:: fredag 20020531

Det glittrar och glimmar.
Det snackas om silverskimrande skor på skobidos sida. Då måste jag ju bara avslöja att även jag köpte nya dojjor nyligen. Just precis: silverskimrande Adidas. Jorå, de finns även i Östersund. Mina är inte vita dock, men silvriga, det är de. Se dagens bild.

Markiserna är på plats.
Äntligen kan vi stänga ute den otäcka solen. ;-) Det blev jättefint, huset blev som nytt. Det är klart att det hade varit roligare att sätta upp dem om inte resten av gården såg ut som ett skrotupplag. Nåja, man kan inte få allt. Se dagens bild.


:: onsdag 20020529

Fröken Medelmåtta.
I kväll ska Miss Universum koras. Helt ointressant, om du frågar mig. Men Aftonbladet har i dag en rätt kul artikel om den riktiga Fröken Sverige - alltså medelkvinnan:

Hon köper kläder för 4 700 kr per år.
Hon köper skor för 1 400 kr per år.
Jobbar fem timmar om dagen.
Jobbar i hemmet fyra timmar om dagen.
Har fem timmars fritid per dygn.
Väger 66,3 kilo.
Är 165,5 cm lång.
Har 1,57 barn.
Gifter sig när hon är 30,6 år.
Skiljer sig när hon är 40 år.
Har ett bystmått på 92,5 cm.
Midjemåttet är 74,6.
Måttet runt rumpan är 93,7.
Lever tills hon är 85 år.
Har sex 4,8 gånger i månaden.
Har sex första gången när hon är 16,9 år.


*gulp*
Fredrik Ljungberg är skadad. Hur ska det gå? Kommer vi att förlora guldet i VM? Tar vi oss ens till slutspel? Hela världen håller andan...

*phu!*
Skruttforden gick igenom besiktningen. Med en hårsmån.... Om jag fick som jag ville skulle vi sälja bilen snabbt som ögat. Men sambon verkar vara förälskad i åbäket. Nåja, så länge jag får köra Audin så klagar jag inte.

*morr*
Mitt liv består fortfarande av en stor del jord och lera. Samt dammsugning och golvtorkning. Projekt bygg-ut-altan går sakta men säkert framåt. Mest sakta just nu, eftersom vi bara har kvällarna på oss att pyssla. Nu har vi grävt klart där altanen ska stå, och nu ska vi ta beslut igen. Ska vi sätta jordankare som håller allt på plats eller ska vi gräva till frostfritt nästan två meter ner? Ska vi gjuta plintar eller ska vi lägga hela rasket på grus i stället och hoppas att nybygget sitter fast? Förmodligen får vi inte så mycket gjort innan vi har hela lediga dagar under semestern. Jag längtar så efter mina fem veckors semester i juli och augusti.

*fräs*
Leverantören lovade att vi skulle ha våra markiser inom två veckor. Nu har det gått över tre veckor, och än har vi inte sett röken av någon leverans. Men jag är inte direkt förvånad. Hoppas bara att det kommer fler soliga dagar under sommaren, annars har vi gjort investeringen i onödan.


:: fredag 20020524

Ännu äldre
I natt när jag kom hem från jobbet var det alldeles mörkt och tyst i huset. Det var endast sönernas discolampa som gav ifrån sig ett svagt brummande. Lampan stod mitt på bordet och kastade ifrån sig färggranna punkter på de annars mörka väggarna. På bordet stod även en stor och vacker krukväxt som luktade gudomligt gott. Framför blomman låg det tre teckningar. Sönerna hade gjort varsin och den tredje hade sambon ritat!?? På teckningarna stod det: Grattis!
Ja, det är min födelsedag i dag.
31 år känns egentligen inte som en ålder man gärna vill fira. Mer ojämnt och trist finns liksom inte. Men det blev tårta och paket, ett litet blygsamt firande orkade jag med. En ny flytväst fick jag minsann, passar perfekt när vi ska puttra fram på Storsjön i sommar i vår lilla plastbåt.

Det vackra vädret försvann. Tur att man har kameran så man kan föreviga de soliga stunderna. Se Dagens bild.


:: torsdag 20020523

Dagens plus går till luftkonditioneringen i bilen. Hur klarade man sig utan detta tidigare?
Dagens minus går till regnet som har aviserat att det kommer i morgon. På min lediga dag. Typiskt.

Nakenchocken
Jag tror faktiskt jag ska se schlagerfestivalen på lördag. Man kan ju bara inte missa "Afro-Dites nakenchock" (citat Aftonbladet). Tjejerna tror att de genomskinliga kroppsstrumporna kan påverka juryn positivt. Hm. Det beror nog på vem som sitter i juryn, skulle jag vilja tillägga.


:: onsdag 20020521

I dag.
Solen sken när vi vaknade. Frukost ute med sönerna. Cykeltur till dagis med grabbarna som var överlyckliga över att få cykla iklädda short. (Eller 'horts' som Tobias säger.) Hem igen, direkt ut i solstolen. Sov en stund, läste en stund. Fikade, läste, vilade. Allt detta i solstolen under de två timmar jag hade på mig innan det var dags att åka på jobbet.
Räknar med att köra en repris under morgondagen. För vädergubben på TV lovade mig sol. Lokalt över Odensala i Östersund. Yes!

Radhusboende. En livsstil.
Det jobbigaste, och det roligaste, med att bo i ett radhusområde är grannarna. Jobbigast när man märker att grannarna gör saker som man själv borde göra. Typ när de putsar fönster och nynnar klämkäckt samtidigt. Eller kommer tillbaka från joggingrundan precis när jag själv hämtar tidningen med rufsigt hår och med frukostmackan i högsta hugg. Jobbigt är det också om man vill smyga med saker. Hela grannskapet fick t ex reda på att vi handlat nya möbler från Ikea i höstas. Jättesvårt att smyga med en enorm långtradare som backar in framför huslängan. Sen var frågorna många och jag fick vackert erkänna att budgeten inte räckte för ett besök på Mio.
Däremot är det roligt att ständigt ha någon att prata med. För när jag är ute och krattar på vårkanten är garanterat minst tre andra grannar ute i samma ärende. Då hojtar vi över häcken och pratar om väder, vind och oklippta rosenbuskar. Har man trist en dag och känner för sällskap är det bara att gå till radhuslängans sandlåda. Där sitter minst två mammor och pratar om rean på stan eller om 'hur trist det är att laga mat'. Samtalsämnen man lätt hakar på.
Det är extra kul när den pensionerade farbrorn i längan engagerar sig i barnens intresse för potatisodling. Han har delat upp sitt potatisland i tre delar, en del till honom, resterande två till mina barn. I söndags planterade de tre potatisen. Efter jobbet var gjort följde arbetslunch med glass till efterrätt hemma hos det pensionerade paret. Inga föräldrar var inbjudna.
Riktigt skoj är det även att reta grannen som inte har målat om sitt hus, men som precis ska börja. Då påpekar man gärna vilket skitgöra det var och pekar leende på sitt eget nymålade hus. ;-) Sann glädje, så sant.


:: tisdag 20020520

Bortkastade pengar.
Hyrde två filmer i helgen. Två otroliga bottennapp. The Mexican med Julia Roberts och Brad Pitt trodde jag var ett säkert kort, med sådana skådespelare menar jag. Men icke. Total kalkon, rent pinsamt.
Traffic var något bättre, men inte mycket. Mycket av det speciella med filmen, som fick fyra Oscars, måste ha gått förlorat på TV:n. Det är möjligt att filmen var bättre på bio, men jag är tveksam...

Cirkusen...
...var som cirkusar brukar vara. Sönerna skötte sig galant, men blev lite sura när jag vägrade stå i den enorma kön till sockervadden. Det blev blinkande cirkuspinnar i stället. Bäst var de duktiga hundarna som kunde hoppa på både bak- och framben samt cykla!? Sämst var de fyra tjejernas underliga danser mellan varje akt. Vart tog konferencieren vägen? Äckligast var cirkussällskapets uppställda Bajamajor. Fyra bås som delade på en enda stor metallbytta. Jag råkade titta ner. Jag har fortfarande mardrömmar. Godast var popcornen. Värst var bilkön när vi skulle ta oss hem efter föreställningen. Jättelång.


:: torsdag 20020517

Största möjliga tysssstnad.
Cirkusen har kommit till stan och plötsligt kom jag över tre fribiljetter till kvällens föreställning. Så nu vet jag vad jag och sönerna ska pyssla med i kväll. Jag är dock lite orolig över att grabbarna kommer att somna i tältet, eftersom föreställningen går rätt sent. Eller så blir de övertrötta och fulla med bus vilket kan sluta med katastrof. Själv tycker jag att det är ganska trist med cirkus, man har sett det mesta förut. Men vad gör man inte för barnens skull? Och för lite popcorn?

Prime time.
Nu har jag förbeställt Liza Marklunds senaste bok Prime time på Bokus. De lovar mig att jag ska ha boken i brevlådan samma dag som den kommer ut i affärerna (29 maj). Hmm. Jag undrar om de kan hålla vad de lovar.

Hipp, hipp.
Om precis en vecka fyller jag år. I går suckade sambon fram frågan om vad jag önskade mig. Han tycker det är så svårt, sånt där. Stackarn. Men för att han ska få lite hjälp på traven har jag upprättat en liten önskelista:
:: en ny Audi Quattro
:: bredband till huset
:: en resa till Barbados
:: en helt ny garderob
:: ett nytapetserat vardagsrum

Men jag gissar att sambon föredrar min mer ekonomiska önskelista:
:: snälla barn
:: en puss till påsk
:: en röd ros
:: en teckning
:: fika på sängen:: onsdag 20020516

Jag, en gammal tant.
Blev plötsligt på så bra humör. Jag kommer nämligen att leva tills jag är 92 år enligt Dr Aseem Singhs test. Och sådana tester är väl helt tillförlitliga? Eller? Vilken tur att jag slutat dricka kaffe och så sällan har barnvakt så jag aldrig går på några fester - dessa faktum tror jag drog upp min livslängd med minst tio år.

Facit.
Jag och min familj bor i ett radhus strax utanför centrala Östersund. Drömmen vore väl ett stort hus på landet, men det får nog vänta till barnen blivit stora och utflugna.
På stan gillar jag att göra av med pengar på ännu en ny handväska. Är helt enkelt förtjust i alla förvaringsmöjligheter som finns. Väskor, kartonger, askar, lådor...
När det är vinter åker jag gärna utför, men inte med telemarksskidor dock. Det har jag aldrig testat. Längdskidor åker jag inte alls, det är allt för trist och ansträngande.
Till vardags jobbar jag inte på Posten men väl på Östersunds-Posten. En dagstidning, med andra ord.
På grund av problem med magen har jag helt slutat att dricka kaffe. Jag gick från 8 koppar om dagen till 0. Jag hade otroligt ont i huvudet första veckan, men nu går det riktigt bra.
Jag är uppvuxen i Vuollerim som ligger i Lappland och jag har en sex år äldre bror.
Min hemsida har jag haft sedan 1998 - jag upptäckte Internet när jag var hemma och barnledig.
Min sambo heter Lars och min nya dator är förstås en mac, en bärbar sådan.


:: onsdag 20020515

Vad vet du om mig?
Då var det min tur att haka på den senaste trenden bland reloadarna. Du gör väl testet? Vad vet du om Anna?

Min räknare verkar ha fått spunk. Jag ska skapa mig en ny, men eftersom jag vill komma ihåg några uppgifter från den gamla så skriver jag upp dem här och nu. Intressant va? *gäspar*
44 000 sidvisningar sedan 9 februari 1999.
117 besök 20 mars 2002.


:: måndag 20020513

Äntligen.
I kväll har jag gjort det. Sett Sagan om ringen. Jag var tvungen att gå nu eftersom filmen snart inte visas mer på bio, och jag tror inte det blir riktigt samma upplevelse att se filmen på video. Jag kunde förstås inte låta bli att jämföra filmen med boken, och jag tycker att filmskaparna har lyckats rätt bra. Fylke såg ut precis som jag hade tänkt mig och även Frodo är sig ganska lik. Gandalf är mäktig och Legolass snygg och smidig. Tja, jag är nöjd. Men det känns lite väl länge att vänta ända till jul på nästa film. På det sättet är böckerna bättre, då kan man hugga tag i fortsättningen direkt.


:: lördag 20020510

Vi hann med palt, ett besök på Gubbhögens plantskola samt ett besök på min farmor och farfars grav innan färden gick åter till stan. Med mig hem har jag förutom ännu mer palt några penséer som ska planteras på sambons föräldras grav och två otroligt skitiga barn.

Dagens bild. Från dagarna på landet.


:: fredag 20020510

Will Hunting.
Visades på SVT tidigare ikväll. Jag fattar inte att jag inte har sett denna film tidigare. Den var ju hur bra som helst!

Hem igen.
Jag och sönerna pyser tillbaka till stan i morgon. Tre nätter räcker tycker Tobias. Jag håller med. För åker vi hem i morgon hinner jag se Big Brother-finalen på TV. (Femman finns inte att titta på här på landet.) Ja, jag har följt med i programmet den senaste tiden, men säg det inte åt någon, det är en hemlis.
Men innan vi åker ska vi äta mammas palt. Godast i hela världen!

Shopping.
I dag har jag fått en tidig födelsedagspresent av min mor. En läcker hellång jeanskjol med slits på sidorna. Även sönerna har shoppat loss. De fick dela på pengarna som jag vann på en trisslott. (Hela 25 kr var). Pengarna brände i deras små fickor, så vi ilade in på närmaste leksaksaffär. De valde varsin grej, betalade själva och fick till deras stora lycka även växel tillbaka. Och ett eget kvitto! Hur härligt är det inte att leva.


:: torsdag 20020509

Kristi flygaredag...
...men jag håller mig nere på jorden som vanligt. Man ägnar sig mest åt jordnära saker när man är här hos mamma och pappa. En tur med traktorn, barn som plurrar i bäcken, cykeltur till bystugan, krattning, trädklättring... Bilder kommer så småningom.
Kopplar inte upp mig med min iBook härifrån, jag är så jordnära att jag inte orkar ändra inställningarna. Eller kallas det lat?

Hipp hipp...
Min bästa kompis från min uppväxttid i Vuollerim fyller 30 år i dag. (Grattis C.) Perioden när vi var mellan 14 och 20 är hittills den roligaste tiden i mitt liv. Jag har aldrig skrattat så mycket! Jag har förstås kul nu också, men på ett helt annat sätt. Nu är allt så praktiskt och seriöst kul. Då var det bara galet. Saknar det ibland. Saknar dig, C. Puss!:: tisdag 20020507

Duktiga familjen.
Vi har tillbringat dagen i stugan och fixat diverse göromål. Sambon grävde, jag planterade några syrénbuskar och krattade. Sambon tog till och med ledigt från jobbet i dag bara för att jobba med gräsmattan. Han måste verkligen gilla att gräva den karln.

Hungrig.
Som alltid. Men jag ställde mig på vågen ikväll och då tog jag ett beslut. Inga fler nattamackor för Annapanna.

Levis är död. Leve Levis.
Jag hade skrivit upp allt jag skulle handla på en röd liten lapp. När jag handlat färdigt stoppade jag lappen i bakfickan på mina byxor, mina favoritjeans (ljusa Levis, 800 kr...) När jag senare tvättade brallorna glömde jag förstås kvar den rackarns lilla lappen i fickan. Papperet färgade av sig och byxorna blev sig aldrig lika igen. En knallröd fläck, som inte gick att få bort, mitt på bakfickan! *morr*
Nu har jag färgat jeansen blå igen. Det blev dock inte jeansblått utan mer åt marinblått, färgen täckte verkligen det mesta. Nu kan jag använda byxorna, men ordet favorit kan jag aldrig använda mer. *snyftar*


:: söndag 20020505

Ledig.
Sista kvällen avklarad på jobbet för en stund. Ledig i sju härliga dagar,vad ska jag hitta på...
Förmodligen åker jag och sönerna till mina föräldrar några dagar. Liteavslappning och avkoppling och framför allt god mat. Ja, helt enkelt enminisemester.

Rörigt.
Visst är det kul att ha hus och stuga att sköta om, men ibland är det mindrekul. Ta bara det här med att plana ut gräsmattan. Gissa hur jordigt, lerigt,sörjigt det blir när jorden ska grävas bort på stora delar av ytan. Innanden nya gräsmattan börjar ta sig är det inte kul att vistas på den gården.Inte är det kul när det ska grävas ur för den nya delen av altanen heller.Samma lera och sörja, bara ett annat hus. Det känns som om mina bästakompisar just nu är dammsugare och golvmopp.

Lista.
Tid: 00.10 Min kreativa sida brukar vakna vid denna tid. I gårstädade jag mellan 23 och 01.
Just nu: Sitter på tidningen och väntar på att höra det ljuva ljudetfrån pressen.
Kläder: Ljusa v-jeans, vit tröja, ljus jeansjacka, svarta dojs.Tröjan var vit i morse. Nu är den nog mer åt beigehållet på vissaställen.
Frisyr: Rufs. Så här i slutet av kvällen är jag mest trött - och detsyns både i hår och under ögonen. Tur att jag sällan sminkar mig tillvardags. Det blir en del ögongnuggande...
Humör: Nästan på topp. Min hunger drar ner humöret en del, men detåtgärdar jag när jag kommer hem, det blir en nattamacka.
Ska göra: Hämta en tidningsbunt strax och sen pysa hem.
Vill göra: Äta!Tänk en varm macka med skinka, tomat och ost. mmm
På TV: Star wars. Tittar inte, TV:n bara står på. Bryr mig inteett dugg om fyrans Star wars-yra. Gillar inte dessa filmer alls...
Väder: Orkar inte gå ut för att ta reda på det, men det regnar iafinte.
Funderar på: Om vi ska gå på stan i morgon och fika, grabbsen ochjag, för att fira ledigheten liksom. Kan det vara för att jag är såhungrig som detta upptar mina tankar?
Mat: Det blev spagetti och köttfärsås från i går. Måste komma ihågatt ta med mig ketchupen hem, annars blir söner och sambo småtthysteriska.
Godsaker: En styck plopp. En styck GB Sandwich. Några dietorelle,hårda med hallon- och jordgubbssmak. Dietorellegodisarna är bara till föratt döva samvetet för de andra kaloribomberna.
Dricka: Vatten. Bara vanligt vatten. Sen jag slutade med kaffe sådricker jag inte mycket annat. Förutom mjölken då som jag knappast kanleva utan.


Gifta par och stora villor. Och vi!
"Knappa in ditt postnummer och få reda på livsstilstypen som präglar området". Så stod det på denna adress, och så här är mitt område strax utanför centrala Östersund. Tack för tipset, Helena.

Stora villor och barn
BOENDE
Här bor man i stora privatägda villor, rad- och kedjehus byggda 1971-1980. En tredjedel av husen har 6 rum eller fler, det motsvarar 3,5 gånger Sverigesnittet. Återfinns i glest befolkade områden.

ÅLDER & FAMILJESTRUKTUR
Här finns landets lägsta andel skilda (index 46). Vi finner ytterst få singlar. Det är istället gifta par som dominerar. Det finns fortfarande ganska många barn under 15 år. Men många hushåll har utflugna barn.

UTBILDNING & EKONOMI
Utbildningsnivån ligger något över rikssnittet. Den personliga inkomsten är medelhög till hög. Sparandet är lågt i områdena (index 93) medan utgiftsräntorna är 81% högre och pensionssparandet nästan dubbelt upp mot rikssnittet. Andelen hushåll med betalningsanmärkningar är låg. Här är det något mer tjänstemän än arbetare. Överrepresenterade branscher är El-, gas- och vattenproduktion samt tillverkningsindustri samt offentlig förvaltning.

VÄRDERINGAR, INTRESSEN, INNEHAV & ANDRA MJUKA DATA
Värderingsmässigt dominerar materialism, risktagande, individualism och traditionalism. Samtidigt finns det drag av dess motpol, kollektivism och förändringsbenägenhet. Att surfa på internet, åka snowboard, spela golf, campa och att sy kläder är några vanliga intresseområden. I övrigt ligger intressena anmärkningsvärt nära rikssnittet. Innehav av husvagn är nästan 80% högre här än i andra MOSAIC-typer. Ny personbil, sladdlös telefon och mobiltelefon är vanligare än rikssnittet liksom videokamera, systemkamera och vitvaror som tvätt- diskmaskin och torktumlare. Bastuinnehavet är drygt 2 gånger högre än snittet. Här finns gott om stationära PC:s med CD-rom, dataspel och skrivare. Modem för internet samt e-mail är underrepresenterat. Många har dock faxmöjlighet. Kvällspressläsandet är överrepresenterat. Storstadsmorgonpress läses inte i någon större omfattning. Däremot läser man ofta landsortsposten. Veckotidnings- och tidskriftsläsandet ligger under rikssnittet


:: onsdag 20020501

1 maj
Ropen skalla, högre lön åt alla...
Närå, skoja bara. Jag har inte demonstrerat i dag. Jag jobbade i stället,minst lika roligt.

Valborg.
Firades med en rejäl brasa vid bystugan i Tullus (ja, byn heter faktisktså). Lotteri (vi vann en spargris, en keps, tre reflexer och en penna),fika, fiskdamm och fyrverkerier. Sönerna somnade med ett leende på läpparnaefter denna höjdarkväll.

Huset. Fortsättning.
Vi har bestämt både för vilket tyg vi ska ha (rött, grått och vitt) ochvilken typ av markiser det blir. Bara två veckor kvar, sen sitter de där ochskyddar oss från den hemska solen som lyser in i vårt vardagsrum. För detgör den ju så jätteofta. ;-)
Tänk att man kan vara så exalterad över en liten gardingrej på utsidanhuset. Måste ge en massa vuxenpoäng??

Dagens utrop:
- Äh, lägg av!
Utbrast jag nyligen när min trädgårdskunniga arbetskamrat berättade att manmåste vänta till maj/juni innan man kan så morötter och annat kul iträdgårdslandet. Jag vill ju sätta igång redan till helgen, tänkte ju käkastuvade morötter till midsommar... Jaja. Jag får vackert inse att jag harmycket att lära och drömma om varmare breddgrader där morötterna blir storasom hus redan i april.

Ropen skalla, fler besök hos Peal
Eftersom min käre kusin på sin hemsida efterlyste fler besökare så tänktejag dra mitt strå till stacken på detta sätt göra en liten kampanj och vädjatill mina besökare:
Ta och gör ett besök, kolla in recepten och webkameran... Gå in på dennahemsida!
Hoppas du får upp statistiken P. Men du, var är länken till kusin Anna pådin sajt då? Ställ upp för släkten nurå... :-) Och när kommer gästboken? Detär ju där jag vill klottra.