20031030

20031029

Hujedamej.
Stadens största leksaksaffär är borta.
Puts väck.
Den har brunnit upp ner. (Läs mer här.)
Hur ska det nu gå med julklappsinköpen?

Funderar jag på just nu-listan!
1. Halloween.
Det känns lite konstigt att i ena sekunden planera inför sönernas lilla halloweenfest - med häxor, spindelbål och skelettkostymer - samtidigt som jag i nästa sekund tänker på att jag måste tända ett ljus till minne av mamma under Alla Helgons Dag. Det kolliderar och det känns underligt. Men eftersom jag vet att mamma gillar fester och framför allt att barnbarnen har kul så kör jag på. Jag tror att jag ska klä ut mig till en läskig vampyr - och jag hoppas att mamma ser och ler.

2. Kläder.
Två roliga saker har jag framför mig. Båda kräver att jag funderar på vad tusan jag ska ha på mig.
Det första är personalfesten om någon vecka. Tema schlager. Hur tusan klär man ut sig till Kicki Danielsson?
Det andra är bröllopet på självaste nyårsaftonen. Barnvakt är ordnad och jag och sambon ska bo på hotell. *trallar*

3. Bilen.
Ååååh! *suck, stön* Jag orkar inte mer.
Santa Fe, Legacy, Forrester, Toyota RAV4, Cross Country... Jag håller på bli en bilexpert - mot min vilja.
JAG VILL HA MIN AUDI TILLBAKA! Och jag vill ha den nu!

20031028

Denna vecka har barnen sitt första riktiga skollov och jag har tagit ledigt i tre dagar för att de ska få lite lovkänsla. (Ja, annars är de ju på fritids hela veckan, och då blir det ju inte mycket till lov...) Dessa lediga dagar ägnar vi åt skojsiga ledighetssaker.

I måndags var vi på filmfestival på Storsjöteatern mellan kl 10-14.30. Filmfestival är toppen. Varje film kostar 10 kr, och det finns rätt många att välja på. Kruxet är bara att barnen endast väljer tecknade filmer och jag blir ju så TRÖTT när jag ser tecknat... Så jag erkänner. Jag blundade lite under Peter Pan.

Sen var det dags för mig att infria mitt löfte till barnen. De skulle få en varsin sån där Bey Blade-grej (hur nu det stavas??). En skitdyr snurra som man latjar med på golvet. De fick sina snurror. För egna pengar köpte de även varsin pruttkudde - och gissa vad de lekt mest med under dessa dagar? Dyra snurran eller pruttkudden? Naturligtvis... Pruttkudden. *braaak, prutt, asgarv*

I dag, tisdag, har ena sonen spenderat förmiddagen hos en kompis medan jag och andre sonen hälsade på vänner i Grytan. (Det är faktiskt en by som heter så). Under eftermiddagen och kvällen har vi varit på badhuset. En aktivitet som absolut inte kan skippas men något jag inte gärna gör om under just en lovvecka. Mycket folk var det.

I morgon har vi planerat in en sväng på stan. Vi ska hinna med ännu en film på festivalen och vi ska fika med A. Sen tror jag att jag tar lov från de skojsiga ledighetssakerna och vilar lite.

20031027

Jag tror inte att jag har missat Skoterns dag ett enda år sedan jag och sambon blev ett par. Och det börjar bli några år nu.
Trots att jag verkligen inte tycker att det är roligt så hamnar jag ändå där, på skoteraffärerna. På alla skoteraffärer. (Det finns rätt många i denna stad.)
Men vad i hela friden göra man egentligen på skoterns dag, undrar ni nu.
Jo, det ska jag berätta:

Det är alltså öppet hus hos skoterhandlarna och har man tur så blir man bjuden på varm korv. Kaffe får man alltid gratis, hur mycket som helst. En och annan ballong med Yamaha eller Arctic Cat på kan man också få tag på om man så önskar. Sen knatar man runt där, bland skotrarna och dess tillbehör. Man kollar in den senaste långbandaren. Ja, för nåt annat duger inte om man har familj. Skotern måste nämligen kunna orka med hela familjen utan att den gräver ner sig i snön. Frun bak på skotern och barnen i pulkan. Så går det till på lederna.
Men på skoterns dag får männen även drömma sig bort i smyg. Drömma om den där värstingracern som bara kan transportera en person, och absolut ingen kälke, men som går som en dröm i snön - om man håller rätt hastighet. Man får inte köra för sakta, för då sitter man där. Fast. Men förhoppningsvis har man med sig sin vikbara spade i lastutrymmet under sitsen. Spaden har man naturligtvis köpt på extrapris under Skoterns dag.

När jag går på öppet hus på dessa affärer brukar jag hålla mig till klädavdelningen. Det finns rätt många läckra skoterställ att titta på. Men bara titta. Man har fan inte råd att handla. Iaf inte om det står Ski Doo på jackan.
Hjälmarna är också rätt intressanta. Jag provade en i lördags och kände mig som Dart Wader. *andas tungt* Det är fina finesser som ska styra bort luften man andas ut så att inte visiret immar igen. Finesser som gör att ansiktet liksom sitter fastklistrat på hjälmens insida. Ett särskilt fack för näsan. Ett för munnen och ett titthål för ögonen. Jättehemskt.

Nej, det blev ingen ny skoter för oss i lördags, trots att sambon suckade och tittade på mig med stora bedjande ögon. Men vadå? Han fick ju en ny sprint till kälken för 20 spänn. Och minst hundra koppar kaffe. Gratis.

20031024


Jo, det är sant.
Projekt Bilköp har börjat om från början.
Nästan.

Såhärärdetva.
Vi köpte ju vår audi för någon månad sedan. Årsmodell 2001. Den trodde man ju inte skulle krångla, vi räknade kallt med att den skulle gå utan problem i några år framöver.
Fel hade vi. Den krånglar.

Audin har varit inne på verkstaden de senaste tre veckorna, och vi har haft en lånebil under tiden. Vi har fortfarande en lånebil.
Audin liksom vibrerar när man kör kring 100. Det går visserligen över när man närmar sig 130 - men det är ju inte en hastighet man vill hålla jämt.
Det stora problemet är att verkstaden inte hittar felet - och nu ska den skickas söderut till nån proffsig audidoktor.
Men vi vet inte om han hittar felet heller.

Så vad gör man?
Låter köpet gå tillbaka? Visst. Det har vi juridiskt rätt att göra. Men då har vi ingen bil alls. Inte ens en lånebil.
Vår plan just nu är att börja kolla bilmarknaden igen (åh, jag är så less på att vandra i bilaffärer) och förhoppningsvis hitta en bil vi gillar. Det blir nog ingen audi i så fall.
Tar audidoktorn för lång tid på sig, så byter vi till en annan bil. Men om audidoktorn lyckas hitta felet medan vi funderar på ett alternativ så kanske vi stannar vid audin trots allt. Ja, den är ju som så fin.

Projekt Bilköp har börjat om från början.
På lördag ska vi provköra en Subaru Legacy.

20031021


I lördags tog jag med katten till veterinären. Han fick en spruta och somnade i mina händer. Nu är Napoleon i katthimlen. Sov gott.

20031016


Det är viktigt att inte vika från sina principer,
även om de är små.


- Jag springer ALDRIG till bussen. Det spelar ingen roll om jag har tjugo meter kvar och jag ser bussen så smått börja rulla iväg. Jag vägrar springa, jag tar nästa buss i stället.

- Jag vägrar äta spagetti & köttfärssås utan ketchup. Det går bara inte. En helig princip.

- Mer mat. Jag äter inte surströmming om jag inte får gräddfil eller creme fraiche till. Ickesanicke.

- Jag har aldrig vita tubsockar på mig. Inte ens när jag tränar. Fuuult!

- Jag åker inte skidor på längden. Det ställningstagandet gjorde jag redan i grundskolan när jag tvingades upp på skidorna av elaka gympalärare.

- Jag kommer aldrig att sätta på mig en cykelhjälm – om det inte kommer nån lag som tvingar mig förstås, för nån lagbryterska är jag ju inte.

- Jag ser inte filmer där antingen Steve Martin eller Jim Carrey är med.

Har du någon princip?

20031014

Om allt och inget...

" Vardagslyx. I morgon ska jag bada med barnen efter simskolan. Sen blir det käk, dusch och bastu på badhuset innan vi går hem och hoppar i pyjamasen. *mmm*

" Mjölken är slut.
Min obligatoriska kvälls-tekopp blev inte god.

" Häromdagen hoppade sambon upp i sonens säng (en sån där hög sak som man kan bygga koja under) och hela sängen rasade ihop. Det kan ha nåt att göra med att det var jag som skruvade ihop den, men jag vet inte... Sonen har sovit på en madrass på golvet några dagar, men nu har sambon skruvat ihop hela bygget med några rejäla doningar så nu sover barnet sött i sin säng igen.

• Barnen har spelat sitt nya Harry Potterspel på datorn i kväll. Nu sover de... Äntligen är det min tur.

" I dag satte jag min shoppingkaraktär på prov. Hittade ett par snygga byxor på Hennes - för bara 149 kr. Men jag sa till mig själv: Anna, du har jättemånga byxor hemma - du behöver verkligen inte dessa. Så Anna hängde tillbaka brallorna och gick ut ur affären 149 kr rikare. Eller hur det nu blir.

" Helt gratis var enriset som pryder krukan vid vår ytterdörr. Och när julen kommer kan man pryda riset med färgglada små kulor så kommer man i stämning direkt. Jättelätt.

" Det blev en varmkorv med bröd till lunch i dag igen. Måste sluta med springluncherna, det är inte nyttigt för min kropp. Och våga inte fråga mig om vad jag åt till frukost...

" Snart börjar skridskoskolan för grubbas. Och de har fortfarande inga skridskor som passar. Jag tänker förresten hänga på barnen i smyg och se om jag kan lära mig åka baklänges igen. Jag kan inte det längre, märkte jag i ishallen förra vintern.

20031012

Bekräftelse. Avslut. Saknad.

Väldigt ofta nu för tiden så kan jag inte göra avslut. Det känns som om vad jag än gör eller tänker så är det något som saknas. Jag saknar bekräftelsen på att jag gör rätt.
Jag saknar rösten som säger att jag duger.
Jag saknar tryggheten, den varma famnen där jag alltid var välkommen, vad jag än gjorde eller sa.
Jag saknar mamma.

Inte så lätt att förstå kanske?
Inte så lätt att förklara heller.
När mamma var i min närhet kunde jag sätta punkt. Jag kunde gå vidare mot nästa mål och hålla huvudet högt på min väg dit.
Just nu har jag inget mål.
Just nu snubblar jag bara sakta på min väg framåt.

När något bra hände mig berättade jag det för mamma. Mamma blev stolt, hon gav mig beröm, hon älskade mig. Bekräftelse. Avslut.

När något eller någon gjorde mig arg berättade jag det för mamma. Mamma gav mig råd, hon gav mig sina åsikter om min reaktion var rätt eller helt fel. Hon styrde mig på rätt väg. Bekräftelse. Avslut.

Om något jobbigt hände mig berättade jag det för mamma. Mamma gav mig sitt hundraprocentiga stöd i vad det än gällde. Med det stödet i ryggen orkade jag allt. Hon älskade mig. Bekräftelse. Avslut.

När något hände som gjorde att jag ville fly berättade jag det för mamma. Mamma sa: fly inte. Kom hem! Jag åkte hem till henne. Hon gav mig värme, trygghet och styrka. Bekräftelse. Avslut.

När något hände som gällde barnen berättade jag det för mamma. Mamma gav mig sin syn på saken, sin syn som erfaren mor till två. Hon sa att jag var en bra mamma, att svackorna hör till föräldraskapet. Jag fick råd om hur jag skulle gå vidare. Bekräftelse. Avslut.

Visst finns det andra som ger mig kärlek och bekräftelse.
Varje dag. Utan dem vore jag inget just nu.
Men jag erkänner. Jag är lite vilse för tillfället.
Jag försöker dock.
Jag tränar varje dag.
Jag tränar på att hitta den rätta vägen.
Jag tränar på att sätta punkt och gå vidare.
Det är bara så himla svårt.

20031010

Jag vet att jag strax måste ta Samtalet med mina barn. Ni vet, det som handlar om hur barn blir till.
Tidigare i veckan hörde jag hur sönerna pratade med varandra:
Vet du vad Pelle sa? Jo, att när man gör barn så kommer det frön från pappas rygg in i mamma.
- Nähä!
- Jo, men jag tror att han ljuger. Han sa också att man sätter en slang mellan mammas och pappas navlar, också kommer fröna in den vägen.
- Va? Aldrig i livet.
- Jo, så sa han, men han ljuger...

Och någonstans där borde jag, den kloka mamman, ha trätt in för att berätta hur det verkligen går till. Men just i detta ögonblick var jag så vansinnigt upptagen med något mycket viktigare (jag läste dagstidningen) så jag hann inte. ;-)
Men när som helst nu ska samtalet bli av...
Nån som har en bra bok att rekommendera i ämnet? En film kanske som kan fungera som undervisningsmaterial? Eller kan man kanske vänta till sexualundervisningen i högstadiet...

På tal om killar och tjejer och sånt.
I kväll ska mina pojkar gå på sitt första riktiga disco. Utan föräldrar. Förmodligen kommer mina små att stå i ett hörn och käka popcorn. Eller springa runt, runt i lokalen med polarna.
För dansar offentligt gör de inte.
Dansar med tjejer gör de ABSOLUT inte.

Nu är bouppteckningen efter mamma avklarad.
Så skönt.
En jobbig sak mindre att tänka på.

20031008


Här kommer den utlovade cyberpussen, vinsten i min lilla tävling. Den går till alla som svarat rätt. *smack*
Klart att det var i Dirty Dancing denna ovanligt fåniga replik sades.

Jag är hemma med sonen i dag. Ögoninflammation! Vi får väl se hur många dagar timmar det tar till näste son åker dit.

Mitt på fjället står det ett 70-tal par skor prydligt uppradade.
I skorna har något tryckt in smör.

En installation? En religiös ritual? En dåres verk?
Läs mer och se bilder på www.op.se.

20031006

Noterat.
Jag jobbade i går kväll. Vi hämtade mat från kvarterets kinarestaurang. Fyra små rätter. Gott.

Sonen har fått en vagel i ögat. "Det gör lite ont när jag blinkar, mamma.” Stackarn.

Pjäsen "Adjö, herr Muffin” visas i Östersund nästa lördag. Den boken har jag. Jag fick den av faster när mamma dog.

Köpte vinterjacka+täckbyxor till sonen på lunchen. Sådärja. Det var det sista på listan. Nu kan vintern komma.

Under hela helgen har sambon suttit ute på förrådstaket. Han har lagt nytt tak. Papp byttes mot plåt.

20031004

När jag var till Barcelona i mars köpte jag en flaska parfym till min mamma. Oscar de la Renta som hon gillade så mycket. Vid det tillfället låg mamma på sjukhuset och prognoserna verkade rätt goda.
Två månader senare vakade jag vid hennes säng på samma sjukhus. När jag gick hem den natten, då efter att hon hade stängt sina ögon för alltid, tog jag med mig parfymflaskan hem. Hon behövde den inte längre.
Innan jag gick och la mig den natten letade jag reda på en bild på mamma och la den på mitt nattduksbord för att kunna se henne när jag vaknade nästa morgon. Jag sprejade på mig lite parfym och kände hennes doft. Jag luktade på hennes tröja som jag hade med mig i sängen.
I dag har jag inte tröjan i sängen. Men jag använder parfymen då och då och jag känner hennes doft så starkt.

T Ä V L I N G

Noboy’s gonna put Baby in a corner.
I vilken film sades denna otroligt fåniga replik? Svara här eller här.
Vinnaren får en cyberpuss.

Jag började läsa boken Bakom stängda dörrar sent i går kväll. Usch. Det slutade med att jag fick lägga ifrån mig boken för att jag mådde illa. Jag blev nästan spysjuk.
Boken är en sann berättelse om grov incest. En tjej tvingas bo med sin pappa (som tidigare försökt mörda sin fru, flickans mamma). Pappan tvingar henne att ha sex med henne (tre gånger varje dygn) och hon lever som om hon vore hans fru. Flickan får två barn tillsammans med sin pappa.
För ett år sedan publicerade Aftonbladet en intervju med tjejen - som nu är vuxen.

Vi sätter oss på varsin ände av mattan i vardagsrummet. Vi har fyra kulor var + en som vi puttar med. Sen bygger vi varsin kulpyramid och tävlingen kan börja. Jag och Tobias spelar kula mest varje kväll. Reglerna är enkla. Den som puttar kulan så att motståndarens pyramid rasar får ett poäng. Det är Simon som är domare och det är han som skriver upp poängen. I går vann Tobias med 29-24.

När jag träffade tjejerna på vinlotteriet i lördags så fick jag ett bra tips. Man tager köper en påse löksoppa (mix) på affären och blandar denna med creme fraiche (hur stavas det?). Och vips har man fått sig en supergod dip till kvällens fredagsmys med chips och ostkrokar morötter och gurkstavar.

20031002

 
Son + häst på museet. Vi hade en trevlig eftermiddag. Vi har sett utställningen om vikingar och den om forbönderna. Och barnen har åkt rutchkana genom Storsjöodjurets långa hals.

*host*
Ja, vadårå? I bland orkar man bara inte laga middag och då kommer pannkakor direkt från frysen väl till pass.
I går tänkte jag att nu jädrar (en småtrevlig svordom som pappa alltid använder sig av) ska det bli bilder på denna sida. För det var ett tag sen. Så med en nyladdad kamera gick jag några varv runt, runt i vardagsrummet. För att hitta inspiration tänkte jag. För att bli kreativ och skapande.
Men allt jag såg var samma gamla prylar och samma gamla familj (ni har sett dem så många gånger förr, menar jag). *s*
Så det bidde inga bilder. Sorry.
Men på eftermiddagen i dag ska jag och min far ta med oss barnen på en kulturell gärning. Vi ska besöka länsmuseet. Kanske, kanske blir det en bild eller två.