:: lördag 20011229

Hemma igen.
Efter några intensiva dagar i norr är vi tillbaka. Det har varit väldigt trevligt och bekvämt att fira julen borta, även om hemresan var i drygaste laget. Vi var nämligen några av alla dem som drabbades av tågförseningarna. Vårt lok frös, det var kring 30 grader kallt. Tåget blev försenat i sex timmar, och när vi äntligen var hemma var vi rätt trötta.
Men annars har julmaten varit väldigt god. Och det fanns gott om den varan så nu blir det till att ta upp träningen direkt när det nya året trätt in. Men faktiskt har vi inte alls slappat i soffan denna jul, som vi vanligtvis gör. Vi har spelat innebandy, badat och hoppat i studsmattan. På julaftonen hann vi med ett besök i kyrkan och sönerna var på bio innan Tomten kom på besök.
På juldagen var det dans på Vuollerims Folkets Hus och jag har träffat många vänner som jag inte sett på flera år. Jättekul!


:: fredag 20011221

Sådärja.
Då pyser vi.
Jag vill önska alla er som tittar in här en riktigt


GOD JUL!


:: tisdag 20011218

Julstress. Nej tack.
Det känns lite underligt. Bara några dagar kvar innan jul och jag känner inte av den obligatoriska julstressen ett dugg. Det enda jag funderar över är hur sjutton vi ska få med all packning på tåget. Eftersom SMHI varnar för en temperatur kring minus 30 grader måste vi ha rejält med utekläder med oss. Förutom detta alla innekläder. Finkläder ska med - det är ju jul! Flera par skor är ett måste. Vi ska på dans på juldagen, och kängorna passar sig inte riktigt där. Sen är det ju alla julklappar!! Det kommer bli en syn värd att minnas när vi hoppar på tåget bärandes på minst tre väskor var.

Snabbfikat som tog en evighet.
Vi tog en fika på stan i dag, jag och sönerna. Fattar inte hur jag kunde komma på en sån idiotisk idé. Vi hade inget ärende egentligen, tänkte bara att det kunde vara mysigt. Men huga. Det tog en evighet innan vi hittade en parkering. En lika lång evighet att stå i kö för en kopp mango-te och en bulle samt glass till barnen. Snabbt hade vi fikat färdigt, sen var det bara att försöka komma ihåg var vi hade ställt bilen. Jättedum idé.
Ja det är sant. Jag beställde te på fiket. Jag har bara druckit en (!) kopp kaffe på över två veckor. Jag känner hur min mage kurrar och viskar av tacksamhet: Äntligen tjejen fattar du grejen.


:: söndag 20011216

Just precis nu:

- står en andra laddning knäck på altanen för att svalna. Den första laddningen räckte inte länge, därför blev det dubbel sats denna gång. Förhoppningen är att den ska räcka till efter julhelgen så vi har något gott att bjuda på när sambons syster och hennes sambo kommer upp från Stockholm.

- är det bara en timme sedan vi kom hem från ännu en julmarknad. I vårt eget område denna gång. Men det kändes lite trist när snön inte fanns, stämningen ville inte riktigt lägga sig. Men som vanligt har vi spenderat pengar på lotterier, utan en enda vinst. Som alltid.

- börjar klockan närma sig 17, och jag borde kanske ställa mig i köket för att fixa dagens middag. Men icke. Tredje advent bjuder jag på rester. Familjen får välja mellan fredagens ugnspannkaka eller gårdagens hemlagade pizza. Bara jag tänder det tredje ljuset blir det säkert jättemysigt iallafall.


:: lördag 20011215

Egentligen hade jag tänkt att vänta med att göra om min hemsida tills jag fick min iBook. Jag såg framför mig hur jag satt i min säng med datorn i knät och knåpade och grejade till långt in på natten.
Men så blev det inte. Kanske var det julledighetens intågande som fick min kreativitet att rinna till. För jag har inte bara suttit vid datorn, jag har skrivit alla julkorten också.
Nåväl. Sidan har samma struktur och nästan samma innehåll som tidigare. Mina sidor med länkar bland annat har försvunnit, av den enkla anledningen att jag var usel på att uppdatera, och många länkar var trasiga.
Bilderna ska jag byta ut. Så småningom. Jag gissar att ni inte behöver vänta länge, bara till januari typ, när jag har digitalkameran i min hand.
Nu har jag ju ingen aning om hur detta ser ut med mac och Netscape. Hojta om du ser några konstigheter. (Kicki?)

Jag vill aldrig bliva stur.
En av de mest tråkiga sakerna med att bli äldre är att antalet paket man får öppna på julaftonen blir allt färre. Första julen jag firade sedan jag fått barn blev nästan en chock. Pojkarna fick 30 paket. Jag fick 3 - och en var från jobbet. Jag har nu accepterat detta faktum och blir glad för allt sönerna får i stället. I år ska inte heller jag och sambon ge klappar åt varandra. Vi lägger pengarna på en ny TV till stugan under mellandagsrean i stället. Men för att gardera mig, så att jag inte sitter utan klapp på självaste julaftonen, så ska jag köpa en till mig själv. En pyjamas, en rödrutig sak, som blir perfekt att lata sig i under resten av julhelgen.


:: fredag 20011214

Filmen alla pratar om.
Sagan om ringen-hysterin är rakt över oss, och filmen har inte ens haft premiär. Eftersom jag snart har avslutat del 2 i triologin så hänger jag med i snacket för en gångs skull. Jag känner Gandalf, Frodo och de andra i brödraskapet ganska väl. Men för den som vill lära känna figurerna lite närmare finns här Latmaskens guide till Ringen. Och på frågan om jag ska se filmen? Ja, absolut!

Kan det bli mycket bättre?
Om några minuter slutar jag jobba för i dag, och det betyder att jag har en LÅNG ledighet framför mig. Jag behöver inte kliva upp 05.30 mer under detta år. Hurra!


:: luciadagen 20011213

Natten går tunga...
Eftersom min nya digitalkamera dröjer än några veckor så har jag inga bilder att lägga ut i dag, trots att jag i morse sett det gulligaste luciatåget man kan tänka sig. Små, små tärnor med glitter och röda band. Ännnu mindre tomtenissar med luvan på sne. Lite större tomtar som sjöng högt och ljudligt samt många lucior med späda men klara sångröster som tog hela arrangemanget mycket seriöst. Alla föräldrar var tårögda!


:: tisdag 20011211

Tankar kring en diskbänk.
I går monterade vi ihop en diskbänk. I trä. Ungefär en halvmeter hög. Eftersom vaktmästaren på dagis har fullt upp innan jul fick föräldrarna rycka in när de nya leksakerna skulle sättas ihop. Diskbänk, kylskåp, diskmaskin och tvättmaskin. Det kändes lite kooperativt när jag kånkade på bänken mellan bilen och dagis. Det är så här de har det, de som inte väljer kommunalt dagis, tänkte jag och kånkade vidare.

Julgodis.
Jag har inte tillverkat äkta hemmagjort julgodis sedan jag gick i högstadiet. Efter det har jag inte behövt eftersom min pappa är familjens bästa och flitigaste knäcktillverkare. Ischoklad tycker jag är äckligt. Marsipan likaså. Sen finns det inte mycket kvar på julgodisfronten. Trodde jag.
Men i helgen slog vi till, jag och grabbarna. Det blev knäck (oj, var fort det går i micron), chokladbollar (inte ett regelrätt julgodis, men gott ändå) och andra chokladgodisar (man doppar Rice krispies i smält blockchoklad, låter det stela, klart. Smaskens). Nu lär inte detta godis räcka ända till jul. Nej, jag blir glad om det räcker till nästa helg. Men vad gör väl det? Vi ska ju fira julen hos min bror, så nu hoppas jag att han har gjort kultestet med både knäck och kola.

Under godistillverkningen ljöd Ainbusks julskiva från högtalarna. Jättebra skiva. Inte de mest traditionella julsångerna, men mycket, mycket stämningsfullt.


:: måndag 20011210

:: Tidningskonflikten avblåstes i fredags. Skönt.

:: Vädret är inte sig likt. Eller som Nalle Puhs kompis Kängu brukar säga: "Vad mycket väder vi har i dag." Plusgrader och slask. Inte roligt alls för alla skidåkare. Inte roligt för oss pulkåkare heller för den delen.

:: Det verkar som en av alla mina drömmar kommer att bli verklighet till slut. Jag ska skaffa mig en sprillans ny iBook! I början av nästa år hoppas jag att jag har den i mina händer. *suckar lyriskt och fäller en glädjetår* Och kanske blir det en digitalkamera också. :-)


:: onsdag 20011205

För tillfället...

...pågår det en konflikt på jobbet och på Sveriges övriga dagstidningar.Journalistförbundet och TU kan inte komma överens, och händer inget innanfredag kan det bli bildlösa tidningar framöver.

... är sönerna otroligt glada för sin paketkalender. Varje liten bil, reflexeller nyckelring går hem. Och varannandags-metoden funkar fint.

...har jag sex arbetsdagar kvar till min julledighet. *hurrar*

...ser jag fram emot middagen på lördag. Några kompisar kommer hem till ossoch käkar. Förhoppningsvis slocknar barnen tidigt så vi kan ägna oss åtkortspel, för våra kvällar brukar ofta sluta med ett parti poker.

...har jag bara ett fåtal sidor kvar av Sagan av ringen. I natt efter jobbetkommer jag att få veta om det går att förstöra Härskarringen.

...är det bara en julklapp som är oinköpt. Till lilla mamma. Den ser jagfram emot att handla för det är lätt som en plätt. Hon blir glad för detmesta, bara det inte är prydnadssaker eller små vita virkade dukar.

... borde jag köpa en ny almanacka inför år 2002. Jag gillar känslan av attbörja på nytt, att få öppna den lilla boken och upptäcka att inte en endastedag är bokad, världen står öppen, vad som helst kan hända.

...funderar jag på att köpa Ainbusks julskiva. Jag lyssnade på en gammaltråkig julskiva när jag städade i lördags, och inför nästa städpass krävs nystämningsfull musik. Visste ni förresten att det är rätt kul att städa tillmusiken av O helga natt om man samtidigt har en glöggkanna på gång och tändaljus lyser på köksbordet?

... så skulle jag faktiskt kunna tänka mig lite mer snö. Jag har inteskottat en enda gång hittills, och det är rätt ovanligt. Barnen åkerstjärtlapp och pulka på ett litet vitt pudertäcke och under färden blirvarje lite sten ett stort jättegupp. Adventsgranen som står utomhus blirdessutom lite finare och juligare om grenarna döljs under snön.


:: söndag 20011202

Första advent...
och vi har firat med skyltsöndag på stan. Sockervadd, popcorn, tombola, julklappar, fiskedamm, hemslöjdsutställning och fika. Efter det var vi så trötta så matlagning var inte att tänka på. Vi avslutade färden med käk på en av stadens många pizzerior. *pust* Det tar på krafterna att vara småbarnsförälder i farten.

Dröm - och verklighet.
Adventsfikat är en trevlig tradition. Hela familjen samlas runt bordet under kvällen. Belysningen är mysigt dämpad i huset, och det första ljuset i adventsstaken lyser vackert och stämningsfullt. I huset doftar det glögg och i faten på bordet finns hembakade pepparkakor och saffransbröd. Familjen pratar om dagens händelser samt hur spännande det är att julen närmar sig. Kanske åker julkrubban fram och huvudpersonernas roller diskuteras: Varför ligger Jesus i krubban och vad har farbröderna som står bredvid med sig för presenter?

Vi gjorde ännu ett försök att få ovanstående att bli verklighet i kväll. Adventsljuset var förstås tänt, och pepparkakorna hembakade. Men saffransbrödet var köpt på Ica Kvantum samma dag och glöggen glömde jag att värma. Barnen fikade på språng, de var inne i en lek som var svår att slita sig ifrån. En lek som krävde att all takbelysning var på - i hela huset. På grund av pojkarnas höga röstläge var det ingen idé att jag och sambon ens försökte hitta ett samtalsämne vid denna fikastund. I stället läste jag Aftonbladet, och sambon kikade på TV:n som stod på. Julkrubba har vi. Pratat om den har vi också gjort, men jag tror inte riktigt att fyraåringarna fattar varför Jesusbarnet ligger i samma hus som åsnan och fåren. Men gubbarna var roliga att leka med.