, det måste väl finnas bättre sätt att sälja på? Bort!

20000113
t o r s d a g

Trist...

...är det att komma hem först när det har snöat hela dagen. Nästa gång går jag nog på stan tills jag är säker på att sambon kommit hem. Helgardering kallas det, om man inte vill skotta.

...är det att inte vara på topp. Naglar, hud och hår rasar trots min B-vitaminkur. Vad är det som saknas mig? Var sitter bristen?

...är det att mamma är sjukskriven. Ryggen. Tja, hon jobbar inom hemtjänsten, det säger väl allt. När ska deras situation tas på allvar? Detta gäller förstås inom alla vårdyrken.

...är det att det bara är januari och inte maj.

...är det att sönerna hatar att bada. Världskrig varje gång det förs på tal.

...är det att jag ligger efter med uppdateringen av tvillinglistans hemsida.

...är det att jag inte har en endaste oläst bok i huset. Då får det bli lite Tetris innan sovdags i stället, på mitt GameBoy.

...är det att batterierna till mitt GameBoy håller på att ta slut.

20000112
o n s d a g

Är otroligt nöjd med mig själv, jag gjorde det där det sällan finns tid till att göra. Jag har tre fotoalbum i gång. Först är det familjens vanliga album, traditionell med plastfickor, snabbt och enkelt att stoppa bilder i, men ändå gör jag det så sällan. Sen har jag varsitt album på gång till sönerna där jag gör mig för lite mer. Frilägger bilder, gör collage och skriver om vad som händer. Jag började dagen de föddes och var ordentlig ett år kanske, sen har projektet legat vilande. Men nu har jag klippt och klistrat i flera dagar, men eftersom jag glömmer så fort vad som hänt de små har jag skrivit ut allt jag skrivit om grabbarna och deras dagar på denna klottersida, med datum och allt. Det blev en del eftersom jag skrivit från 98, då och då. Sen har jag klistrat in texten i albumen, bland annat tillsammans med bilder från den aktuella dagen. Det ser väldigt genomtänkt ut, ska ni veta, trots att jag kom på det bara för ett par dagar sen.

20000111
t i s d a g

Lite förnyelse förnöjer. Provar grönt på sidan ett tag.

Jag gillade Det grovmaskiga nätet (som gick på TV). En helt igenom bra svensk kriminalberättelse som innehöll det mesta men ändå inte. Jag vill bli lurad. Var helt säker på vem mördaren var, flera gånger till och med. Men jag blev grundlurad och jättenöjd.
Läser för tillfället Kvinna med födelsemärke av just Håkan Nesser och jag ser Sven Wollter framför mig, rökandes och svärandes, genom berättelsen.

Men varför är böckernas alla kriminalpolischefer ganska grå män i övre medelåldern? Ensamstående (kanske med en utflugen dotter någonstans), sjukliga, sover alldeles för lite och röker för mycket. Borde gå ner i vikt men tar likafullt bilen till stationen som oftast ligger bara några kvarter bort. De kan inget annat än att vara just poliser men i vissa stunder önskar de att ansvaret för att få fast seriemördaren låg på någon annas axlar. Jag tänker på Wallander, Beck, Van Veeteren med flera. Ryck upp er, gubbar!

20000108
l ö r d a g

Maria skriver om korkade frågor under förlossningen. Mitt bidrag: Eftersom min förslossning sattes igång med dropp drog värkarna igång med en hejdundrande fart och jag hade egentligen bara en enda lång värk, förlossningen igenom. Smärtan var outhärdlig förstås och jag bad om smärtlindring. Lustgas, sånt fjant passade inte för mig. Och mitt i mardrömmen kom den lilla barnmorskeeleven fram till mig med en liten plastgrej där det fanns en skala från ett till tio. Hur ont har du på en skala? frågade hon leende och räckte över den lilla plastmojjen till mig. Nu ville hon att jag skulle sätta mig ner och fundera, var ligger jag egentligen på skalan? Kanske fem, nä, åtta... fast sju passar nog mitt tillstånd. Människa! Jag rev åt mig plastgrejen, drog upp skalan till tio och skrek: ONT! Hjälp. Eleven ilade snabbt iväg och himlen uppenbarade sig när bedövningen sattes in.

20000107
f r e d a g

Okej då. Jag har svurit på det nya året. Flera gånger. Och inga situps har det blivit heller... Men i dag sov jag till klockan 13. Det var väl bra gjort av mig?

En gång när jag svor två gånger var i går. Läste noga på tvättlappen på den nya ulliga, myspysiga mörkbå tjocktröjan. 30 grader, ylletvätt. Och jag tvättade den i just 30 grader, på programmet som heter just ylletvätt...
*snörp* Tröjan kom ur maskinen i miniformat, en kompakt sak, tolv storlekar mindre. Trots att jag drog, sträckte, tänjde på eländet förblev den en smurftröja som bara skulle passat som filt i hundens korg, om vi nu haft en hund förstås.
J Ä V L A S K I T O X Å !

Vad bryr sig människor mest om i hela världen? Vad får folk att reagera? Krig? Katastrofer? Svält? Nä, vädret!
Jag jobbade på tidningen i går när en blixt plötsligt lyste upp redaktionen för någon sekund, sen följde en rejäl åsksmäll. Sen en till. Och en hagelskur på det. Efter det ringde telefonerna oavbrutet.
- Hörde ni? Vad var det?
- Är det en militärövning, eller åska?
- Blixtar i januari. Ur led är tiden. *ock, ock*
- Gick jorden under, eller kan det vara oväder?
- Hörde ni smällen? Håller Frösön på att sjunka?

Jag håller med om att nånting är snett när det blir åskväder i januari här i Jämtland. Eller snett? Det kanske bara är så att saker förändras, det här årtusendet kanske regn i januari och snö i juli är normalt? Vad vet vi, vi har ju aldrig varit här förr.

Det var kul med en klotterenkät. Av 35 som svarade var 4 stycken helt nya på min sida, 5 läste någon gång i månaden, 13 någon gång i veckan och 13 läste mitt klotter varje dag.

20000104
t i s d a g

I morgon ska vi äntligen flytta in i fräscha lokaler. Vi på redaktionen har trängts i ett varmt litet utrymme som snälla dataavdelningen lånat ut åt oss medan ombyggnationerna ägt rum. Men nu är det äntligen klart och i morgon flyttar vi in i nya, stora, öppna lokaler med helt nya möbler. Ska bli riktigt skoj att gå på jobbet!


20000103
m å n d a g

Saker jag ska uträtta år 2000:
 • Måla kring de nylackade köksluckorna, om nu den där lackeraren kommer och hämtar luckorna någongång. Det här projektet har tagit mig snart två år att ro i land, och det är inte klart än.
 • Ta med sönerna till en riktig frisör. När jag klipper dem blir det hacköverallt-frisyr...
 • Åka på en liten bilsemester tillsammans med familj och vänner. Prova på campinglivet för en vecka, gå iklädd likadan joggingoverall som sambon och ta en pilsner i den hyrda stugan på kvällskvisten.
 • Spara pengar...
 • ...eller vinna en miljon.
 • Gå på bio. Ofta, ofta. Ska även ta med sönerna på matiné för första gången, spännande att se om de kan sitta stilla filmen ut.
 • samt äta nyttig mat, sluta svära, börja träna och göra 100 situps varje kväll innan jag går och lägger mig.
  (Eh, det sista tror jag inte ens på själv)


  Jag läste och log:

  Svårsmält mellanmål.
  En man i Indien råkade svälja sina löständer. Det tog tre timmar för läkarna att få gapet att lossna från svalget. (ab)

  Klipp.
  Ett engelskt par bokade flygbiljetter till Australien för 16 år sen. Bokningen gällde sista veckan i december 1999. Paret fick betala 83 års pris: 14 000 kr. Hade de bokat i dag skulle priset varit 80 000 kr. (öp)

  Svårflyttad trofé.
  I New York får man ta med sig älgen hem som trofé om man kört på den på vägen. (ab)

  Tvillingar födda på olika årtusenden.
  Några tvillingpar föddes under nyårsnatten på var sin sida tolvslaget ­ och får alltså olika årtusenden i sina födelsedatum. I Berlin fick t ex en 25-årig bulgarisk kvinna två pojkar. Den ene föddes fyra minuter före tolvslaget medan brodern kom till världen en minut efter midnatt. (öp)

  20000102
  s ö n d a g

  God fortsättning på det nya året!!

  Det känns ganska häftigt, nu är vi här på andra sidan. När jag var liten förknippade man framtiden med år 2000. En spacad framtid, med bilar som kunde flyga, motorvägar i luften, robotar som gjorde allt tråkigt och skor med motorer på. Nu är vi alltså här och inte ett dugg har förändrats sedan vi befann oss på 1900-talet. Jo, vi har en alldeles ny TV, den hade vi inte på det glada 1900-talet. Men jag har städat - precis som förr i tiden, lagat samma Flygande Jakob som på förra millenniet och skottat snö, precis som förr...

  Vill passa på att tacka alla snälla människor som skickat elektroniska julkort och egna fina juliga bilder samt nyårshälsningar. Hjärtevarmt tack till Er. *puss* Och visst var det härligt med juleriet medan det varade, men jag drar en suck av lättnad när december är förbi och Tomten har parkerat renarna för den här gången.

  I dag har julen städats ut, ut, ut.
  Granen åkte med ett tjut, tjut, tjut.
  Julgardinen tog jag ner.
  Tomtenissen finns ej mer.
  Nu har Anna rensat!