20030930

Inuti och utanpå.
I slutet av förra veckan sa fem, sex personer åt mig att jag såg trött ut. Det var kollegor på jobbet, barnens lärare och andra bekanta som gjort denna trista upptäckt.
Jag är inte trött. Jag sover som en stock alla nätter, hela nätterna igenom. Men jag är sliten på ett sätt som jag inte riktigt kan beskriva. Och jag vet inte hur jag ska åtgärda saken. Kanske skulle ett gäng träningspass, lite sol i trynet och en klippning kunna avhjälpa en del av den slitna looken. Eller kan det vara vitaminbrist? Kanske är det höstens ankomst som påverkat mig? Eller är det helt enkelt så att jag ser ut som jag mår...
Men tills jag hittar tid att ta itu med alla ovanstående punkter så fixar jag ytan så gott det går. Foundation, rouge och mascara...

Middagstipset.
Rester i kylskåpet som bara står och står och till slut börjar lukta pecka är inte kul.
Så i går gjorde jag en rensning i kylen i samband med middagen. Försvann gjorde en kvarts burk keso, en halv burk creme fraiche, en snutt falukorv, en liten bit kassler, en halv burk stenbitsrom, en kvarts lök, några skivor rökt skinka, en burk med lite syltlök, ett fat med minimajs och gurka. Av allt detta blandade jag olika små röror och vissa grejer ställde jag fram som plockmat. Till detta bakade jag ett gäng potatisar i micron - och vips så blev inte måndagsmiddagen så tråkig i allafall.

20030929

"Föreställ dig att din största svaghet förvandlas till din största tillgång.
Din smärta blir din styrka.
Du har för första gången kraften att göra som du vill.”


Såg ni SVT:s nya serie De drabbade i går?
Det gjorde jag, och nu är jag fast.
För den som funderar på vem tusan Göran Stein är och var meddelandena på pengarna kommer ifrån bör genast ge sig in till SVT:s hemsida och läsa vidare.
I Erikssons arkiv finns mycket att veta för den, som jag, har många frågor efter detta första avsnitt.

 

20030926


Jag förstår inte skillnaden. Webbjournal, webbdagbok eller blogg? Äh, klotter - det är vad det är!

I går var det kvällsöppet i staden där jag bor och jag och sönerna var förstås på plats. Jag upptäckte att man kan tvinga barn att prova kläder samtidigt som de kollar in de tecknade filmerna som ständigt visas på affären. Barnen blir liksom förstenade, så man får räkna med att manuellt lyfta deras fötter och armar och trä dem in i plagget - för det är inga kroppsdelar på barnen som rör sig av sig själv i detta moment. Jag rekommenderar dock den som ska ge sig på detta att ta av sig ytterplaggen först. För det blir svettigt.
Vi avslutade shoppingrundan med tacobuffé (för 40 pix) på Åhlens. Gott.

Springlunch. Det är vad jag och kollegorna kallar det när man har tusen ärenden att uträtta på lunchen. Och har man bara en halvtimmes lunch får man äta i farten. När man springer, alltså. Det brukar bli en varmkorv med bröd. En panini. Eller en macka och yoghurt som man äter samtidigt som man jobbar när springlunchen väl är över (Kicki!?).
I dag blir det springlunch för mig. Jag måste på bolaget och skaffa en vinflaska inför det kommande vinlotteriet i morgon.

CWINDOWSDesktopPirates.JPG
Pirates of the Caribbean!

Jag vet inte riktigt hur det gick till, men jag blev Pirates of the Caribbean. Vilken film är du?

20030924


Siffror
98. Så många besökare hade jag i snitt varje dag på min sida under de föregående två veckorna. Coolt.
1. Så många gånger har jag skjutsat sönerna till simskolan. I dag är det dags för andra besöket.
8. Så många par "skor" måste vi köpa till sönerna inom kort. Slalomjäxor x 2. Längdåkningspjäxor x 2. Skridskor x 2. Vinterskor x2.
1 000 000. Så mycket pengar skulle jag vilja vinna.
9. Det datumet i oktober månad ska jag träffa juristen för att fixa bouppteckningen efter mamma. Jag har blivit en fena på arvsskatt och sånt den senaste tiden.
4 000. Så mycket kostar den vita bokhyllan på Mio som jag skulle vilja ha stående i vårt vardagsrum.
3. Så många datorer har vi stående på vårt arbetsrum hemmavid. Av dem är 2 trasiga.
150. Så många stenar och kärnor har vi liggande lite här och där i vårt hus. Stenarna är extra fina enligt sönerna, och de får absolut inte slängas. Kärnorna är från sönernas fruktstunder - och de får heller inte slängas, för de ska planteras i jord... Tycker barnen.

20030923

Guess what!?
Det snöar i Östersund i dag!

Jag, en kaktus.
I mina väldigt unga år var jag under en period med i Vuollerims revysällskap. Och nu har jag hittat en bild på nätet från en av föreställningarna jag var med i. Vad jag föreställde? En jordgubbskaktus förstås. ;-)

20030922


Jag tycker alldeles bestämt att lördag, söndag och måndag borde vara helgdagar. Arbetsveckan borde börja på tisdagen och avslutas vid lunch på fredagen. Och varför inte fem timmars arbetsvecka och pensionsålder (med 95 procent av lönen från staten) vid 45 års ålder? Va? Vadå för dyrt?

I helgen har vi varit och fixat i ordning inför vintern i pappas hus. Vi har även besökt kyrkogården där mamma är begravd. Det är första gången sedan begravningen jag är där.

Mamma ville inte ha någon grav.
Hon ville inte att vi barn skulle behöva åka massor av mil för att sköta om en jordplätt, hon ville hellre att vi skulle sitta hemma, tända ett ljus och tänka på henne i vår egen miljö.
Mamma ville vila i minneslunden.

Så när jag gick till kyrkogården i lördags så besökte jag förstås minneslunden och andades in mamma och hela atmosfären. Det kändes bra.
Jag besökte även farmor och farfars grav.
Sen gick jag som vanligt till en grav en bit bort. Där begravdes för många, många år sedan en flicka som dog när hon var fem år. Ända sedan jag själv var i 5-årsåldern har jag besökt denna grav, och klappat på duvan som sitter på flickans gravsten. Jag vet inte vem hon var. Jag har bara känt så starkt. Jag har berättat om flickans grav för mina egna barn, så nu brukar vi gå dit tillsammans. Och klappa på duvan.

När jag kom hem tände jag ett ljus. För mamma.

20030920

Jag var på tjejkväll i går på en byggaffär här i stan. Kön ringlade lång när vi kom på plats och det var otroligt med folk. Vet inte om det var de gratis pennorna och penslarna eller om det var Titti från Radio Rix som lockade mest.
För min del var det väl Titti, hon är ju rätt kul den tjejen. Och visst var det väl en del fina erbjudanden, men det blev ju inte precis så att man kom hem med ett nytt golv eller en ny skruvdragare... Jag fick nöja mig med den gröna pennan och den gula penseln.

Dam-VM i fotboll startar i morgon. Och som vanligt är det inte alls lika stor uppståndelse i media som när herrarna spelar...

Jag är glad att jag inte bor på USA:s östkust. För usch, den där Isabel skulle inte vara kul att möta en kulen höstkväll.

*viskar* Eftersom vår pc hemma är trasig, och eftersom vi inte har en endaste pc här på jobbet så har jag inte sett hur min sida ser ut på pc och explorer. Någon, som har tid och lust, och som läser detta kanske skulle kunna tänka sig att skicka en skärmdump på sidan till mig. Om det inte är för mycket besvär förstås...

 


20030917


Det finns inget som gör mig så glad som bröllop.
Och i dag fick jag en inbjudan till ett.
Hela tillvaron blev liksom ljusare på nåt sätt.

En snubbe är gripen.
Hoppas bara att det är rätt snubbe.

På agendan i dag finns 1) simskola för barnen, 2) föräldramöte för Tobias klass, 3) föräldramöte för Simons klass. Och allt händer samtidigt...

Status, just nu:
TV: Fame Factory, Tusenbröder II (Och Fortet tillsammans med barnen).
Bok: Läste precis ut Systrar i jeans av Ann Brashares. En ungdomsbok, typ. (Vad hände förresten med suveräna Pocketmail.se? Kom tillbaka.)
Kläder: Just nu tänker jag mest på barnens vintergarderob. (Och längtar efter att få ta på mig min nya vinterkappa.)
Mat: Tacos på måndagen, broccolisoppa i går. (I dag? Förmodligen en korv på badhuset.)
Väder: höstrugg (Dvs vantar och halsduk på)
Humör: sisådär (Det går upp och sen går det ner och sen går det upp...)
Måste: Fixa gympapåsar till barnen.
Borde: Planera maten för hela månaden och handla lite mer ekonomiskt.
Vill: Åka till stugan och plocka upp morötterna innan minusgraderna kommer.

20030915

I lördags slog jag mitt personliga rekord. Jag käkade fem surströmmingar! En av dessa delade jag och sonen på. Han lär sig, pojken...

I går gjorde jag inte mycket. Röstade, förstås. Men annars satt jag mest i soffan och softade. Och sorterade fotografier och satte dem på plats i olika album. Inte att förakta.

energi (-sji¹) -[e]n s. viljekraft, ihärdighet, eftertryck o.d.; förmåga att uträtta arbete, drivkraft mm.
Kan man köpa sånt på lösvikt?

20030912

Just nu

Bra: Barnen. Vädret. Min dator. Pappa. Fredag.

Dåligt: Min frisyr, min hy, mina tråkiga kläder, min ekonomi. Me.

Nyttigt: Eh. Kommer tusan inte på nånting. Promenaden från skolan och hem kanske...

Onyttigt: Pajen till lunch. Frukosten - den som jag inte åt.

Hemskt: Att Anna Lindh är död. Att mamma är död.

Ljuvligt: Sonen som säger "jag älskar dig". Sambon som säger "jag bjuder på middag i kväll".

Jag har gjort om lite på sidan.
Bara för att det var så längesedan sist.

Det händer mycket för tillfället.
Tråkiga saker. Både nära och lite längre bort.
Men trots detta går livet vidare, och det känns lite extra viktigt att vardagen snurrar på i normal lunk. För min skull, men framför allt för barnens skull.

I går skruvade jag och Simon ihop hans nya skrivbord.
Han hade sett fram emot detta inköp länge, och äntligen var det dags. För går man i skolan bör man ha ett skrivbord. Tycker Simon. Tobias däremot struntar i vilket...
Medan vi skruvade ihop bordet upplevde jag samma känsla som när jag själv började skolan. När jag satt vid mitt nya skrivbord och önskade mig läxor som vi aldrig fick. *pirr*
Nu tror jag kanske inte att sonen upplever det på samma sätt. Han satte prylarna på plats på bordet, ställde stolen tillrätta, fixade en skrivbordslampa och pysslade lite med grejorna i lådorna. Sen gick han därifrån, utan att ens sitta vid det nya bordet en endaste liten sekund.
Han kanske väntar på den första läxa innan han tar plats.

I morgon har vi bokat in en dag på folkracebanan. Eller rättare sagt bredvid. Vi ska heja fram en granne som ska delta. Jag tycker att det är rätt kul att titta på denna udda sport. Bilar som krockar och voltar och kör så det ryker.
Efter folkrace blir det surströmmingsfest. Snäppet bättre än folkrace. Mycket godare iaf.

20030910

Insomningsmarodören.
Visst är det väl rätt irriterande att bli störd i just det ögonblicket när man känner att man håller på att somna?
Du har dragit ner persiennerna och släckt lampan. Du har krupit ner under täcket och lagt huvudet till rätta på kudden. Du har hittat en position i sängen som är helt underbar och du känner hur du sakta försvinner...
*dripp dropp, dripp dropp*
En vattenkran droppar. Vem kan sova då?
En granne som spikar på sitt garage är inte heller att rekommendera i insomningsögonblicket.
Eller vad sägs om grannpojken som sliter på mopedens däck alldeles utanför ditt fönster? Inte kul.
I går fick jag besök av en insomningsmarodör.
Jag var väldigt nära att möta John Blund när sambon kommer hem från kvällens träningspass.
Han rycker upp dörren till vårt sovrum.
Han sätter sig på vår säng.
Han säger ingenting, det är alldeles tyst i rummet.
Men plötsligt:
*sprak, knaster, tugg*
KARLN BÖRJAR TUGGA PÅ EN MOROT!
John Blund drog sin kos och mina ögon öppnades tvärt.
Det tog minst en timme innan jag hade hämtat mig från det barbariska uppvaknadet.
Jag föredrar droppande kranar.

20030909

41 personer har röstat
Av dem tycker elva att Robinson är bäst. Tio gillar Fame Factory och endast en ser på Masterplan. Åtta personer ser inte på någon dokusåpa alls.
Själv gillar jag Fame Factory bäst. Och förmodligen kommer jag inte att missa Robinson när det väl startar. Men Farmen låter jag bli.
Du röstar väl du med? (Se längre ned på denna sida)

"Men mamma. Man kan väl inte ha galonisar med hängslen när man går i skolan! Det är ju bara småbarn som har hängslen!”
Berättade Simon i går. Så i dag köper jag galonisar utan hängslen.

"Jag hatar två saker. Köttet som finns i tortellinin och backen som man måste cykla uppför när man ska hem från skolan.”
Tobias har starka känslor.


"Christian Olsson hoppar 17 meter i tresteg. Jag hoppar 11 meter. Är det mer än 17?”
Tobias hoppar långt, men jag undrar vem som mätte det hoppet?

20030908

Kaos!
Sönerna + en kompis var inne på Simons rum i en kvart.
Med stereon på högsta volym ägnade de sig åt en av sina vildaste lekar. *tjonk, fniss, bang, skratt, skrammel, plonk, tjoff, flabb, paff, bång*
När den vilda leken tog slut kom barnen på att det var dags för en cykeltur, de stormade ut ur huset och försvann.
Kvar blev jag.
Med försiktiga steg gick jag upp för trappen. Jag hade en svag aning om vilken syn som skulle vänta mig på övervåningen.
Och mycket riktigt. Det såg förskräckligt ut.
Kuddar och sängkläder täckte golvet tillsammans med leksaker, bilar, lego och diverse annat skräp och småplock.
Gah.
Eftersom jag mår så illa när jag ser eländet så vet jag att det enda sättet för mig att må bra igen är att röja upp i kaoset.
Och jag röjde med råge.
Jag slängde och sorterade.
Bort med alla små figurer som hänger med Happy Meal på McD.
Bort med alla böcker som inte hängde ihop i pärmarna.
Bort med alla leksaker som jag vet att barmem aldrig använder.
Bort med alla små pussel som har samlat damm i hyllan sedan pojkarna var tre år.
Jag gjorde det med ett rum. Jag gjorde det med två rum.
Och med nya sängkläder, rentorkade ytor och var sak på sin plats så blev det inte så pjåkigt.
Det höll sig så fint ända fram till efter middagen. Ända fram till att det ringde på dörren och fyra av sönernas kompisar stormade in...

20030905

"Information: Vi har problem med vår server och därför går det för tillfället inte att komma in på vissa sidor på Passagen. Vi jobbar för fullt på problemet och hoppas att det ska vara löst så snart som möjligt."
Ovanstående går att läsa på Passagen.se, och det är väl därför min sida betett sig så underligt de senaste dagarna. Åtgärdas snart, hoppas jag...

20030904

Nähäpp.
Inte en enda som hört av sig om fantomensången.
Tja. Kanske var det en sång som vi sjöng endast i Vuollerm...

Jag är på mössjakt. Det ska vara en som passar till min beiga manchesterkappa i vinter. Kanske en varm, luddig vit sak. Eller en färgglad basker? Jakten går vidare.

Ont i kroppen. I måndags tvingade J med mig på säsongens försa Friskis-pass. Det var riktigt kul faktiskt. Men jag hade inte räknat med att jag skulle få så ont i kroppen. Häcken är värst. Det är en mardröm att försöka ta sig in och ut i bilen. Och J har redan börjat tjata om ett nytt pass i kväll. Oj, vad jag har mycket att göra helt plötsligt.

Jag har insett några saker under de två veckorna som gått.
1) Jag är glad att jag har min familj. Min pappa!! Mina barn och sambo, min bror med familj och framför allt min faster är ett så stort stöd för mig så jag tror inte de förstår vidden av de hela.
2) Jag är glad över att ha vänner och arbetskamrater som bryr sig om och förstår, trots att man beter sig som en knasboll ibland.
3) Jag saknar mamma jättemycket.


20030904

Hur går andra versen?
Det finns en kul sång om fantomen som vi alltid brukade sjunga när jag gick i lågstadiet. Nu tänkte jag lära mina söner denna trevliga lilla visa, men jag har ett problem. Jag kommer inte ihåg hur andra versen gick.
Så här kommer en liten förfrågan till er som läser denna sida: Kan ni fortsättningen på texten? Snälla, skriv ett mail i så fall.

Och så här går första versen:

(Melodi Du gamla: )
Du gamla du fria du fjällhöga nord
Där Hero och Devil nu springer


(Nu byts melodin, och tempot blir snabbare)
Fantomen polar med en tjej
Sen många herrans år
Men dom kan aldrig gifta sig
På grund av lukten från hans tår
Att tvätta sig är allt för svårt
Kalsongen sitter åt för hårt
Och stövlarna satt på när han blev född


(Jag kommer endast i håg följande brottsstycken från nästa vers: )
Guran simmar som en lax
Devils farsa var en tax
Och Hero ska bli hästkött nu i år


Kul sång va?
Om jag får lära mig även andra versen så lovar jag att dela med mig..