20001029
s ö n d a g

20.00. Hemma.

Vintern är här!
Det har snöat rätt mycket i Östersund under helgen. Så mycket att vi faktiskt har skottat ett par gånger. Och vips sade det, så åkte parkbänken och krattorna in. Ut kom i stället pulkor, sparkar och snöskyfflar i alla storlekar. Vinterkläder fram, skor och overaller, i flera omgångar. För den första snön verkar vara ovanligt blöt i år.
Rätt kul är det att studera sönerna, som inte alls har velat vara inomhus i helgen, hur de kan stå vid fönstret länge, länge och bara titta på snön som för att försäkra sig själva om att den faktiskt ligger där. Den har äntligen kommit.

Och vad gjorde den kära sambon denna helg? Jo, bestökte stadens skoteraffärer förstås. Ny hjälm måste man bara ha när snön kommer. Spelar ingen roll att det bara ligger några centimeter av den på backen och att det är månader kvar till det verkligen går att åka på den...

Söndagslunk.
Tog med mig ena sonen på söndagsfika i dag. Rätt mysigt att ta bussen in till stan och strosa omkring ett par timmar. Med mig hem hade jag ny duk till köksbordet och en ny skiva: Mark Knopfler. Har inte hunnit lyssna in mig på den än, betyg kommer senare.

Veckans Robinsonkommentar:
Jag har fortfarande ingen favorit bland årets gäng, jag antar att de är för många än. Ju tätare samling, desto bättre. Jag väntar till sammanslagningen innan jag börjar heja på någon speciell. Men av de båda lagen hejar jag på Nord där de iaf verkar ha kul. Lag Syd har så jobbigt med att reta upp sig på varandra. Och när ska det bli Kärlek på ön? Roxanna och Johan kanske? Eller Hildegard och Bubka?


20001027
f r e d a g

Midnatt. Jobbet.

Sådärja. Så är jag snart klar för i kväll. Först har vi gjort en papperstidning på 48 sidor, sen ska tidningen på nätet fixas till. Har ni missat Östersunds-Postens nya fräscha sajt? Kolla gärna in den här.

Känns helt okej just nu:
* Att träna. Mitt favoritpass är på torsdagar. Bra ledare, men framför allt bra musik. Mycket rytm så rör man mer på benen. Men jag hatar fortfarande armhävningar.

* Att få en ledig helg. Och jobba dag hela nästa vecka.

* Att veta att jag har 29 videoband av Vänner-avsnitt kvar att se. 29 band x 4 avsnitt är 116 hela osedda avsnitt. Ja, jag är fast! Jag skrattar mig igenom avsnitten. Och just nu är jag kär i Chandler.

* Att Pistvakt har börjat om igen. Nej, inte alls mitt favoritprogram. Men det är kul att se sambon skratta sig fördärvad åt dessa Norrländska Livräddare.


20001022
s ö n d a g

Borde-sova-tid. Hemma.

Trist men nödvändigt.
Jag bestämde mig för att fylla i pensionsvalsblanketterna i kväll. Men det känns som när man gick i skolan och sköt upp läxorna, allt annat känns roligare just nu. Jag var väldigt nära att plocka fram papperen för några timmar sen, men när jag väl var i kontoret märkte jag vilken oordning där var. Så nu har jag städat, plockat, torkat - och det var ju skönt att få det gjort. Så snart ska jag välja fonder, men först måste jag ju bara kolla mailen. Och uppdatera. Och jag tror jag måste sätta upp den nya toapappershållaren som jag köpte i går (ja, jag var ju på Ikea) innan jag gör valet inför framtiden. Jag gissar att det blir en lång natt.

Ljus i mörkret.
Ja, just det. Ikea. Jag och J tog en sväng (20 mil) i går. Och visst fyndade vi en del. Mest lampor, fem stycken faktiskt. Taklampor till hallen (vi har två) och till grabbarnas rum (de har också två). Och en ny stor bordslampa. Allt i vitt. Lite annat plock blev det förstås. Man fattar aldrig hur mycket man faktiskt saknar här i livet förrän man befinner sig på en Ikea-butik.

Nä nu jäklar ska det ske. Mot pensionsvalet.


20001019
o n s d a g

Snart midnatt. Jobbet.

I valet och kvalet.
Nej, jag har fortfarande inte gjort mitt premiepensionsval. Men jag har gluttat igenom katalogen och kryssat för alla fonder jag kan tänka mig. Och det var massor. Nu återstår bara att välja bland de förkryssade.
Hörde i dag att man måste välja om man vill att ens pensionspengar ska gå till familjen om man dör, annars går pengarna till resten av landets pensionärer. Okej, jag kan välja, det går jag med på. Det jag inte alls går med på är att om man väljer detta efterlevandeskydd så får man inte lika mycket i pension om man nu trots allt skulle leva till pengarna ska börja rulla in. Upprörande. Hur kan jag förlora på att låta mina barn ärva mig... Eller har jag missförstått alltihop.

Och resan då?
Ja, jag förstår att ni är ruskigt nyfikna på hur min helg i Stockholm var... Den var ljuvlig. Skön hotellsäng, ruskigt god hotellfrukost och trevliga kamrater. Jag shoppade massor, jag åt ännu mer. Vi hann med en bio: Tillsammans. Jag gillade den, men jag tror att sällskapet som satt bakom oss, som förmodligen var unga hippies på 70-talet, gillade den ännu bättre. Inte så konstigt kanske. Moodysson verkar vara en fena på träffsäkra filmer.

20001012
t o r s d a g

Kväll. Ledig och hemmavid.

Tobias, 3,5 år, tog ton när vi höll på att laga mat i dag. Plötsligt hojtade han med hög röst följande ramsa:
"Killar är bäst, killar är bäst,
flickor är bara ruttet fläsk"

*gulp* Vad svarar man på det? Jag blev stum, men log när han inte såg.

20001011
o n s d a g

Kväll. Ledig - men på jobbet ändå...

Mot högre höjder.
Två dagar kvar innan flyget bär mig till hufvudstaden, hotellet, goda maten, affärerna, vännerna och ledigheten. Ahhh!

Snart i land.
Jobbet har krävt en stor del av min tid den senaste tiden. Även när man varit ledig har tankarna lätt svävat över till arbete och saker som måste fixas, som inte får glömmas och kanske borde ändras på. Väldigt skoj men väldigt påfrestande ibland. Nu tror jag dock att det lättar en del inom kort och då kan jag presentera en länk som tar dig dit mina tankar befunnit sig.

Globalt, svenskt, it eller läkemedel?
Något som inte alls tagit upp min tid, men som borde gjort det är Premiepensionsvalet. Ack ja.
"Inte välja de fonder som gått bäst", fick man som råd av någon expert nyligen. Nähä. Hur kul är det att välja fonder som gått dåligt?
"Välj olika fondförvaltare". Men hur vet man vilka som är bäst?
"Placera inte allt i samma fond." Nä, det fattar till och med jag.
"Räntefonder kan vara bra." Nä, det känns enbart fegt.
"Ta chansen och placera i fem olika fonder och sprid riskerna." Tja. Okej då.
Hur gör jag då? Äh, jag tror jag blundar och väljer. Det är ju ett lotteri iaf.


20001006
f r e d a g

Lunchtid. Hemma.

Bortbjudna.
Sönerna har blivit bjudna på lunch hos tvillingtjejerna som vi bor granne med. Sen är det min tur att bjuda in de två tvillingparen hit till oss för att äta äppelpaj och glass. Så medan de käkar så passar jag på att svara på några mail och uppdatera sidan lite.

Dyrt, dyrare, fattigast.
Fick sån lust att sy nya gardiner till grabbarnas två rum. Hittade ett jättefint tyg på Hemtex, och trots att det egentligen inte är så där jättedyrt (110 kr/m) så blir det mycket pengar i slutändan. Fyra gånger 110 gånger 2. Åh, varför ska det vara så jäsikens långt till Ikea. 20 mil åker man ju inte för att köpa åtta meter tyg iaf. Eller?

Hata armhävningar.
Tog mig faktiskt iväg och tränade i går. Det är ruskigt kul, allt utom armhävningarna. Och det verkar bara vara jag som 1) måste stå på knä när jag gör dessa och 2) ändå bara orkar ett par stycken innan spagettikänslan tar över... I morgon tänker jag ta mig med ena sonen på ett träningspass. Då blir det familjegympa där barn mellan 2 och 6 år får hänga med. Kul!


20001002
m å n d a g

Snart natt. Jobbet.

Pyjamasdagar.
Snart återstår bara några timmar av detta intensiva arbetspass och det känns som om jag verkligen förtjänar sex dagars ledighet. Nu blir det kanske inte helt lediga dagar, förmodligen måste jag ägna några kvällar åt jobb, men det har jag iofs inget emot - det är ganska trevliga arbetsuppgifter. Men jag ser verkligen fram emot att få tillbringa dagarna med sönerna. Bara att få sova tills vi vaknar, knata omkring i pyjamas fram till lunch och göra vad vi har lust till verkar som rena himmelriket just nu. Tänker besöka stadens hobbyaffär i morgon, för sönerna har plötsligt blivit väldigt förtjusta i att göra halsband och armband och pyssla med pärlor och annat pilligt och smått. Kanske mamman kan få sig ett hemmagjort halsband om hon har tur.

Annat som sönerna ägnar sig åt helhjärtat just nu är bilbanan som är monterad över precis hela vardagsrumsgolvet. Det låter högt och tar plats och mamman är inte lika förtjust. Men vad göra? Grabbarna har skoj.

Sol i sinne.
Det var längesen jag skrev om vädret. Nu är det dags. Har vi inte haft en alldeles förträffligt trevlig höst? Ljumma vindar, solen som skiner på de vackra färgerna i trädens grenar, himlen som verkar ännu längre bort än vanligt med sin blåa, klara färg. Ack ja, det är härligt att leva!

Vänner-dags
Erkänner. Jag har aldrig sett Vänner. Jo, något avsnitt har jag väl skummat igenom men aldrig sett serien på riktigt. Arbetskamraten A som har alla avsnitt som kommit ut på köpvideo (sammanlagt 33 band) har lovat att jag ska få låna banden, han menar att jag verkligen har missat något. Och när han diskuterar serien med arbetskamraten S måste man nästan tro honom. Nej, jag har förmodligen inte tid att se alla 33 filmer, men jag tänker börja lite blygsamt med de första avsnitten. Blir jag fast får jag väl ta en veckas semester för att ta mig igenom resten.