ONSDAG • 20050831

1. Har du haft en skön sommar?
Jovars. Ledig sammanlagt sex veckor, och delar av denna period hade vi toppenväder.
2. Stannade du i hemlandet eller har du varit utomlands på semestern?
En vecka tillbringades på Gran Canaria. Helt okej ställe för lata dagar.
3. Är det viktigt för dig att vara solbränd?
Egentligen inte. Men det är ju snyggare att visa sig i kjol om man inte är alvedonvit om benen.
4. Har du något sommarminne du vill berätta om?
Sonen glömde sin ryggsäck med badkläder i i en taxi när vi var utomlands. Vi ägnade någon timme åt att försöka efterlysa taxichauffören, men vi fick ge upp. Det finns verkligen jättemånga taxichaufförer på Gran Canaria...
5. Tycker du det varit för varmt?
Nej, nej, nej.

SÖNDAG • 20050828

Matchdag.

Vinst, förlust, oavgjort. Sönernas fotbollslag fick prova på alla varianter under dagens fotbollsmatcher. Solen värmde oss, och vi sålde massor av hamburgare till bortalagen.

Fisk, snaps och visor. Surströmmingsfesten hos goda grannar var väldigt trevlig. Och vi satt utomhus till midnatt utan att frysa faktiskt. Men det kan ha något att göra med att infravärmen var påslagen.

Gå dig frisk.

"Människan är skapt för att röra på sig 45 minuter varje dag i snabb takt. Det räcker ofta för en god hälsa."
Man kan helt enkelt undvika en depression genom promenader och god sömn.
Läs doktorns krönika på OP.se.

TORSDAG • 20050825

Sånt som hörs:

Från sönernas rum raspar det i legolådan, fyra 8-åringar språkar och bråkar, de ömsom slåss om den bästa legobiten och ömsom berömmer varandra för det snygga bygget.
Från stereon hördes nyss Winnerbäck. Ända till barnen röt: slå av det där, mamma. Eller sänk. Vi kan ju inte prata med varandra...
Från mammans rum hörs ljudet från TV:n. Hon vill ju inte gärna missa nyheterna, och väderprognosen. Vill ju gärna ha lite sol till helgen när det vankas både barnkalas, surströmmingsfest och fotbollscup. Förresten så har mamman lovat att baka till försäljningen under fotbollsdagen. Hur gick det till?
Från badrummet hörs dripp, dropp, dripp, dropp. Någon har nyss duschat. Någon vred inte åt kranen tillräckligt.
Från tvättstugan hörs både tvättmaskin och torktumlare. Ett nödvändigt ljud som man vant sig vid, som hörs ofta.
Ute hörs regnet som droppar mjukt mot markiserna. Trots att det inte alls är kul när det regnar, är det rogivande att somna till det rytmiska ljudet. Tänker mamman, som längtar efter att få gå och lägga sig.
Telefonen har gått varm under eftermiddagen, barnens kompisar som vill hälsa på, kompisarnas föräldrar som vill ha hem barnen som hälsar på, mammans kompis som bara vill prata, en försäljare som gick bet, en röst som ringt fel, en röst som bryr sig.
I mammans huvud hörs samvetet: Du har inte tvättat bilen i dag heller... Du borde verkligen ta reda på den gamla cykeln som stått framför bron i flera veckor nu. Och den där högen med kläder som borde strykas... har du inte skjutit upp det tillräckligt länge? Räkningarna? Har du betalat alla räkningar? Och hur kan du bara låta barnens rum förfalla, städning, har du hört talas om det någon gång?
I mammans hjärta säger en annan röst: du måste vila tjejen, en kraschad mage klarar inte hur mycket som helst.
Från vattenkokaren hörs vattnet bli varmt, det är dags för dagens sista tekopp. Sen hörs inget mer denna kväll. Godnatt.

ONSDAG • 20050824

Jag skulle vilja tycka till om:

...höstmodet: Fantastiskt! Vill man inte bara krypa ner i de mysiga stora mörka koftorna och sjalarna som nu dyker upp på alla affärer? Måste ha i vinter: ett par bruna stövlar som passar till både jeans och kjol. Kommer att passa fint till den bruna fodrade skepparkavajen. Och det verkar som om slipovern gör sitt återtåg in i garderoberna denna höst - det gillar jag.
...den svenska serien Kommissionen som började på svt i går: Näe, orkade inte ens se hälften. Var det för att den var dålig, eller var det för att jag var så otroligt trött?
...lego: Bästa leksakerna som finns. Sönerna fick ärva en stor låda av den äldre kusinen, så nu leker de som besatt och bygger nya fantastiska världar.
...Omeprazol: Hälften så dyrt som Losec, men lika effektivt. I morgon hänger jag på låset när apoteket öppnar. Tacksåmycket.
...vädret: Var är den fantastiska brittsommaren som jag har väntat på så länge? Har väntat sedan i juni faktiskt. I dag var en hyfsad dag, men i morgon kommer regnet tillbaka. Äh, jag säger som Kängu: "Åh, vad mycket väder vi har i dag". Passar till allt.
...leverantörerna av våra personaldatorer: %&#€/&"#€&
...hudkrämen från Biotherm, Lait Corporel. Den på pumpflaska. Gillar jag och min kropp helskarpt, doftar underbart.
...trädgården. Så himla kul att pyssla med på våren, så trist på sensommaren. Borde verkligen göra ett ogräsryck innan frosten kommer. Eller så väntar jag helt enkelt in frosten, och låter den göra jobbet.

MÅNDAG • 20050822

Vad gillar du bäst/sämst:
1. Kaffe eller te?
Har varit en kaffetunna, men nu dricker jag endast te.
2. Öl eller vin?
Öl. Men jag försöker lära mig dricka vin.
3. Mjölk eller öl?
Mjölk, till maten!
4. Hund eller katt?
Katt. Hundar innebär för mycket jobb. Och ibland är jag en lat tjej...
5. Spindlar eller ormar?
Har ingen fobi för något av dem, men jag föredrar nog spindlar framför ormar.

Shopping funkar inte alltid.

I dag på lunchen testade jag om det går att shoppa sig lycklig. Kan nu avslöja att det funkade inte, jag är fortfarande rätt olycklig faktiskt. Men jag hittade en jäkligt snygg vit kofta under mitt lyckoförsök. Och massor av strumpor till barnen. Alltid något mitt i allt elände.

Har varit på bröllop i Vuollerim i helgen. Det var jättevackert och jättetrevligt - och det var värt 130 mil tur och retur i bil längs norrlands inland. (Och här vill jag tacka uppfinnaren av talboken, vi hade aldrig klarat bilresan utan Harry Potter!)

Sonen skulle ta en bild på en festklädd mamma, redo för bröllop. Men något gick fel, jag känner mig lite halv. Men klänningen var fin - även upptill faktiskt.
 
Utsikt från huset i Vuollerim, där jag har vuxit upp. Här syns Luleälven och Porsibron. (I Porsi föddes för övrigt Jokkmokks-Jocke, det är väl kul att veta?)

TISDAG • 20050817

Antingen eller
1. Trivs du bäst i byxor eller i kjol?
Gillar båda, men använder mest byxor. Fast det har ju sina förklarliga skäl - jag bor i Jämtland.
2. Går du helst med eller utan skor på sommaren?
Med skor.
3. Tycker du bäst om sommaren eller vintern?
SOMMAREN! Men fina vårdagar till fjälls är inte helt fel.
4. Använder du smink eller är du helst osminkad till vardags?
Beror helt på när jag stiger upp på morgonen. Har jag tid så sminkar jag mig. Men jag skäms inte ett dugg för att gå osminkad på jobbet.
5. Lägger du nycklar och andra prylar i fickorna eller använder du handväska?
Handväska! Skulle inte klara mig utan.

SÖNDAG • 20050814

En st uppdatering kommer här.

Tre st fotbollsmatcher, en st höjdhoppstävling, en st promenad i raskt tempo. Så mycket sport har jag hunnit med i dag. Men det var bara i promenaden jag var aktiv, annars har jag varit en st mycket passiv åskådare.

En st magkatarr gör sig åter påmind.

Ett par skor som passar till en blå/guldfärgad klänning, en st bh utan axelband som passar till samma klänning, nya fina kläder till två st barn, present till ett st brudpar.
Det ska jag hinna fixa innan färden norrut på torsdag.

Flera st goda vänner och grannar har jag som orkar lyssna på mitt pratande och ältande. De gör att en st Anna står på benen.

Och i morgon är det en st jobbmåndag efter semestern. Hur tusan ska jag ta mig upp ur en st superskön säng?

TORSDAG • 20050811

Energi? Vad är det?

Med några futtiga dagar kvar på semestern är det bara att konstatera att jag misslyckats totalt med min attgöra-lista under ledigheten. Det där med sol och bad blev ju ett stort skämt, här har regnet öst ner och allt är bara blött, blött, blött. Och trots att jag borde vara utvilad så har jag noll energi just nu. Inte en gnutta finns kvar - och på måndag börjar jag jobba.

Kan väl vara nöjd med antalet raska promenader iaf. Alltid något.

LÖRDAG • 20050806

Hipp, hipp.

På fredag morgon tog jag det tidiga planet till Stockholm. Några timmar senare hade vi både kidnappat C från jobbet, druckit champange, haft picknick i parken och gjort massor av andra roliga saker. Jag har förstås varit på möhippa. Jag är förstås jättetrött i dag.

En vecka kvar på semestern, och jag har ingen aaaning om vad vi ska hitta på, jag och boysen. Det gör inget, vi tar dagen som den kommer och mår rätt bra ändå.

Naturligtvis fick vi meddelandet av att leveransen av personaldatorerna blivit något försenad. Någon som är överraskad?

MÅNDAG • 20050801

En dag hos älgarna.

I dag har jag och barnen plus vänner kollat in Moosegarden i Orrviken. En älgfarm där man kan gå kusligt nära de stora djuren. Vissa tjurar har verkligen jättestora horn, har ni tänkt på det någon gång? Man kunde förresten köpa en yttepytteburk med ost gjort på älgmjölk för 125 kr. Ägaren sa att det var ett väldigt bra pris. Jag förstår inte det. Mer onödig information: Varje hög med bajs från älg innehåller kring 150 pluppar, och av varje hög görs kring 20 ark papper (??!). Papperet säljs förstås till galna tyskar.

Barnen har ordnat loppmarknad på gården. Har inte riktigt koll på vad de säljer, men jag hoppas att det inte är mina grejor. Småbilar och plastleksaker från McD går bra, men mammans smycken är inte lika okej.