20031230

Det gäller dresscode.
Det handlar om bröllop.
Man får inte ha svart.
Man får inte ha vitt.
Man får inte ha bara axlar i kyrkan.
Och sen var det någon som sa att man inte får ha rött – och där sprack mitt val av klädsel. Men jag har bestämt mig för att det sistnämnda är trams!

I går somnade jag på soffan när jag kom hem från jobbet. En timme senare ringer min pappa och väcker mig - och jag är totalt i en annan värld. För det första tog det lång tid innan jag fattade vad som var fjärrkontroll och vad som var telefon. För det andra tog det ett tag innan jag förstod att rösten i andra änden på tråden var min far. En lång stund trodde jag att jag var i Vuollerim. Sen trodde jag att det var morgon och att jag hade försovit mig. Jag svamlade om konstiga saker i telefonen så jag gissar att pappa trodde att jag var drogad.
Det tog en kvart innan tankarna snurrade på plats.
Usch, det är inte kul att bli väckt.

Året 2003 går mot sitt slut.

Jag bjuder inte på någon riktig årskrönika.
Jag bjuder däremot på citat från mitt klotter från året som gått.
Ett år som dominerats av sorgsna tankar.

januari
"Tog mig iväg på första passet för säsongen på Friskis och Svettis härom dagen. Eftersom det var evigheter sen jag var där räknade jag med att jag skulle svettas. Men jag hade inte räknat med att jag skulle få en nära döden-upplevelse".

"Jag har jag en del nya arbetsuppgifter på jobbet. Jättekul, men det är mycket att lära. Och nu jobbar jag inga fler kvällar. Lite vemodigt, men säkert hälsosamt."

februari
"Vilken tur att man bara firar födelsedagar en gång om året. Nu har jag ett helt år på mig att planera nästa års barnkalas... Men det känns som om jag behöver ett halvår på mig att smälta det som just har varit".

"Tobias har svaret på varför det egentligen heter fläskläpp: - När man slår sig blir läppen alldeles vit och röd - och då ser den ut som bacon..."

mars
"Barcelonatrippen är över och kan enkelt sammanfattas med:
Oj, vad skoj det var! och Vilken fin stad!
"

"Att veta varför man mår kasst, men att man ändå inte kan göra något är pest. Knäckande."

april
"Jag känner mig sliten ända in till själen - och det syns på mitt yttre må ni tro. Det går inte att sminka bort matthet."

"Ute är det grått och trist. Vi har inte ens tagit bort plasten på våra nya utemöber som ska stå på den utbyggda delen av altanen. Ingen mening."

"Ja. Vi har bestämt oss. Vi ska köpa ny bil i sommar. Nu ska vi bara bestämma oss för modell och årgång. Och det kan ta tid. Det enda jag och sambon är överens om är att den ska 1) vara fyrhjulsdriven 2) ha klimatanläggning 3) ha ABS. Sen är det bara resten kvar att enas om...
"

maj
"Det gör så ont. Det känns så tomt."


juni
"Det gick bra, precis som sönerna sa att det skulle göra.
Begravningen, alltså.
"

"Jag saknar mamma jättemycket, men det känns lite lättare nu faktiskt. Ibland får jag dåligt samvete för att mitt liv flyter på så bra som det gör, trots att hon är borta."

juli
"Vi kom för några dagar sedan hem från södra Sverige där vi varit i en och en halv vecka."

"Jag och J har haft en toppendag i Sundsvall. Sambon kan inte förstå hur vi kan åka 20 mil, enkel väg, för att gå i affärer. Vad han inte inser är hur mycket vi faktiskt får uträttat. På bilresan, både dit och hem, hinner vi prata om både ditten och datten utan att bli avbruten av något barn en endaste gång."

augusti
"Vart är min sug? Jag har tappat den.
Det är precis som under den perioden mamma var sjuk. Jobbet går bra och där gör jag gärna av med min energi. Det är när jag kommer hem som allt känns så rackarns trist."


"Vi hälsade på pappa i helgen och han hängde med oss ut i skogen och visade oss alla bra ställen för bärplockning. Och där har vi stannat.
Det blev 8-9 liter hallon och ungefär lika mycket blåbär.
Sen högg vi in på pappas rödvinbärsbuskar också. Fast det känns som fusk när bären finns så nära intill huset. "


september
"I helgen har vi varit och fixat i ordning inför vintern i pappas hus. Vi har även besökt kyrkogården där mamma är begravd. Det är första gången sedan begravningen jag är där."

oktober
Projekt Bilköp har börjat om från början.

"I lördags tog jag med katten till veterinären. Han fick en spruta och somnade i mina händer. Nu är Napoleon i katthimlen. Sov gott."

november
"Just nu krigar mina barn. Kriget är inte längre fysiskt, inte heller verbalt. De krigar via skrift. De skriver små lappar åt varandra där det står, typ: PAPPA ÄR SNEL, SIMON ÄR DUM. Tja, det är ju bra skrivträning iaf."

"Längtar jag efter: Att få skratta på riktigt. Ni vet, ett sånt där gapflabb som kommer från magtrakten och som bara inte går att hejda. Ett skratt som har hög volym och som gör att man mår bra. Det var så längesen det bubblade. Jag saknar bubblet."

december
"Pust!. Jag har precis klarat av konststycket att baka pepparkakor med fem grabbar i 6-årsåldern samtidigt som jag har stekt pannkakor samtidigt som jag har medlat vid bakbordet när krig om formar och degbitar uppstod."

"I dag har varit en jobbig dag med många tankar och minnen.
I dag insåg jag att det kommer att bli en tung jul."


20031228

Julen är över, och för det är jag glad. Nu är det ett helt år till nästa gång, och förhoppningsvis blir den lättare, gladare och rödare. Och mildare. Vi hade 30 grader kallt uppe i norr.

20031219

Först vill jag bara säga att jag försov mig i morse. Det förvandlade plötsligt en ljuvlig fredag till bara en jobbig j-a dag.

Aftonbladet.se har en undersökning om hur mycket slantar man handlar julklappar för. När jag var inne och röstade hade majoriteten klickat i "över 3000 kr". Det är ju förskräckligt!
Vart är vi på väg och hur ska det sluta?
Ska kommersen totalt ta över denna julens högtid?
Egentligen borde vi ju bara fira Jesu födelse genom att spela sällskapsspel med familjen samtidigt som vi äter skinkmackor med senap på...

Men när jag tänker efter så har min julbudget på 2000 pix spruckit för länge sedan - trots, enligt mig, god planering. Och jag har ännu inte handlat en endaste liten matbit.

 

20031216

Midnatt.
Jag har gjort ett inhopp på kvällstid på tidningen, och det känns precis som förr. ;-) Lite ringrostig var jag allt, men kul ändå. Mindre kul är att jag ska jobba dag i morgon, och jag gissar att jag inte tar mig härifrån förrän efter 01. Men det får gå.
Sömn - onödig lyx. ;-)

På torsdag ska vi införa en ny tradition. Min familj och våra två närmaste grannfamiljer ska ha adventsfika på kvällskvisten. Ser jag fram emot.

C H E C K L I S T A:
Julklappar. Klart. Sista inköpen gjordes i dag.
Julgran. Klart. Måste bara klä den med ytterligare några kulor, för den är lite blek och tanig.
Julmat. Inte klart. Får fixa sånt när vi är på plats i Vuollerim.
Julpynt. Klart. Adventsstakar och stjärnor i fönstren samt en tomte på byrån i hallen. Mer blir det inte.
Packning. Inte klart. Jag stryker och packar kläder på lördag. Då ska vi även ta reda på om kläder, julklappar och skridskoutrustning till hela familjen ryms i nya bilen.
Underhållning. Klart. Jag köpte två sagor på CD i dag som jag hoppas ska underhålla barnen i 65 mils bilresa. Vi får lyssna på skivorna många gånger.
Bilen. Inte klar. Extraljusen ska monteras på, men sen så...
Julbaket. Klart. Jag har köpt pepparkakor.
Julgodis. Klart och uppätet.
Julhumör. Inte klart. Jag jobbar på det.

20031213

JUSTNU:

Jobbigast:
Timmarna på stan i dag. Hela famliljen gav sig in i kaoset för att handla klart julklapparna. Det var slitigt, men det gav resultat. Nästan klar, bara klapp till sambon kvar.

Smartast: Sonen. Det mesta av det godiset han köper och får på lördagar sparar han. Han förvarar det i en liten korg på sitt rum. Sen säljer han godsakerna dyrt när mamman blir så där extremt godissugen. (Ni vet hur man kan sukta efter choklad ibland?.) I kväll köpte jag en halväten chokladrulle för tio spänn.

Mest irriterande: Ni vet reklamen för Aladdin, chokladen? När en snubbe sitter och berättar för tjejens familj om hur det går till när han firar jul med sin familj, samtidigt som han proppar i sig choklad. När den reklamsnutten visas zappar jag vidare. Jag klarar helt enkelt inte av den.

Härligast: Lördagmorgon. Det är så skönt att få slippa kliva upp klockan 6. Det är så skönt att sakta få vakna till liv och ha sönerna bredvid mig tittande på barnprogram i sängen. Det är så gott att vakna och veta att man har en ledig dag framför sig.

20031209

(senare på kvällen)

Usch.
Jag läser det jag skrivit tidigare i dag och blir lite trött på mig själv. Ibland efter en dålig dag så är det så lätt att "skylla" allt på mammas död.
 Det är därför jag mår dåligt. Det är därför jag är kort i tonen mot folk. Det är därför jag känner mig oduglig. Det är därför jag inte hinner med...
Men så är det inte alls.
Vissa saker hade inte alls varit annorlunda även om mamma funnits vid min sida.
Hon hade funnits där som stöd i alla lägen, men den dåliga dagen hade ändå varit dålig.

Ville bara klargöra detta. Främst för mig själv, tror jag.
Gonatt.

9 december - Annadagen.
Denna dag har jag alltid, i alla år, fått en överraskning av min mor. Ett paket när jag var liten. Ett kul kort i brevlådan när jag blivit större.
I dag fick jag inget kort...
I dag fick jag inget samtal, jag fick inte höra: Grattis gumman min.
I dag har varit en jobbig dag med många tankar och minnen.
I dag insåg jag att det kommer att bli en tung jul.

Men mina barn och många av mina arbetskamrater har gratulerat mig under dagen. Det är jag glad för...

20031206

Pust!. Jag har precis klarat av konststycket att baka pepparkakor med fem grabbar i 6-årsåldern samtidigt som jag har stekt pannkakor samtidigt som jag har medlat vid bakbordet när krig om formar och degbitar uppstod.
Den sista plåten med pepparkakor blev bränd, men jag är ändå nöjd med tanke på det kaos som rådde under vissa stunder.

Övrigt:

- Bilen går bra, tackar som frågar.
- Första klappen från sönernas paketkalender öppnades i dag (vi har bara paket på helgerna). Men Simon blev inte alls nöjd. Han fick ett par nya handskar och jag fick en utskällning. "Det ska bara vara hårda paket."
- I kväll blir det kött till middag. Jag har längtat flera dagar efter en riktigt god köttbit, lite lagom blodig. Till köttet serveras klyftpotatis, bea och vitlökssmör. En klassiker som håller sig.