:: fredag 20021129

Ett stort beslut.
I går skulle det ske. Jag skulle ta ställning till EMU.
Bra eller dåligt?
Detta skulle jag göra efter att ha sett dokumentären på TV 4. Det handlade bland annat om vad som hänt i andra länder som redan gått med.
Men det gick åt skogen. Jag vet fortfarande inte.
Det som hänt i andra länder var att saker blivit lite dyrare. (När man ändrade från den tidigare valutan till euro så avrundande man uppåt.) Några andra nackdelar uppfattade jag egentligen inte. Jo, förresten. Några gamla tanter tyckte att mynten var svåra att skilja från varandra...
Sen tog gubbarna vid i programmet.
En massa kloka män (bara män) snackade både om fördelar och nackdelar. Det handlade mest om EMU:s konsekvenser för landets ekonomi, arbetslösheten och gemenskapen med Europa. Problemet var att jag tyckte att båda sidor sa bra saker. Och jag tänkte att 'så kloka gubbar med så fina titlar måste ju veta vad de pratar om...'
Tillbaka på ruta ett.
Det enda jag lyckades förstå efter gårdagens program var att det är ett ganska stort beslut vi har framför oss. Men hur fanken ska vi kunna veta i dag om det är bra för vårt land att gå med?
Mitt förslag är att vi går med på försök i ett år eller två. Sen folkomröstar vi då i stället om vi ska fortsätta vara med eller helt enkelt strunta i EMU. Då får vi i allafall testa och se om det är nåt för oss.
Ja. Jag tror jag skickar ett mail till Göran P och ser vad han tycker om den idén.

:: onsdag 20021127

Sådärja.
Då funkar gästboken igen.
Vassego och skriv! ;-D

:: tisdag 20021126

Kort uppdatering.
Måste försöka ta mig i säng i tid i kväll (tjo, vad många i:n det rymdes i den korta meningen). Såg Kalla fötter i går (naturligtvis) och det börjar så sent som 22.30. Slutar alltså 23.30 (typ) och det är dumt när man ska vara på jobbet 6.30 (trött, trött, trött).

Önskelistor. Se dagens bild.

Jag gör som Kicki jag:
Dagens ja: Samtalet med dagisfröken i dag var härligt och rätt bra för egot... Tänk vilka söner jag har! Näst intill perfekta. *host* (Men vadå? Jag är en stolt mamma. Jag får faktiskt säga sånt...)
Dagens nej: Varför funkar vissa gästbäcker som ligger hos Alxnet - men inte min? Jag börjar ta det personligt. *morr*


:: måndag 20021125

Klart vuxna ska ha klappar.
Så skönt att så många håller med mig angående julklapparnas vara eller inte vara. Jag kan ju faktiskt använda alla medhållande inlägg i gästboken (som inte alls funkar för tillfället *grymt* ) som ett argument om det blir någon diskussion.
Börjar sambon muttra nåt om att julklapparna ska bort så skriver jag ut delar av gästboken och håller dem framför nästan på honom. Ha!

Sen sist...
...har jag firat lönen med att shoppa några små fina burkar med väldoftande innehåll från Bioline.

...har jag gjort färdigt alla inköp till barnens adventskalender. Inte så svårt i år. Vi har dragit ner till paket varje lördag och söndag i stället för varje dag i december. Min fantasi räckte nämligen inte till 24 gånger 2 klappar.

...har jag varit på barnkalas. Jag tror faktiskt att jag åt mer godis och fika än barnen. *svälj*

...har jag i en kampanj med mottot 'rent hus' tvättat täcken, kuddar och sängkläder. Nästa steg i min kampanj blir förmodligen mattor. Sen väntar skåp och garderober. Sist av allt kommer torkning av lister - för det är så j-a tråkigt.

:: onsdag 20021120

Rör inte mina traditioner! (paket)
Alltså, så här är det.
Helt ärligt.
Jag gillar verkligen att köpa och ge bort julklappar till mina nära och kära. Men jag undrar om jag inte tycker att det är snäppet bättre att få julklappar...
Det var därför första julen med mina söner var smått traumatisk för min del. Det var då jag förstod. Jag hade blivit vuxen. För helt plötsligt var det inte jag som fick paketen - utan mina barn. Där satt jag utan ett endaste julsnöre att dra i, medan de små liven vid min sida fick klappar som de bara kastade åt sidan, som om de vore bananskal... *fnys* (Ja, ja. De var ju inte ens 1 år fyllda då. Det kanske förklarar denna respektlöshet mot paketutdelningen en del.)
Och förra julen. Vilken katastrof.
Jag och sambon kom överens om att vi inte skulle ge varandra någonting i julklapp. Vi skulle koncentrera oss på barnens paket i stället.
Men vadå?
Det är klart att jag köpte både en och två klappar till sambon ändå. Det var ju jul!! Och det är klart att jag förväntade mig att han skulle förstå att mitt 'nej, det behövs inte' i själva verket betydde 'jo, jag vill visst ha paket'. Men nej, han fattade inte. Han tittade bara förvånat på mig när han fick sina klappar och sa frågande:
- Men vi skulle ju inte...
*hrmf* DET VAR JU JUL! Och när det är jul ska man vända på orden. 'Nä, jag vill inte ha nåt' betyder i själva verket 'tja, en god parfym i ett fint rosa paket skadar ju inte...'
Sådärja.
Då har jag erkänt detta.
Då kanske ni förstår varför jag försökt få min familj att genast sluta upp med detta prat om att 'vuxna inte köper några julklappar till varandra'.
Va? VA??
Vad vore julen utan rimläsning? Vad vore julen utan ett litet paket att klämma på, lukta på, skaka på?
Så nu försöker jag införa en ny regel. Man får visst köpa paket åt vuxna - men det får inte kosta mer än 50 kronor.
På så sätt kan jag fortsätta att försöka hitta den bästa och fyndigaste julklappen åt sambo, föräldrar och släktingar. (Fast det vete tusan om sambon får nåt. Han ligger fortfarande på minus sedan i fjol...)
På så sätt kanske jag även i fortsättningen kan ropa JA! när den snälle rödklädda farbrorn frågar: 'Finns det några snälla barn här?'
Och går inte min släkt med på denna regel hittar jag på egna sätt.
Då köper jag paket åt mig själv i stället. Minst fem. Jag har redan önskelistan klar...

:: tisdag 20021119

Mätt!
Jag har varit två dagar utanför Åre med jobbet. Nej, nej. Ingen skidåkning alls utan bara jobb. Och fika, lunch, fika, middag, fika, lunch... Det är alldeles förskräckligt vad man äter under dessa tillfällen.
Men trots all mat kände jag mig så sugen på något onyttigt när jag kom hem i eftermiddag. Så när sambon susade iväg (han har åkt för att jobba i Gävle några dagar) så susade jag och barnen till Mc Donalds för att slafsa i oss ytterligare några kalorier och onyttigheter. Skitgott.

I pysselstugan.
Sönerna har ett nytt favoritprogram på TV. Fixat. Har ni sett det? Det är lite Äntligen hemma-stuk, men med barn i stället för Timell. Sönerna blir så imponerade av allt de fixar och tillverkar - så varje dag efter dagis har vi en pysselstuga här hemma. Det klipps, klistras och tejpas. Det limmas, ritas och häftas. Handväskor i papper. Mobiler. Vackra konstverk att hänga på väggen.
Jag har upptäckt några nackdelar med pysselstugan dock.
1) Jag fyller en påse med små överblivna pappersbitar och tejpbitar varje dag. De flesta hittas på golvet.
2) Det går ruskigt mycket tejp. Det är dyrt med tejp.

Wow!
Måste berätta en grej.
Det blir fyra dagar i Barcelona i mars.
Hur coolt är inte det?? :-D

:: fredag 20021115

Så snopet.
Ännu en vecka är slut - och jag har knappt hunnit blinka.

Skridskoprinsessa??!
I dag ska jag köpa mig ett par skridskor efter jobbet. På söndag ska nämligen hela familjen åka skridskor i stadens ishall.
*gulp* Jag har inte åkt skridskor sedan gymnasiet. Vet inte om jag kommer ihåg hur man gör. Det enda jag kommer ihåg är att jag tyckte att det var roligt, jag hoppas den känslan gör sig påmind igen.
En sak känns dock mindre roligt.
Att sätta på sig hjälmen.
Det finns inget fulare än hockeyhjälmar.

HELGENS TOPP 3
1) sovmorgon
- behöver väl ingen närmare förklaring.
2) fredagsmys
- det är så härligt att sitta nära sönerna - och popcornen - och sjunka ner i helgdvalan
3) frukosten
- gröt, ägg, juice, te och rostade mackor med marmelad *mmm*

HELGENS FLOPP 3
1) måndag
- på söndagen är den ju så nära
2) helghandling
- hur kommer det sig att vi alltid handlar när resten av stan handlar. Och varför går alla på samma affär?
3) sopsortering
- eftersom vi inte hinner på vardagarna ska soporna tömmas på helgen i stället. Innan man har fått ner metall, hårdplast, glas, restavfall, papper och kartong i rätt behållare har ju halva dan gått.


:: tisdag 20021111

Inspirerad? Näädå!
Jag har också lust att göra om min hemsida.
Precis som Susanne och Cecilia nyss har gjort.
Som Kicki, Karin och Maria har gjort bara för ett tag sen.
Men jag har inga idéer. Tomt. Nada. Inget.

Efter jul-pyssel.
Panduro är väl en kul affär?
I går köpte jag cernitlera i olika färger, magneter och hängen och annat filijox som man gör smycken av. Så under mellandagarna blir det till att göra färggranna halsband och kylskåpsmagneter tillsammans med stora tjocka släkten. När vi inte äter, förstås.

Före jul-pyssel.
Passade på att köpa spraylim när jag ändå var i pysseltagen. Jag har ett helt gäng skokartonger, just nu i olika färger, som rymmer allt möjligt skräp på vårt arbetsrum. Snart ska dessa kartonger stå färdiga i endast en färg. Eller möjligen två, om jag hittar papper som matchar. Med spraylim går det fort som ögat att klä om kartonger (för det har jag sett på Äntligen hemma...). Det gäller bara att hålla andan medan man använder detta super-duper-dunder-medel. Det är alla möjliga konstiga trianglar och varningstecken på burken...

:: måndag 20021111

Oj, oj.
Dagisschemat blir allt mer intensivt.
Skridskor på onsdag.
'Var är grabbarnas grillor. Vi har inte hunnit slipa dem. Skridskoskydd har vi inte köpt än. Är skosnörena för korta? Är skridskorna för små? Får de ont i tårna med tjocksockar? Måste vi köpa nya grillor? Har Domus stängt?'
Skidor på torsdag.
'Gah. Var är pjäxorna? Simon skulle ju få nya stavar, hinner jag fixa det i morgon? Står skidorna i garaget eller är de kvar i stugan? Hur var det nu, behövde de vallas, eller köpte vi vallningsfria i fjol. Passar pjäxorna alls till skidorna?'
På nåt sätt känns det alltid som om vintersäsongens aktiviteter kommer som en överraskning. Det är likadant varje år.

Det handlar om detaljer på dagens bild.

:: söndag 20021110

Tillbaka i staden.
Målet med helgen i Sundsvall var att ta det lugnt. Och det lyckades vi verkligen med, jag och min kusin.
Det är klart att vi var en sväng på Ikea (jag köpte omslagspapper, två små skålar och varsin liten lysande julgran till sönerna), vi käkade kinamat och vi var på bio. Annars ingenting. Jag har kommit igång med läsandet igen och vi har slötittat på TV. En helg som passade mig som hand i handsken.

Och bion då?
Vi såg Ya-Ya-flickornas gudomliga hemligheter.
Blev lite förvånad dock - filmen har precis haft premiär och vi var sammanlagt tio personer i salongen en lördagkväll. Intresset verkar inte direkt stort, och det har jag lite svårt att förstå - för boken var ju jättepoppis under en period.
Jag tycker att filmen var småmysig. Boken var visserligen bättre men filmen klart sevärd. Inget för den som gillar action - här är det dialog och pittoreska små händelser som bär historien framåt. Det är många trådar att dra i innan sanningen kommer fram.
Mer avslöjar jag inte. ;-)

Tåget&Resenärerna.
Jag skrev tidigare att jag skulle lämna datorn hemma. Det gjorde jag inte. Jag stoppade ner den i handväskan och tog upp den på tåget. Så dessa ord skriver jag på resande fot.
Det är rätt intressant att åka tåg.
Intressant att betrakta sina medresenärer.
Och tjuvlyssna på dem.
--
Framför mig sitter en dam och hennes gamla mor. De talar bred dialekt, de ska förmodligen till mina hemtrakter. Den äldre damen hör dåligt. Hennes dotter tvingas upprepa allt hon säger minst två gånger. Den gamla har tagit av sig jackan, men den vita baskern, med en silverfärgad svan på, sitter kvar.
Ända sedan paret klev på tåget har den äldre damen funderat på hur det ska gå med betalningen för resan. Hon letade skakande på fingrarna fram 180 kr ur sin lilla plånbok. Sen satt hon nöjd ett tag och väntade på konduktören. Sen ändrade hon sig och stoppade snabbt ner pengarna igen - bara för att leta fram en 500-lapp i stället. 'Ma ske ju ha någe smått kvär', förklarade hon högt för dottern som redan satt beredd med jämna pengar.
--
Bakom de två damerna sitter en mor med sin dotter. Tre-fyra år, gissar jag att flickan är. De slapp betala för resan. De hälsade artigt på konduktören i stället, tog i hand och allt. Mamman presenterade sig som 'Sörens fru'. Min gissning är att Sören jobbar på Tågkompaniet och som personalförmån får Sörens fru och dotter åka gratis.
Hon pratar mycket, lillflickan. Nyss frågade hon sin mor om vad de ska göra i morgon.
- Gå på dagis, sa mamman.
- Ska vi inte städa mitt rum?
- Nä, ditt rum är inte särskilt stökigt.
- Näha, sa flickan besviket.
- Men du får förstås städa ditt rum ändå, om du vill, fortsatte mamman.
- Tack, mamma, sa flickan med stor tacksamhet på rösten.
--
Bakom mig sitter två flickor och fnittrar. Och knappar på sina mobiltelefoner. Det skickas SMS, och jag hör ofta små pip som bekräftar att deras SMS går fram och att mottagaren svarar. Sen hörs pojknamn dyka upp i deras konversationer. Och ännu mer fnitter. En mamma ringer och en av flickorna blir allvarlig på rösten. Hon berättar vilken tid tåget ska vara framme, och lägger på. Sen kommer fnittret igen.
--
Till vänster om mig sitter ännu en mamma med sin dotter. De har åkt flyg - för på deras väskor sitter etiketterna från incheckningen kvar. Mamman äter choklad och dricker cola. Det verkar som om hon är ute efter att få upp blodsockret lite snabbt. Hon ser trött ut. Dottern håller krampaktigt i en stor förpackning med julpynt i rosa, lila och vitt. Små pärlor på en rad. Jag gissar att deras julgran kommer skimra i fina färger i år.

--
Själv sitter jag med min dator i knät. Jag leker 'framåt och driftig kvinna i karriären som tvingas jobba även på tågresan'. Att jag inte alls sitter och jobbar - utan skriver om mina medresenärer i stället - behöver ju ingen få veta. ;-)

:: torsdag 20021107

Små, runda och goa.
Jag fortsätter med tema 'middagstips' på dagens bild.

Snart på väg.
I morgon pyser jag. Lämnar datorn hemma, så jag återkommer här på söndag. Förhoppningsvis rejält utvilad och kanske, eventuellt, har jag fyndat på Ikea också. Men det måste vara ett litet fynd - jag ska ju rymmas på tåget hem också.

:: onsdag 20021106

Framtid och tillbakablick.
På fredag eftermiddag tar jag tåget till metropolen Sundsvall. Min kusin S ska få besök, och jag ser verkligen fram emot att få slappa i hennes studentlya på 20 kvadrat ett par dagar. Då kan jag ligga där på madrassen på golvet, tänka tillbaka och minnas min egen tid i studentrummet i Skellefteå. Denna lyckliga tid när jag både tvättade håret och diskade i handfatet. Då när pengar verkligen var en bristvara och fil, flingor och nudlar hårdvaluta. Då när jag var så nära att ta hål i näsan, men avstod i sista sekund när en klasskompis skrämt mig med att 'det finns nerver i näsan som leder upp till hjärnan - och träffar nålen dessa nerver hamnar man på ett ställe där personalen har vita rockar'.
Ja, det var tider det. ;-)
Helgen i Sundsvall blir iaf jättelugn, och det blir en efterlängtad kontrast mot vardagen. Det blir skönt att ta ett skutt ur kretsloppet hemma (ni vet, mat, städ, tvätt, stryk, mat, städ...). Alla funderingar på jobbet tänker jag dumpa vid länsgränsen. Jag plockar upp dem igen när jag återvänder hemåt - för det är intressanta tankar som jag bara vill ta tillfälligt ledigt från.

Och min Lassielista blir bara större.
(se dagens bild)

Vad tusan är kams?
Märker i gästboken är kams är en främmande företeelse för en del. Var glad för det ni. :)
Man gör en underlig deg av kornmjöl, salt och vatten. Knådar dessa till platta bullar och kokar dem i vatten. Ätes med stekt fläsk. (OBS. Prova inte detta utan vuxens sällskap. Jag är inte helt säker på att receptet ovan är helt korrekt så jag reserverar mig stenhårt mot ev. faktafel.)

Lunchmat.
Hör och häpna. I dag kunde man köpa pitepalt på affären där jag brukar köpa min lunchlåda. Det är ovanligt. Här i Jämtland är det mest kams som gäller annars. *uäk*
Palten var helt okej - men inte som mammas förstås.

:: tisdag 20021105

Tapeter, tapeter, tapeter...
Det är dags att tapetsera sonens rum. Jag försökte få med honom till tapetaffären i dag för att jag skulle få lite hjälp att välja bland alla triljoner tapeter. (Man borde bara ha fem sorter att välja mellan, det skulle bli så mycket enklare då.) Men sonen hade inte lust att hjälpa till. Han sa bara:
– Ser du gula tapeter först, så ta dem. Men ser du gröna, så ta dem i stället.
Trots att jag inte blev så mycket klokare av hans råd gick jag iaf och kollade in sortimentet. Jag hittade faktiskt en gul, randig sak som jag tror funkar i många år. Får väl välja en kul bård i stället - det är ju trots allt ett barnrum.
Men det känns skönt att ett beslut är taget i frågan. Jag kan vela i flera månader innan jag ens kommer på vilken färg jag vill ha... Eller, vad sonen vill ha, menar jag.


:: måndag 20021104

Lite senare.
Vadårå? Har inte ni deodoranter vid kryddorna?
(Dagens bild väckte en del funderingar...)
Ärligt talat så vet jag inte hur Axe-deon hamnade på köksbänken. Men den har stått där länge, så länge att jag inte ens reagerade på det när jag tog i bilden i dag. Den lilla svarta flaskan har liksom blivit ett naturligt inslag i vår köksbild. Den passar fint bland salt och olivolja, tycker ni inte?

Middagstipset.
(se dagens bild)

Jag mötte...
Humle skryter om sina Lassie-meriter. Tänkte möta henne med att berätta att Jakob Hellman (kommer ni ihåg honom?) gick i samma klass i grundskolan som min bror. Och mina föräldrar har en Atlas som Jakob H har skrivit sitt namn i. De ni!
En grej till. Jag har spelat Black Jack med Tito Beltran på en krog här i Östersund... *visslar*


:: lördag 20021102

FF ;-)
Men det var ju tusan också att Jessica skulle åka ut från Fame Factory. En tjej kunde väl få vara kvar och kämpa om segern. Om inte coole Micke från Östersund var kvar hade jag nog slutat se serien i ren protest. Kanske.

Lördagkväll.
Sambon ser på nån film. Jag funderar på att krypa ner i sängen och läsa en bok. Jag har nämligen inte läst på evigheter, jag är helt off. Det beror på att jag för tillfället jobbar endast dagtid - och mina lässtunder tidigare var när jag hade jobbat kväll. Då la jag mig ner och läste efter jobbet, dels för att varva ner och dels för att det var härligt att dyka ner i en ny värld klockan 2 på natten. Nu när jag går och lägger mig vid 22-tiden är jag helt däckad. En sida i boken, sen är jag väck...


:: fredag 20021101

Färdigspökat.
Sådärja. Spökfrämmandet har åkt hem. Barnen sover och jag har duschat av mig häxlooken.
Det var trevligt med ett litet miniparty, även om det blir mest stoj, stök och hög volym när ett gäng pojkar ska vara läskiga ihop.
Men vi hade gott att dricka. (se dagens bild)

Det känns som om det var längesen jag gjorde en lista.
Så här kommer en:

J U S T N U

Har gjort: spökat, busat och duschat
Ska göra: krypa ner i sängen och se på TV
Vill göra: käka vaniljglass med chokladsås... (vill jag alltid)
Kläder: blå flanellpyjamas, min favorit
Hår: just nu en enda tjorv, har inte kammat mig efter duschen
Funderar på: om jag ska lena min hals med en kopp te
Hoppas på: att det är min tur att ha sovmorgon i morgon
Tror på: att glass är frysta kalorier (så de finns liksom inte)
Tror inte på: gud, spöken och min våg
Dagens lunchmat: en macka med rostbiff och potatissallad
Dagens middagsmat: korv och stuvade makaroner
Dagens kvällsmat: goooooodis
Sambon: kör film på Filmstaden i kväll
Barnen: sover sött

Var är våren?
I dag har vi bokat en stuga i fjällen där vi ska bo en vecka till våren (ja det gäller att vara ute i tid). En lyxig sak med bekvämligheter som bastu, micro, kabel-TV och all annan utrustning man kan tänka sig. Skoterleden finns bakom knuten och det är bara några kilometer till närmaste skidbacke. Visst låter det nästan som paradiset?

 


Nedstat Basic - Free web site statistics