LÖRDAG • 20040529

Om veckan började pest så slutade den desto bättre.
I dag fick jag en kombinerad uppvaktning med tårta på sängen - födelsedag och morsdag i ett. Halsband och örhängen i paketet. Samt ett "Boxerpaket med abonnemang". Så nu har vi trean igen! Plus ett helt gäng andra kanaler.
Blev bjuden på middag hos goa faster, och blev uppvaktad igen. Fick en jättefin receptbok.

Och i morgon bjuder sambon hela familjen på restaurang.
:-D

Det känns lite overkligt. Tror inte riktigt att jag fattat det. Men nu är jag ledig i tio veckor framåt!
Min att-göra-lista för denna period är rätt lång, men första veckan ska jag bara göra roliga saker. Det är ett löfte.

MÅNDAG • 20040524

33 bast i dag. Inte mycket att fira...
Det har varit en helt vanlig, trist måndag. Påssoppa till middag och misslyckade chokladmuffins till efterrätt.
Och till råga på allt så försvann trean i dag, så jag kan inte ens se extreme makeover.
Tjoho! :-(

TORSDAG • 20040520

Vi pyser till pappas hus i dag. Vi ska pyssla lite, städa i trädgården, kratta och dona.
Sommar i Havsnäs brukar vara helt okej. Många minnen, fina minnen.

Var ute på stan och käkade i går tillsammans med kollegor. Vi fick vänta en och en halv timme på förrätten. Ännu längre på varmrätten. Vi tog efterrätten på en annan restaurang.

TISDAG • 20040518

18 maj.
Prick ett år sedan mamma dog.
Jag kommer på mig själv att ständigt kolla på klockan och jämföra.
Vid den här tiden för ett år sedan gjorde jag det, vid den här tiden för ett år sedan sa mamma det...
Tungt.

I går fick Tobias skäll på plugget för ett bus han gjort. Det hör inte till vanligheterna, så jag blev lite förvånad. När jag pratade med pojken suckade han uppgivet och sa:
- Man kan väl få göra bus nån gång? Bus en gång i månaden borde väl inte vara så farligt?
Eh. Tja, en gång i månaden får man väl stå ut med...

FREDAG • 20040514

En kunglig lektion. Jag tycker absolut att det hör till allmänbildningen att ha koll på prinsar och prinsessor, kungar och drottningar. Därför har jag och barnen suttit och sett det danska bröllopet mellan kronprins Fredrik och hans Mary.
Det blev en lektion i monarki.
Vi har pratat om successionsordningen, om varför brudens pappa hade kjol på sig, om springande livvakter bredvid hästkärran, om elefantorden och blå band, om tårar i Fredriks ögon, om de vackra svenska prinsessorna, om psamler som aldrig tar slut, om att man inte får prutta på kungliga bröllop...
Sönerna tyckte att det långa släpet på brudens klänning verkade opraktiskt. *suckar* Javisst. Men ack så vackert.

Förresten. På tal om kungliga tillställningar. Ni kommer aldrig att se mina grabbar på Nobelfesten, även om de så blir bjudna. De skulle aldrig kunna tänka sig att gå på en middag där man är tvungen att sitta stilla i flera timmar. "Man får ju inte ens gå på toaletten!!"

------------

Kort inför helgen.

- Jag vann biljetter till cirkusen som besöker staden i helgen, och de måste förstås utnyttjas. Förhoppningsvis blir det sambo och söner som går, för jag tycker cirkus är en trist historia.

- På söndag ska vi på picknick med barn och föräldrar från Tobias klass. Det blir kubb, fotboll och brännboll samt grillning. Hoppas på finväder.

- På lördag ska jag fixa jord och gödsel till mina rabatter. Jag ska även kika in på plantskolan och lukta på nya blommor.

- I kväll kör sambon film så jag och barnen får fredagsmysa helt själva. Tror det blir ostkrokar, popcorn och Trocadero. (Barnen säger fortfarande Krocadero...) När barnen somnat räknar jag att hinna se några avsnitt av Sex and the City i min ensamhet.

- På lördag ska vi förstås se Melodifestivalen och Lena Ph. Om vi inte somnar förstås, för Sverige går ut sist i startfältet.

- Vid regn kommer jag att spela sönernas nya TV-spel. Stålkalle! Jag har redan banrekordet i min familj.

- I dag när jag fixar middag ska TV:n få stå på! Kungligt bröllop är alltid trevligt.

Perenner är väl det bästa som finns. Vackra växter som kommer upp år efter år efter år efter...
Här får man massor av bra tips på hur man lyckas med perennerna.
?rets perenn är förresten Sköldpaddsört.

Jag är en nybörjare, men jag tycker verkligen att det är superskoj att vara ute i trädgården och pyssla. Men det som är frustrerande är att jag inte har några som helst kunskaper i detta ämne. Jag kan nästan inga namn på blommorna, jag vet inte vilka perenner som trivs i zon 6 där jag bor. Jag vet inte vilka som trivs tillsammans, vilka som blommar på försommaren. Det jag vet är att jag har stora problem med kirskål, men hur fanken blir jag av med eländet?
Jag skulle behöva ta kontakt med en trädgårdsarkitekt som hjälper mig med 1. planering av vår lilla radhustomt 2. planering av vår rätt stora tomt på Rödön. (Hade jag haft mamma kvar hade hon förstås varit min rådgivare...)
Men inget av detta är aktuellt, så jag fortsätter pyssla med min okunskap.
Trial and error får bli mitt motto även denna sommar.

MÅNDAG • 20040510

Nu kan nedräkningen börja.
Tre veckor kvar till min semester/föräldraledighet.

Jag ska till Stockholm på onsdag. Dags för andra delen i min kurs som jag påbörjade i vintras. Kul att få träffa de trevliga kurskamraterna igen.
Tar sista planet hem igen samma dag. Det innebär att jag har några timmar att slå ihjäl i huvudstaden på eftermiddagen. Ser fram emot att gå vilse på Åhléns, som vanligt.

Nu har vi börjat planera sommarens lilla semestertripp. Vi ska våldgästa vänner i Stockholm, ev. firar vi midsommar där. Förmodligen kommer vi även att ta en tur med färjan över till Åbo. Vi bor några nätter på hotell, besöker muminvärlden och äventyrsön Väski. Då har iaf barnen fått sitt...
Jag får väl mitt på båten - på taxfreeshopen. ;-)

SÖNDAG • 20040509

I dag har hela famljen gjort en lååång cykeltur i det vackra försommarvädret. Målet var trädgårdsmässan på andra sidan stan. Trippen dit och hem tog oss i princip hela dagen... För vi stannade tusen gånger. I coola lekparker, för vätskepauser, på café för fikapaus, på parkbänker för vilopauser. En lång, men trivsam cykeltur.

ONSDAG • 20040505

Saker man kan fundera på:

• Varför heter det egentligen barnmorska? Är det en morsk tant som plockar fram barn?
Slår upp ordet i Svenska Akademiens ordbok och får följande svar:
Barnmorska, även barnamorska.
Formvariant: Barnamoderskor
Etymologi: Trol. ombildadt af BARNAMODER i anslutning till nt. bademodersche, biform till bademoder, eg. badgumma; jfr sv. dial. morska, husmoder.
Betydelse: Kvinna som har till (sitt hufvudsakliga) yrke att bistå andra kvinnor vid barnsbörd.

Blir håret verkligen tjockare och växer snabbare om man rakar av det först?
Svaret på den frågan, och på många andra hittade jag på denna trevliga sida om skrönor och myter. Jag fick även veta att man inte kan se kinesiska muren från månen!

Hur kan surströmming som luktar så fasansfullt illa vara så otroligt gott? Det går bara inte ihop... Sen kan man ju fråga sig hur den som upptäckte surströmmingens goda smak först av alla vågade äta eländet? Han måtte ha varit hungrig.

Varför är storleken medium på JC mycket, mycket mindre än medium på HM? Sen kan man ju fråga sig varför jag överhuvudtaget går in på JC nu för tiden? Jag är ju alldeles för gammal för att bära kläder som visar bar mage och axlar... ;-)

MÅNDAG • 20040503

Kul med kula. Jag lyssnar till sönerna + deras kompis som sitter på golvet i hallen och byter spelkulor med varandra. En del saker är sig lika. Dankarna är fortfarande hårdvaluta, precis som när jag var liten. Andra saker är helt nya för mig. Den sort som är värd näst mest är "dimma", en kula med matt yta i olika färger. "Spagetti" är tydligen inte heller så dumma. Tror att det är kulor med vita streck i, liksom... "Tandkräm", det är de klassiska glaskulorna, såna hade jag massor av. (Undrar vart de är nu?) Simon samlar på "månar", kulor med ojämn yta. "Olja" är kulor som glänser i olika färger. "Porsche" finns också, har inte förstått hur de ser ut dock. "Kattöga" och "sockerdricka" är andra sorter. Minst värda av allihop är stenkulorna. De har gjort sitt.
Storleken på kulorna är också viktiga. Liten, mellan, jumbo, dumbo, jumbodumbo... Ju större desto bättre.
En sak som är sig lik är spelet. Man kan fortfarande förlora kulor på plugget. Och tårarna kan komma när någon polare spelar av en den allra finaste kulan.

SÖNDAG • 20040502

Nu har vi kommit till årets bästa månad på året! Om man inte räknar med deklarationseländet så är maj helt enkelt bäst. Och det är inte bara för att jag fyller år... ;-)

I helgen har vi vårstädat och gjort fin på tomten på Rödön. Jag har fixat i min rabatt som jag gjorde iordning i fjol. Jag har vänt jorden i grönsakslandet. Vi har krattat som tokar. Vi har grillat och käkat ute för första gången.
Många vårtecken blir det.