:: måndag 20020930

Så kom måndagen.
Tänk att två lediga dagar kan göra så mycket åt humöret. Nu känns det helt okej igen med vardag - trots att det är måndag. Och jag har ingen j-a aning om vad vi ska äta till middag...
Tänk om någon kunde uppfinna en apparat som gör slut på detta eviga middagsproblem. En apparat som spottar ur sig fyra tallrikar med näringsriktigt käk vid 17-tiden varje vardag. Jag skulle med glädje ta reda på disken...


Prydnadspumpor.
Mina föräldrars trädgård är full av godsaker och överraskningar. Ett jättestort jordgubbsland som ger hinkvis med goa gubbar. Ett enormt fält med smulton där barnen kan plocka och faktiskt äta sig mätta. Krusbär, vinbär, äpplen och naturligtvis grönsaker som sallad, morötter och alla möjligt annat. Där finns äpplen. Där finns tomater, majs och squash. Där finns även pumpor. Hundratals pumpor... Och inget får gå till spillo, man ska ta reda på allt som naturen har att bjuda.
Jag (J) och mamma (M) hade tidigare följande dialog:
M: Hej gumman, jag har så många fina pumpor. Vill du ha 30 stycken?
J: Eh. Pumpor? Sådana där oranga, stora?
M: Nä. Vita små. Jättesöta.
J: Jaha. Men vad ska man ha dem till?
M: Du ska ha dem i en skål på bordet. Jättefint.
J: Säkert. Fast inget för mig, men tack...
M: Jag skickar med några med faster så får du hämta dem där.
J: Men mamma, jag behöver inga...
M: Ta en hög skål, det blir bäst så. Jag har en i bokhyllan själv. Toppenfint.
J: Ja men, vi har ingen plats, vi behö...
M: De håller jättelänge. Sätt dem i en skål som prydnad, jättefint.
J: Men jag behöver skålarna till annat.
M: Faster har tagit minst 20 stycken och min syster ska få 30. De ska ha dem i skålar, som prydnad. Jättefint.
J: *suckar* Jaja.
Så nu har jag två skålar med vita små konstiga pumpor i mitt hus. Vad gör man?


:: fredag 20020927

Uppryckning på helgen.
Ja, så kom fredagen igen. Hösten är här och med den rutin och vardag. Det enda som jag funderar på just nu handlar om jobb, vilken mat vi ska ha till middag och vad barnen ska ha på sig på dagis nästa dag. Återkommande tankar som sällan bryts av av något annat än en klädtvätt här och lite dammsugning där. Ett bra TV-program eller en god bok gör att mina funderingar går åt annat håll för en stund. Men sen blir klockan över 22 och det är dags att sova för att orka upp och fundera på jobb, mat och dagis nästa dag.
Då är det skönt med fredag. Middagsproblemet återstår men jag kan koppla bort jobb och dagis. I stället tänker jag på pojkarnas potatis hos grannen som fortfarande ligger i jorden. Och på vårt älgkött som vi borde hämta, det som ligger i en frys några mil härifrån. Och på lökarna som ska ner i jorden. Och på ljungen som ska ner i krukor. Och enriset som vi ska lägga på graven. Och på vännerna som vi ska hälsa på. Och på min sovmorgon nästa dag och på vad vi ska hitta på på söndag. Det räcker för att samla krafter inför måndagen när allt snurrar på igen.


:: tisdag 20020924

Promenix.
Jo jag tänkte si så här. Att jag skulle gå en promenad under minst en halvtimme varje dag, utom de dagar jag så tappert tar mig i väg till gympan.
I går jobbade sambon både dag och kväll, vilket innebar att med på min promenad skulle två små pojkar följa.
- Nä. Jobbigt. Vara hemma. Ont i benen. Det fick jag höra när jag la fram mitt förslag.
Men när jag lovade dem att vi skulle styra våra steg mot en kul lekpark några kilometer bort gick det bra. Det slutade med att vi alla både fick motion under promenaden och bättre kondition på lekparken där vi lekte 'inte stöta grus' på klätterställningarna.:: måndag 20020923

*brum*
I helgen har det varit 'bilfria helgen' här i Östersund. En miljövänlig satsning som återkommer då och då. Tanken är ju god, men jag ska erkänna att min helg har varit långt ifrån bilfri. För samtidigt som detta jippo har de flesta av stadens alla bilaffärer haft öppet hus av olika anledningar. Så under både lördag och söndag har jag och resten av min familj åkt runt och tittat på nya bilar. Vi har provkört, suttit i och känt på dessa fordon som vi drömmer om, jag och sambon. En ny Mercedes skulle inte sitta fel. En BMV i kombimodell var också rätt fin. Volvo v40 och v70 som vi provkörde puttrade på helt okej på E14. Fast en Cross Country är ju alltid en Cross Country. Eller en fyrhjulsdriven Subaro, den skulle kännas rätt trygg att köra vintertid. Men det är klart att favoriten är fortfarande Audi Allroad Avant... Tänk om man hade 300 000 kr över i madrassen eller nåt.
För att inte vara helt nedslagen efter äventyret bland alla fina bilar, som vi inte har råd med, städade och tvättade vi vår alldeles egen Audi i stället. Nu är den ren och fin och känns väl rätt okej att köra med ett tag till.

Kallt.
I natt har frosten slagit till. I dag måste jag rensa upp kring huset, slänga blommorna som faktiskt klarat sig hittills, men som förmodligen är rätt knäckta efter nattens minusgrader. Tänker investera i lite lökar i stället och längta efter våren som fortfarande är så enormt långt borta. Men den kommer närmare för varje dag som går. Alltid något att vara glad för.

Tre filmer.
Vi hyrde filmer i helgen, Barnen valde Smurfarna, sambon en thriller med Michael Douglas (Don't say a word - jättebra!) och jag valde Amelie från Montmartre. Jag hade väldigt höga förväntningar på den sistnämda. Sambon började titta på Amelie men efter en stund pysslade han med annat så jag gissar att den inte riktigt passade honom i smaken. Jag såg däremot hela filmen. Den var kul, annorlunda och mysig. Men jag trodde den skulle vara bättre...


:: fredag 20020920

Äntligen fredag.
I kväll vankas fredagsmys och pyjamasparty med barnen. Vi har redan planerat kvällen. Först blir det hamburgare till middag, sen ska vi bada alla tre. (Jag och barnen - sambon ska på fest). I pyjamas ska vi sedan mysa i soffan. Käka popcorn, chips och dricka läskeblask samtidigt som vi ser Position X. Detta har barnen sett fram emot i flera dagar. Jag med. ;-)

Så får vi hälsa Maria välkommen tillbaka efter det lååånga semesteruppehållet...

Det är fortfarande lika kul att kolla vad folk söker på på Internet - för att sedan hamna på min hemsida.
Senaste listan:
+bänk +träd +snickra (Den som söker snickeriråd måste söka på annan plats)
tecknade_figurer (Varför?)
altanbygge (Ja, det har vi grejat med i sommar)
kantsten (Varför?)
peak kläder (Gillar jag!)
sommarland rättvik (Där har vi varit!)
tjejkväll (Alltid trevligt)
köttsoppa (Med klimp är gott)
jordankare (Använde vi oss aldrig av)
adidas (Mina skor skimrar fortfarande)
träd (Har vi på tomten)
troll (Eh. mina barn?)
video (Gäller inte lägre. Bara dvd.):: onsdag 20020918

Därför vet jag att det är höst.
:: Jag tar på mig långkalsonger när det är dags för långpromenad.
:: Barnens hyllor är laddades med fleecekläder, halsdukar och mössor i fall att nordanvinden dyker upp.
:: På gräsmattan syns allt fler gula och vackra löv och i går höstkrattade jag för första gången.
:: Jag tänder ljus på kvällarna.
:: Jag tänder lamporna i fönstren på kvällarna.
:: Jag har vantar på mig när jag åker till jobbet på morgnarna.
:: Under trädet med små, små äpplen ligger det drivor med frukt som väntar på att bli upplockade och flyttade till komposten.
:: Blommorna i trädgården blir allt gulare och risigare för varje dag som går.
:: Vi behöver inte klippa gräsmattan. Gräset växer inte längre.
:: I grannskapet syns allt fler barn med täckjackor och toppluvor.
:: Solen går lägre på himlen. Den lyser in genom köksfönstret på ett sätt som gör att varje liten smutsfläck syns.

Lite senare...

Måste lägga till en punkt på min höstlista som jag glömde: (Det var snälla J som påminde mig i gästboken.)

:: Jag har vantarna på mig när jag jobbar. Vet ni egentligen hur svårt det är att pricka rätt på tangenterna då?:: måndag 20020916

Demokrati.
När jag var liten var Valdagen en stor händelse för mig och min familj. Iaf kändes det så just då... Mamma och pappa tog på sig sina finaste gåbort-kläder. Mamma målade läpparna röda och luktade så gott. Sen åkte vi tillsammans till vallokalen (skolan.) Jag fick följa med pappa bakom skärmen och såg andäktigt på när han stoppade valsedlarna i kuverten. När röstningen väl var gjord stannade vi en stund för att samtala med vänner och bekanta som alla gjort sin medborgerliga plikt och ställt upp för demokratin.

Jag ville försöka föra över den högtidliga stämningen till mina barn i går när jag och sambon skulle rösta. Det var inte helt enkelt. Det första Tobias skrek när vi berättade att vi skulle cykla till vallokalen var: "Får vi äntligen träffa Göran Persson?"
När barnen insåg att inte ens en farbror känd från TV skulle vara på plats blev det aldrig särskilt spännande. Och absolut inte högtidligt. Barnen stojade och lekte bakom skärmarna. De träffade kompisar som de hojtade högt till. Den lågmälda känslan infann sig inte.
Men vi röstade i allafall. Det var mer än vad ganska många i vårt land gjorde. Läste någonstans att valdeltagandet är lägre än vad det varit på många, många år. Dåligt.

Fascinerande.
Jag är inte med i viktväktarna, men däremot har jag läst en del om hur de förvandlar maten i points. Min lilla favoritpaj från Findus t ex visar sig motsvara 16 points! *gulp* Jämför det med att det rekommenderade dagsintaget för mig skulle ligga på ca 18 points. Käkar man en pizza till lunch får man inte äta mer på två, tre dagar...
I lördags däremot käkade jag bästa viktväktarmaten: surströmming. Fem fiskar är 1,5 points. Struntade man i snapsen skulle man säkert gå ner ett helt gäng kilo genom att käka surstömming varje dag under ett par veckors tid. Men skulle magen hålla? Och skulle grannarna låta mig bo kvar?

*fniss*
Fick följande svenska (något modifierade) ordspråk i ett mail.
Lite kul, sådär.
* Den man ligger med får bädda.
* Den som tar, han har.
* Det man inte minns, har inte hänt.
* Det man inte vet, har man ingen aning om.
* Det vi inte gör idag slipper vi göra om i morgon.
* Förtala är silver, förtiga är guld.
* Gammal kärlek kostar alltid.
* Har man slagit yxan i båten får man ro som fan.
* Man ska inte kasta spjut i radhus.
* Liten stuga kallas ofta stort dass.
* Man måste kyssa många grodor innan man hittar sitt svin.
* Som man raggar får man ligga.
* Övning ger träning.
* Friskt kopplat, hälften brunnet.
* Den som väntar på någon som gått behöver inte vänta längre.:: onsdag 20020911

Sova, sova, sova.
Det är tungt att kliva upp om morgnarna. Och varje morgon lovar jag mig själv att i kväll ska jag lägga mig jättejättetidigt. Men så kommer jag hem från jobbet, fixar middag, äter. Intar soffan för att se på nyheterna. Så skönt så szzz... Det räcker med att jag sover en kvart - sen är det helt omöjligt att somna före midnatt. Och nästa morgon lovar jag mig själv... En cirkel helt omöjlig att komma ur. För en morgontrött själ.

Val på söndag.
Och jag är tveksam. I går såg jag en valdebatt för första gången för att få lite hjälp på traven. Fast helt koncentrerad var jag inte, jag sydde upp byxor och lagade kläder samtidigt. Ett öra lyssnade på Göran, Maud och gänget. Det andra på symaskinens brummande. Det ena örat kom fram till att de är duktiga på att surra, de där politruckerna. Det andra örat kom fram till att jag borde byta symaskin. Den går inte riktigt klockrent. Hjärnan däremellan kom fram till att jag måste läsa på innan söndag.


:: måndag 20020909

Lördag
I lördags funderade kollegan R på vad jag skulle skriva om peronalfesten här på min hemsida. Jag tänker bara kommentera den lite kort genom ett ord: skitkul!

Söndag.
Dagen efter festen tillbringades mest i soffan. Jag är så väldigt tacksam att sönerna har många kompisar i grannskapet. Jag kunde nämligen sitta i soffan utan att ha dåligt samvete för att behöva stimulera barnen. De lekte så bra så på egen hand, tack och lov.
På eftermiddagen kände dock både jag och sambon att det faktiskt var dags att gå ut. Vi tog en lång uppfriskande cykeltur tillsammans med våra barn. Efter någon kilometer upptäckte jag att jag hade pyspunka på cykeln. I stället för att avbryta rundan valde jag att pumpa livet ur mig i stället. Cykla. Pumpa. Cykla. Pumpa. Cykla...
Vi tog sikte mot en pizzeria - och en rejäl panpizza (hur många points som helst) blev dagens middag. Sen var det bara att pumpa och cykla hemåt.


:: fredag 20020906

Det funkar.
Skönt. Det verkar ju som om sidan går att läsa trots allt. Vad är det för vits att uppdatera om ingen ser vad det står. Men nu vet jag att ni ser, därför uppdaterar jag...

Party, party.
I morgon är det personalfest. ÖP fyller 125 år och detta ska förstås firas. Jag har fortfarande inte bestämt vad jag ska ha på mig. Men sambon har fått en ny slips och barnvakt är ordnad. Så det mesta är i sin ordning.


:: torsdag 20020905

Jag har fått veta (Tack L) att det inte går att läsa vad som står här i mitt klotter. Att sidan bara är blank. Jättekonstigt.
Om du inte kan läsa detta, skriv gärna en rad i min gästbok. Eller... Fast... Det går ju inte...
Om kan läsa detta utan problem - skriv gärna en rad i min gästbok och berätta vilken browser du använder. Tacksåmycket.

:: tisdag 20020903

Äventyr i björnskogen.
www.op.se kan man i dag läsa om jägaren som blev anfallen av en skadeskjuten och ilsken björn. Jägaren blev svårt biten i ansikte, händer och lår. Till slut dog björnen liggandes över jägaren. *Uff*. Tungt. Och hemskt och förbaskat läskigt. Är det konstigt att jag sjunger högt när jag tvingas vara i bärskogen? Inte kul att möta en sån där arg koloss. Inte kul alls att få den över sig. Isch.

Dumma, dumma Anna.
I går var jag på Friskis & Svettis igen. Har inte varit där sedan i maj och det kändes verkligen kan jag lova. Jag blir så arg på mig själv som gör sådana där långa uppehåll. Det blir ju som att börja om från början igen. Helt stel i kroppen. Armhävningarna var eländiga och passet med benstyrka rent pinsamt. Jag måste gå på minst två pass till denna vecka. Jag måste få upp flåset igen.


:: måndag 20020902

Hundliv.
Hösten är här. I går hade jag på mig långkalsonger och vantar. Vi var nämligen och såg polishunds-SM här i Östersund. Det var skitkallt och blåsigt och jag ångrade att jag inte tog på mig mössa också. Men hundarna var duktiga. Det var väldigt imponerande att se dessa schäfrar (ja, nästan bara schäfrar) så hängivna sin husse (ja, nästan bara karlar). Det var nästan så jag fick lust att skaffa hund igen. Men så kom jag och tänka på Ross - schäfern sambon hade för sju år sedan. Hunden fick jag på köpet när jag skaffade Lars... ;-) Vovven var jättemysig och go. Och stor. Men han blev galen när andra hundar kom i närheten. Han gillade inte barn. Han var otroligt skotträdd. Han lät inte mig öppna bildörren när han var inne i bilen, då kom tänderna fram. Hundhår precis överallt. Tidiga morgonpromenader i regn och rusk. Plötsligt kändes det inte lika lockande att skaffa hund.

Filmtajm.
Vi hyrde två filmer i helgen: Klassträffen och Vanilla Sky. Klassträffen var väl sådär. Visst kände jag igen mig lite. Det där om att folk går tillbaka till sina gamla roller är väl sant. En gång klassens pajas, alltid klassens pajas. Och visst finns det risk att festen urartar när alla sanningar kommer fram. Fast vadå. Jag hade skitkul på vår återföreningsträff efter tio år. Trots alla sanningar. Eller kanske tack vare. ;-) Men för att återgå till filmen så var den rätt trög vissa stunder.

Det var längesen jag såg en film med Tom Cruise. Jag har aldrig riktigt fallit för hans breda leende. (Eh, okej då. Jag var ganska såld efter Top Gun.) I Vanilla Sky lyckades han dock inte få mig att smälta. (Jag är fortfarande kär i Benny från Grabben i graven.) Däremot så var man fast i filmen direkt. En spännande thriller där det var svårt att skilja dröm från verklighet. Men det var ju det som var meningen.